29 Temmuz 2013 Pazartesi

Humus Tarifi

Humus tarifi
Merhabalar
İftarda atıştırmalık meze tarzı tarifleri daha önce yayınlamıştım  Buradan tıktık bakabilirsiniz. Humus en sevdiğim mezelerden birde gerçekten nohutla yapılmış ise değmeyin keyfime. Genelde nohut tozu kullanarak yapıyorlar fakat ben haşlanmış nohutla yapılan humusun lezzetini daha çok beğeniyorum. Nohut tozu ne kadar iyi olursa olsun kendi ellerimizle haşladığımız nohut kadar sağlıklı ve güvenilir olmaz. 
Humusun yapım aşamasında sizi tek yorucak şey nohutların kabuklarını çıkarmak olacak, fakat iyi bir öğütücünüz var ise hiç uğraşmadan direk çekebilirsiniz. Birde kaliteli tahin kullanırsanız en usta mezeciden bile ala humus yaparsınız. 
Lafı çok uzatmadan humus tarifine geçelim.
Humus malzemeleri:
1 su bardağı haşlanmış nohut( 1 çay bardağı nohut tozu)
1 çay bardağı tahin
1 tatlı kaşığı kimyon
Yarım fincan zeytin yağı
5-6 damla limon suyu
1 çay kaşığı pul biber 
1 çay kaşığı karabiber
Arzunuza göre tuz 

Üzerine eritilmiş tereyağ, dolma fıstığı yada pastırma

Humus tarifi: 

Geceden suda beklettiğiniz nohutları haşlayın. 
Haşlanmış nohutların kabuklarını çıkarın ve mutfak robotundan geçirin. 
Nohut tozu ile yapacaksanız 1 çay bardağı yeterlidir.
Diğer tüm malzemeleri ekleyin ve iyice karıştırın. 
Humusun üzerine, tereyağında fıstıkları hafif kavurduktan sonra koyup servis yapın. Eğer pastırma kullanacaksanız onuda hafif yağda kavurup kullanın. 
Afiyetler Olsun...


25 Temmuz 2013 Perşembe

Kolay Bohça Böreği

Merhabalar 
Bohça börekler yine kolay ve basit bir tarif. Bu tarif aslında annemin tarifi, biz çocukken ısrarcı börek isteklerimize el çabukluğu ile 5 dakikada hazırladığı çok sevdiğimiz bir börekti. Yufkanız ve iç malzemeniz hazır ise hiç uğraşmadan kolayca yapabilirsiniz. Ayrıca  bohça böreğinin içini pastırmalı, kıymalı yada sebzeli yaparakta hoş bir iftar sofrasını renklendirebilirsiniz. Bazen kolay yapılan bu böreğe farklılık katmak istediğimde içini sebzeli yaptıysam bohça böreğini ters çevirip, tepsiye yerleştirdikten sonra üzerine artı işareti şeklinde kesikler atıyorum. Börek piştikten sonra daha şık bir görüntüsü oluyor.
Malzemele tamam ise buyrun bu çıtır çıtır kolay böreği birlikte yapalım.
Bir yufkadan 4 tane çıkıyor çok değil ama doyurucu, çıtır çıtır çok lezzetli oluyor.

Bohça böreği malzemeleri:

2 yufka
Çeyrek margarin
1 çay bardağı su
İç malzemesi peynir

Bohça böreği yapılışı:

Yağı erittin ve erittiğiniz tavanın içine suyu ilave edin. ( tava sıcakken yapmanız margarinin su ile donmasını engelleyecek)
İsterseniz zeytin yağı ile de yapabilrsiniz.
Yufkayı açın ve tekrar aynı aldığınız haldeki gibi katlarken arasına yağ ve su karışımından kaşıkla dökün.
En son haline geldiğinde yufkayı dörde bölüp iç malzemelerini yerleştirin.
Aynı zarf gibi katlayın. Katladığınız yufkaları ters çevirip,üzerine yumurta sarısını sürdükten sonra 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Hazırlamanız 5 dakika bile sürmemiştir.

Afiyetler olsun...

Osmanlı Şerbeti


Merhabalar 
Ramazan ayında evlerimizde yada iftar yemeklerinde mutlaka ikram edilen meyan şerbetini herkes bilir. Osmanlı şerbeti ise meyan şerbetinden çok farklı ve emin olun çok çok faydalı bir şerbet. 
Baharatçılardan malzemelerin tamamını bulabilirsiniz. Osmanlı şerbeti için gerekli olan malzemeleri azar azar aldım ve aşşağı yukarı 5 tl verdim. Bu malzemelerle en az 10 surahi osmanlı şerbeti yapabilirsiniz.
 
Osmanlı şerbeti malzemeleri:

2 tarçın çubuğu
Bir tutam meyan kökü
Bir tutam papatya
1 küçük zencefil rendesi
2 kayısı
1 elma
1 portakal kabuğu
3-4 üzüm tanesi
1 limon kabuğu
1 portakalın suyu
Kırmızı rengi için vişne ve vişne suyu
7-8 kaşık bal ( şekerde kullanabilirsiniz)
1-2 damla gül suyu
Nane yaprağı


Osmanlı şerbeti yapılışı:

Kırmızı renk olan için vişne suyunu kullandım. Diğer yeşil görünen için ise vişne koymadan yaptım elma ve limon yeşilimsi rengi verdi. 

Tek yapmanız gereken malzemeleri güzelce yıkayıp bal,karanfil ve gül suyu hariç hepsini bir tencerede kaynatmak. Unutmadan elmayı, kayısıyı, üzümü, vişneyi irice doğrayın. Kaynama süresine İhtiyaç duymucaksınız zaten hoş bir koku yayılıyor.
Zencefilin zamanı olmadığı için toz kullanmadım kurutulmuş olanlarından kullanmayı tercih ettim. 
Ocaktan aldıktan sonra tatlandırmak için bal karanfil ve gülsuyunu ilave edin. Gül suyu kullanmadan da yapabilirsiniz.
Biraz ılıdıktan sonra süzün ister sıcak ister soğuk tükettebilirsiniz. 
Misafirlerimden ve benden geçer not aldı. Umarım beğenirsiniz. 
Afiyet bal şeker olsun...



21 Temmuz 2013 Pazar

Patatesli Poğaça

Merhabalar
Tarif defterime bakarken patatesli poğaça tarifini gördüğümde uzun zamandır yapmadığımı farkettim. Malzemeleri hazırlayıp patatesli poğaça hamurumu yoğurup dinlenmeye bıraktım. Bu arada patatesli poğaça 40 dakika kabarana kadar bari bende tarifimi paylaşayım dedim.

İftar için ve sonrasında çay ile ikram edilebilecek faklı bir tarif arıyorsanız benim gibi bu tarif hoşunuza gidecektir. Tek önerim bu tarifte patatesleri fazla büyük kullanmayın çünkü poğaçayı biraz sert yapacaktır.

Patatesli poğaça malzemeleri;


3 kaynamış patates ( orta boy)
1 çay bardağı ılık su 
1 su bardağı zeytin yağı
1 yaş maya ( yada1 paket instant maya)
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz

Poğaçanın içi:
Arzu ettiğiniz malzemeyi kullanabilirsiniz.
Ben içine edirne peyniri, üzerine rendelenmiş kaşarları yapıştırmak içinde az bir şey labne sürdüm. 

Patatesli poğaça tarifi: 


Patatesleri haşladıktan sonra iyice ezin. 
Yağla patatesleri karıştırın. Yaş maya ile yapacaksanız ılık suda karıştırın. İnstant maya ile yapacaksanız una karıştırın.
Tüm malzemeleri yoğurup üzerini sıkıca kapatın ve 40 dakika dinlendirin.
Dinlenen poğaçalara şekil verdikten yine 20 dakika tepside dinlendirin. 
Üzerine yumurta sarısı sürdükten sonra ( ben unutmuşum) önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişrin.

Püf noktası poğaçalarınız yumuşak olsun istiyorsanız fırından çıkarır çıkarmaz üzerine temiz bir havlu kapatın.
 Ben poğaçayı kesip içine edirne peyniri koydum ve üzerine labne sürüp( krem peynirde olabilir) rende kaşara batırdım. 

Afiyetler olsun...

Ağlayan Kek

Merhabalar
Misafirlerimin ve benim en çok sevdiğim keklerden biri ağlayan kek. Ağlayan kekin içindeki portakal suyu, bence kakaoya limondan sonra en çok yakışan lezzet ve tabi çileğide unutmayalım. Genelde kakaolu keklerimin içine yarım limon kabuğu rendesi mutlaka ilave ederim ama en çok ağlayan keke yakışıyor tavsiye ederim. 
Üzerine kakaolu bir karışım yapılıyor eğer uğraşmak istemez yada malzemeniz eksik olursa kakaolu puding tozundan bir yemek kaşığı alıp, bir fincan sütü ile cezvede pişirip krem şantinin üzerini ağlatabilirsiniz. 
Gelelim ağlayan kek tarifine kolay bir kek hemde ölçüleri akılda kalıcı tek püf noktası kekin ve üzerinin kakaolu sosunu soğutup kullanın. Ayrıca ağlayan keki 1 saat kadar buzdolabında bekletirseniz daha lezzetli oluyor. 

Ağlayan Kek malzemeleri:

4 yumurta
3 fincan şeker
3 fincan un
1 çay bardağı portakal suyu
4 yemek kaşığı kakao
Kabartma tozu ve vanilya

Keki ıslatmak için 1 çay bardağı süt

Üzeri için kakaolu sos:
2 yemek kaşığı şeker
Yarım fincan süt
1 yemek kaşığı kakao
1 tatlı kaşığı nişasta

Kekin üzerine krem şanti


Ağlayan Kek Tarifi:


• Yumurta ve şekeri iyice (beyazlaşıncaya kadar)karıştırın.  Üzerine diğer malzemeleri ekleyin metal olmayan bir malzeme ile karıştırın.
• Pasta kalıbını yağlayıp keki koyduktan sonra kalıbınıza eşit şekilde yayın. 
• Önceden ısıtılmış fırında 150-170 derecede pişirin. 
• Diğer tarafta küçük bir cezvede ağlayan  kekin sosunu hazırlayalım. Önce sütle nişastayı soğukken iyice karıştırın daha sonra tüm malzemeleri ilave edip karıştırarak pişirin. Sosu yine sık sık karıştırarak soğumaya bırakın. 
• Fırından çıkardığımız keke( sıcakken) 1 çay bardağı eşit şekilde her yerine döküp ıslatın.
• Kek soğuduktan sonra üzerine krem şantiyi yayın ve sosla süsleyin.

Afiyetler Olsun...




Ağlayan kek tarifi

16 Temmuz 2013 Salı

Kolay Acılı Ekmekler

Kolay acılı ekmek

Merhabalar
Acılı ekmek başlığına bakıp acı sevmeyenler çekinmesin acı oranı size bağlı rahat olun.
Bu gün öyle susadım öyle acıktım ki son saatleri iple çektim. Bir gece önce o kadar tatlı şey yedim ki bu gün canım acılı yada kısmen acılı bir şeyler çekti. Kısmen acılı ne ya? Valla şu anda orucun son demleri, postu bir gözle bakarak yazıyorum. Fırsatım olsa 2 saat uyur ve iftar sofrası hazır bir şekilde uyanırım.
Çok hayal kurdum hayata dönelim. 
Dedim ya iftara, acılı bir şeyler yemek isteyince çocuklarada pizza hamuru hazırlamışken bir tepsiye hamuru yayıp 5 dakikada da iç harcını hazırladım ve acılı ekmekleri fırına verdim. Yani benim için çok kolay oldu. Umarım sizde beğenir denersiniz. 

Kolay Acılı Ekmek malzemeleri: 

Hamur için :
1 bardak süt
Yarım çay bardaı zeytin yağı
Yarım yaş maya yada ( yarım instant maya)
2,5 bardak kadar un ( tam ölçü değil azar azar ekleyin yumuşak bir hamur yapacaksınız)
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz

1 çay bardağı zeytin yağı üzeri için

Acılı harç için:
1 ince doğranmış kuru soğan
1 yemek kaşığı domate salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı susam
1 yemek kaşığı çörek otu
1 yemek kaşığı kekik hatta biraz fazla olabilir.
1 çay bardağı zeytin yağı
Tuz, karabiber, kırmızı biber

Kolay Acılı Ekmek tarifi:

Hamurun malzemelerini karıştırın yaş mayayı ılık sütte yumuşatırsınız. 
İnsatant maya ile yapacaksanız mayayı unla karıştırmanız yeterli.
Hamuru 40 dakika üzerini kapatıp dinlendirin.
Diğer tarafta acılı iç harcının tüm malzemelerini karıştırın ve içine bir fincan su ekleyin.
Hamuru açtıktan sonra tepsiye yağlı kagıt koyup üzerine yayın. Tepsiye yayarken zeytin yağınıda üzerine sürün. Zor açıldı ise zeytin yağı ile yapabilirsiniz.
Acılı harcı üzerine sürüp 180-200 derece fırında 20-30 dakika pişirin. 
Acılı ekmekleriniz hazır.
Afiyet Bal şeker olsun...




15 Temmuz 2013 Pazartesi

İftarlık Atıştırmalıklar

Merhabalar
Ramazan iftar telaşı derken bir haftayı geçirdik. İftar sofrası hazırlarken en çok çorba ve meze tarzı atıştırmalıklar tercih ediyoruz. Genelde ana yemek sona kalıyor ve hep büyük bir kısmı geri dolaba dönüyor. Yani seviyoruz bol çeşitli atıştırmalık kolay tarifleri hem pratik oluyor hemde orucu açar açmaz ağır şeyler yemektense bu tarz hafif atıştırmalıklar daha hafif oluyor.

Muhammara:

1 su bardağı bayat ekmek( galeta unu)
1 su bardağı çekilmiş ceviz
1 çay bardağı zeytin yağı
1 diş ezilmiş sarımsak ( arzuya göre)
1'er çay kaşığı tuz ve karabiber
1 çorba kaşığı kırmızı pul biber eğer tatlı ise 1 kaşık daha kullanabilirsiniz.
1 tatlı kaşığı biber salçası
3 yemek kaşığı nar pekmezi 

Muhammara tarifi:

Ben evde muhammarayı içine sarımsak koymadan yapıyorum. Buzdolabında uzun süre muhafaza ediliyor ve kullanacağım zaman içine çeyrek sarımsak ezip ikram ediyorum. 

Bayat ekmekleri çektikten sonra içine yaklaşık 1,5 çay bardağı su koyup ekmekleri yumuşatıyoruz. Su oranını siz karıştırırken yumuşaklığına bakıp ayarlayabilirsiniz. 
Tüm malzemeleri içine karıştın dilerseniz cevizi üzerinde de servis yapabilirsiniz. 
Afiyetler Olsun...


Yoğurtlu Makarna salatası:

Kolay olsun doyurucu olsun diye planlarken aklıma gelen ve çok sevdiğim bir atıştırmalığı sizlerle paylaşacağım. İçinde çok bir malzeme yok siz arzunuza göre ekleyebilir yada çıkarabilirsiniz. Yoğurtlu makarna salatasının olmazsa olmazı biraz mayonez, maydanoz ve karabiber mutlaka kullanın derim. 
Ayrıca o kadar çabuk yenildi ki fotoğrafını bile çekmeye fırsat bulamadım ancak karışmadan önceki halini paylaşabildim.


Yoğurtlu Makarna Salatası Malzemeleri:

Yarım paket haşlanmış makarna
1 kase süzülmüş yoğurt
1 çorba kaşığı mayonez
Patates haşlanmış küçük doğranmış
Maydanoz
Dereotu
Taze nane
 Haşlanmış küçük küçük doğranmış havuç
Karabiber tuz

Yoğurtlu makarna salatasının tarifini anlatmama gerek yok tüm malzemeleri karıştırın hepsi bu kadar.

Patates Salatası:


Patatesleri haşlayın ve soyun. Soğanı, maydanozu ve kırmızı biberi yıkadıktan sonra doğrayın. 
Ben evde olursa mor lahanada kullanıyorum ve çok yakışıyor tavsiye ederim. 
Tüm malzemeleri doğrayıp karıştırdıktan sonra yarım limonu,tuzu,kimyonu,kırmızı pul biberi ve birazda nar pekmezi ekleyip karıştırın.
Afiyetler olsun...



13 Temmuz 2013 Cumartesi

Tepsi Köftesi

Merhabalar
Et Köfteyi  kim sevmez! evimizin makarna ve kızartma kadar vazgeçilmezidir.
Köfteyi o kadar sık yaparım ki buzlukta mutlaka dondurulmuş et köftelerim olur. Tabi bu et köftelerinin yanında patates kızartması yada en çok yakışan patates püresi olmazsa olmaz. Çocuklar okuldan geldiğinde aniden gelen misafirde buzlukta ki köfteler bana büyük bir kolaylık sağlıyor.  Ama ne yazık ki tepside köfte tarifi et köftelerinin papucunu dama attı. Çünkü tepside köfte tarifi hem zamandan tasarruf ettiriyor hemde malzemeden.
Tepsi köftesini hazırlamam ve pişirmem 40 dakikamı aldı. Bu ölçülerden  5-6 kişilik çıkıyor ve tepsi olarak yuvarlak borcam kullandım.

Tepside köfte malzemeleri:

750 gram kıyma
7-8 kaşık galetta unu( çekilmiş ekmek kullandım)
1 kuru soğan
1 yumurta
Yarım çay kaşığı kabartma tozu
Tuz,karabiber,kimyon

Patates püresi için: 
5-6 patates, 1,5 çay bardağı süt, 30gr tereyağ, tuz, karabiber
En son üzerine kaşar rendesi

Tepsi köftesi tarifi:

• Püre için patatesleri soyup öyle haşlayın.
• kıymayı tepsiye yayarken kalın olmamasına dikkat edin.
•İyi pişmiş köfte istiyorsanız kıymayı pişirmeden önce tepside dörde bölün.

-Patatesleri haşlayın.
-Soğanı ince ince doğrayın. Kıymayı ve diğer tüm malzemeleri karıştırın.
-Tepsiye yayın 180-200 derece fırında 20-30 dakika pişirin.
-Köfte pişerken haşlanmış patatesleri ezin ve malzemelerini karıştırın.
-Köfteyi fırından çıkarıp patates püresni üzerine yayın ve kaşarı serpin. 10 dakika daha fırında pişirin.
Afiyetler Olsun...



12 Temmuz 2013 Cuma

Semizotlu Çorba ( Pirpirim aşı)


Merhabalar 
Ramazanda iftarlarınız için sağlıklı ve doyurucu lezzetli bir çorba. Çorba diye adlandırdım ama aslında bizim yöremizde doyurucu dolu dolu bir yemektir adı da pirpirim aşıdır. Özellikle yaz aylarında her evin mutfağında bir kere de olsa mutlaka yapılır. Tadına lezzetine doyum olmayan pirpirim aşını bir kere denedikten sonra semizotunun da faydalarını biliyorsanız Semizotu faydaları için tık tık yeniden yapacaksınızdır. 
Semizotundan kış aylarında da bu çorbadan yapmak isterseniz yaz aylarında topladığınız semizotlarını  güneşte kurutup, baharatlarınızın yanında kavanozda muhafaza edip kullanabilirsiniz. 
Malzemelerin çok olması gözünüzü korkutmasın çok kolay bir tariftir. Semizotlu çorbayı ( pirpirim aşını) etli yaptım ama genelde etsiz yapılır ben tarifi etsiz olarak anlatmaya çalışacağım.

Semizotlu çorba ( pirpirim aşı) malzemeleri:

1/2 çay bardağı börülce
1 çay bardağı yeşil mercimek
1 çay bardağı bulgur
1 çay bardağı nohut
1 demet semizotu( pirpirim)
4 bardak sıcak su
1 adet kuru soğan
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
Tuz, karabiber
1 limon suyu ( 1 çay kaşığı limon tuzu)

Semizotlu çorba tarifi( pirpirim aşı tarifi)

1.Börülceyi ve nohutu geceden suya ıslayın. Aklınızda bulunsun  Börülce ile yaptığınız yemeklere siyah suyu çıkacağı için ayrı bir tencerede pişirin.
2. Semizotunun sık sık suyunu değiştirerek yıkayın ve soğanla sarımsağı doğrayın.
3.Tencereye biraz yağ koyup önce soğanı daha sonra sarımsağı ( etli yapacaksanız bu aşamada eti ilave edebilirsiniz.) soteledikten sonra salçasını,tuzunu,karabiberini ilave edip karıştırın. 
3.Tencereye nohutu ve kaynamış suyu ilave edin,nohut pişmeye yakın mercimeği koyup pişirin. 
4. En son tenceredeki malzemeler hazır olduktan sonra börülceyi,doğradığınız semiz otunu,bulguru ilave edip 20 dakika kadar pişirin. Ocaktan alırken limon suyunu ekleyin. 
Afiyet bal şeker olsun...


9 Temmuz 2013 Salı

Kabaklı Çabuk Ökçeler


Merhabalar 
Ramazanın ilk gününde nasılsınız? İlk iftarımızı hayırlısıyla yapacağız. Küçük serçelerim de ilk oruçlarını tutuyor ve sabırsızlıkla iftar vaktini bekliyorlar.
Onlar da oruç olunca istedikleri bir şey yapmalıyım dedim. Bu gün ki seçimleri ökçe oldu. 
 Ökçeleri hazırlamam, pişirmem 20 dakika sürdü, yani çok çabuk oldular.
Bu tarifte ki ölçülerle Ökçelerden yaklaşık 20 tane çıkıyor. 
Ben normalde kabartma tozu koymadan yaparım ama bir tarifte kabartma tozu koyduklarını görünce denedim. Çok hoşuma gitti hem  pofuduk ökçeler oldular hemde çabuk kızardılar. Umarım beğenirsiniz. 

Kabaklı Ökçe malzemeleri:

1 demet maydanoz
4-5 sap soğan
2 yeşil sarımsak ( 4-5 diş sarımsak)
1 kabak rendesi
1/2 çat kaşığı kabartma tozu
3 yumurta
7-8 kaşık un
Tuz,karabiber,kırmızıbiber

Kabaklı Ökçe tarifi:

Malzemeleri yıkadıktan sonra küçük küçük doğrayın. 
Kabağı rendeleyip avuç içinizle sıkarak suyunu çıkarın. 
Tüm malzemeleri bir kapta karıştırın. Kıvamı hamur gibi olmayacak kaşıkla alıp kızartacak şekilde olacak.
Tavada ısıttığınız yağa 2 kaşık yardımı ile ökçeden dökün ve üzerine kaşığınızın tersi ile bastırıp yayın. 
Afiyetler Olsun...

8 Temmuz 2013 Pazartesi

Kolay Milk Shake

Merhabalar
Hanımlar başladınız mı ramazan hazırlıklarına eminim market alış verişleri bitmiş son yorucu temizlikler tamamlanmıştır, malum ramazan geldi. Ramazan ayı gelmezden bir gün önce bizde böyle oluyor en sevdiğim kısım ise alış veriş sanki kıtlıktan çıkmış yada kıtlığa girecekmişsiz gibi deli gibi malzeme alıyoruz amaç doyurucu dolu dolu ramazanlık sofralar hazırlamak. Hurma ve zeytin market sepetinin baş köşesinde yerini alıyor  sonrasında gelsin peynirler vs. 
Her şey güzel hoş iftarlık planlar hazır ama başlıyoruz kara kara düşünmeye bu sıcakta susuz nasıl dayanacağız diye işte orda allahın kudreti bize verdiği iman ile değil susuzluk yeri geliyor su gibi geçiyor saatler. 
Ramzan iftar dedik orucumuzuda imanla tutarız dedik fakat yeme içmenin dışında ruhumuzunda oruç tutması gerekiyor. Yemekten içmekten geri kalabilir oruç tutabiliriz ama bence en kıymetlisi ruhumuzdaki oruç; kin,bencillik,hırs,riya,yalan dolan,sinir ve kırıcı olmak vs. bunlar ve benzeri bizi kul olmaktan, insan olmaktan çıkaran duygular bunlarada oruç tutturmalıyız. Keşke imkan olsa da bu duygulardan sadece oruç tutma ile değil her zaman uzak olsak. Olmuyor işte yemek içmek kadar hayatımızda sonuçta insanız her an bu duyguların şehvetine kapılabiliyoruz. 
Bu ramazanda inşallah oruç tutan tüm müslümanlara rabbim her şeyden önce sinirlerine hakim olmaları için güç versin.
Basit ve klasikleşen bir örnek arabadan inip karşınızdakine yumruk sallamak sizin tuttuğunuz orucun arkasına saklanmanıza sebep vermesin madem çok güçlüsünüz tutmayın, gücünüzüde hesap gününde kullanırsınız. Yeterse!
Güzel olan iyi olan saf olan her duygu her insan sizi bulsun.


           Gelelim kolay milk shake (milk şek)tarifime emin olun çok lezzetli hele de bu sıcaklarda meyve ile müthiş bir doping oluyor.
Kolay milk shake dedim çünkü sadece 5 dakikanızı alacak. Birde detay var ki çok işinize yarayacak ve masrafsız. Hani milk shake'e dondurma koyulur ya ben şu dönemlerde şehre uzak kaldığım için kendimce bir yöntem uyguladım. Bir bardak sütü buzlukta dondurup kullanıyorum bu sayede sadece süt ile yapılmış kolay milk shakelerim oldu. Hesaplı ve kolay milk shake tarifimi çok beğeneceksiniz.
2 büyük bardak için

Milk shake (milk şek) malzemeler:

1 kivi ( 1 muz yada 4-5çilek))
1 bardak buzlukta dondurulmuş süt
1 yemek kaşığı şeker (kivi ve çilek için)
Arzuya göre 1 yemek kaşığı krema

 Milk shake (milk şek) yapılışı:

Karıştırma kabında, yıkayıp doğradığınız meyveleri (şekerle)püre haline getirin.
Üzerine dondurulmuş sütü ve arzunuza kalmış kremayıda ilave edip çekin. 
Eğer isterseniz üzerini krem şanti ile süsleyip servis yapın.
Afiyet bal şeker olsun.


Kolay milk şek tarifi

6 Temmuz 2013 Cumartesi

Meyveli Soğuk Çaylar

Merhabalar, ni hao (你好 ),guten tag,bonjour,konnicwa,kalimero,hola
Çince,almanca,fransızca,japonca,yunanca ve ispanyolca merhabalar
Bahçelerin en güzelinde mis gibi sıcacık taze çekilmiş kahvelerimizi yudumluyorduk ki kızımın ısrarcı soğuk çay isteği başladı. Bu ısrar yaklaşık yarım saat sürdü. Düşünün kahve içtim falıma baktım hala aynı ısrara devam ettik. Ben ne kadar burda soğuk çay bulamayız desemde aynı sözleri tekrar tekrar dinledim. Sonuçta malum kızım kazandı fakat ev de benim yaptığım çaya razı olmak zorunda kaldı. Her ne kadar evde yapılmış soğuk çay fikri ona cazip gelmesede yapılış aşamasını ve zaten içinde olabilecek malzemeleri anlatınca razı oldu ve çokta hoşuna gitti diyebilirim.
Soğuk çay hepimizin küçükken içtiği paşa çayının amcaoğlu bunu herkes bilir tek hareket içinde meyve özü olması. 
Zaten çay bizim kültürümüzde kahveden sonra ikram edilesi en joker içecektir yani evimizde çaydanlıkta bir bardaklık demli çay mutlaka bulunur. Olmadı hemen demlenir ince belli içinde salınır. 
Bir cafe de, iş de, ugrayıp çıkıcam da,hal hatır sorma da,kahve önlerinde,keyifli anlarda,keyifsiz anlarda,komşulukta, arkadaşlıkta, 5 de,tavşan kanında ve misafir de her an hazırdır bir demli çayımız...
Sevgiyle,sohbetle, yudumlanıp her içilesi an için yada mevsim için bir sebep bulunan, kışın içini ısıtan,yazında harareti alan zaman öldürme yardımcısı bir bardak çay...
Bu çayı şeftali özlü soğuk soğuk birde benim tarifimle deneyin bakalım.
Meyveli soğuk çay için demlenmiş çayınızı bir sürahiye alın ve arzu ettiğiniz kadar su koyun. İçine yarım limonu dilimleyin. Bir tane şeftaliyi soyduktan sonra dilimleyip içine atın. Meyve olarak istediğinizi kullanabilirsiniz. Arzu ettiğiniz kadar da şeker ilave edip imkan varsa 5-6 saat kadar yoksa da benim gibi 2 saat buzdolabında bekletip buzla servis yapın.
Afiyetler olsun...


4 Temmuz 2013 Perşembe

Sofra Dizaynları

Merhabalar hanımlar
Farklı yemek sitelerinde gezinip, farklı şeyler ararken beğendiğim sofra dizaynlarının ve aksesurlarlarının fotoğrafını telefonuma kaydetmişim, böyle olunca bir hayli birikmiş. Yani haberim bile yoktu taa ki eski fotoğraflardan silmeye çalışırken farkettim. E dedim bunların bir kısmını paylaşma zamanı gelmiş. Bazıları çok şık ve ince düşünülmüş bazıları ise pratik bir şekilde evimizde uygulayabileceğimiz hoş detaylar. 
İyi seyirler hanımlar...






















3 Temmuz 2013 Çarşamba

Nohutlu Patlıcan Mezesi

Merhabalar 
Hayatın her döneminde hepimiz o yada bu şekilde bazı zorluklara göğüs gerip her defasında en az hasarla atlatmaya çalışırız.Her yaşadığımız olaydan her yorgunluktan sonra ki avuntumuz bir ders çıkardığımızı sanarak kandırmamız kendimizi. Yok öyle işte kişinin karakteri ve hayata bakışı ne ise, o hiç değişmiyor.Yaşanan mutsuzluklar, yorgunluklar ve hatalar senin hayata bakışını değiştirmiyor ders aldığını sanıyorsun ama geriye dönüp baktığın da dürüstçe kendine cevap verecek olursan o gün bu gün olsa yine aynı şeyleri yapardım diyorsun. Yani sadece tecrübe edinip aynı  zorluğa aynı hatayı yaparken gelecek tepkiye ruhumuz hazır bekliyor. İşte can sıkıntısından herkes bir şeye sararken bende bu gün bu yazıyı paylaştım sizlerle.
Ramazan ayı geldi ve iftarlık sofralar şenlenecek bizim gibi ramazanda yemekten çok bu tarz mezeleri tercih edenlerdenseniz tam da size göre iftar sofranız için farklı bir meze.

Nohutlu patlıcan malzemeleri:

5-6 tane için
1 patlıcan
1 kase nohut
1 küçük domates
1 diş sarımsak

Nohutlu patlıcan yapılışı:

  • Nohutları geceden suda bekletip, haşlayın.(bizde genelde haşlanmış ve önceden buzluğa konulmuş hazır nohut mutlaka bulunur)
  • Bir tavaya biraz yağ koyup önce sarımsakları kavurun ardından domates rendesini ilave edip soteleyin. Sıcakken nohutları da ilave edip karıştırın.
  • Uzun patlıcanları dikine ince ince kesip yağda kızartın. Kızarttığınız patlıcanların içine nohutu  resimdeki gibi yerleştirin ve taze nane ile servis edin.
Afiyetler Olsun...
patlıcan ve nohutla meze

Bal Kabaklı Rulo Pasta

Bal Kabaklı rulo pasta

MALZEMELER:
3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
3/4 su bardağı bal kabağı püresi
1 su bardağı un
yarım çay kaşığı tarçın
1 tutam tuz
1 paket Kabartma tozu
yarım bardak ceviz içi
Havlu beze serpmek için 1 çay bardağı pudra şekeri
Krema için:
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı tereyağ
1 paket labne peynir
1 su bardağı pudra şekeri

Bal kabaklı rulo tarifi:

  • Öncelikle tepsinizi yağlayın. Temiz bir bez havlunun üzerine pudra şekerini bir süzek yardımıyla eşit şekilde serpin. Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısınmaya bırakın.
  • Karıştırma kabına kabartma tozunu,şekeri,tarçını koyduktan sonra karıştırın ve üzerine yumurtaları ilave edip pürüzsüz bir harç olana kadar tekrar karıştırın. 
  • Bu karışımın üzerine bal kabağı püresini de ilave ettikten sonra en son unu da ilave edip tahta kaşık yardımıyla karıştırın.Hazırladığınız karışımı yağladığınız ve yağlı kağıt koyduğunuz tepsiye döktükten sonra kekin üzerine ceviz içlerini eşit şekilde dökün ve ısıttığımız fırında 15-20 dakika kadar pişirin.
  • Krema için gerekli malzemelerin hepsini mikser yardımı ile karıştırın.
  • Fırından çıkardığınız bal kabaklı keki pudra şekeri döktüğünüz bezin üzerine ters çevirin ve yağlı kağıdı üzerinden çıkarın. Önemli bir nokta rulo pastaların tam bir rulo olması için fırından çıkardığınız anda bir havlu bezin üzerine koyup sıkıca sarıp, bir kenarda soğuyana kadar bekletin.
  • Soğumuş bal kabaklı keki açıp kremasını sürdükten sonra en az 1 saat buzdolabında bekletin.

Cilt Tipine Göre Parfüm Seçimi

Merhabalar
Parfüm seçimlerimizi yaparken bir başkasında kokusundan hoşlandığımız parfümü özenle gidip alırız. Bu parfümü kullandıktan sonra cilt tipimiz ve terleme oranımız aynı değilse o çok beğendiğimiz parfüm ne yazık ki beklediğimiz sonucu vermez. Ben çoğu kez böyle bir şeyle karşılaştıktan sonra mutlaka ama mutlaka parfümlerin içeriğini öğrenip daha sonra tenimde deneyerek almayı tercih ettim. Bu gün ki yazımda araştırdığım ve nacizane bildiklerim kadarıyla hangi parfüm hangi cilt tipine uygundur yada nasıl parfümler tercih etmeliyiz şeklinde ufak tüyolar paylaşacağım.
Cilt tipine göre parfüm seçerken en önemli faktörün ten salgısı terleme oranı olduğu söyleniyor. Elbette ki kişiye özel parfüm bulamayız ama tenimizin rengi ve terleme oranı bu genellemeyi biraz da olsa özele indirgemekte. Öncelikle ten rengimize göre parfüm kokularını inceleyelim.

Esmer tenli kadınlar:

Esmer ten rengine ve fazla terleyen yani yağlı bir tene sahip ise yasemin ve gül gibi temel nota kokularından uzak durmalılar.
18-30 yaş arası kadınlar genelde baharat ve fresh kokuları tercih ederler şekerli kokulardan pek hoşlanmıyorlar itici durduğunu savunuyorlarmış.
30-45 yaş arası esmer kadınlarda yoğun baharatlı ve tatlı kokular hoş durduğu savunuluyor.
 40 yaş üzeri esmer hanımlar hormonel dengesi bozulmaya başlayan yani menopoz döneminde ki hanımlar baharatlı ve oryantal kokuları tercih etmemeleri gerektiği aksi halde migren taklarını tetiklediği söyleniyor.

Beyaz tenli kadınlar:

Beyaz tene sahip kadınların en çok dikkat etmesi gereken nokta meyve kokularını kullandıkları zaman güneşe çıkmamaları gerekiyor çünkü meyve kokuları zaten hassas olan beyaz tenlerde güneş ışınları ile birlikte lekelere sebep olabiliyor. Beyaz tenlilerin dikkat etmesi gereken meyve kokuları, turunçgilleri içeren portakal, greyfurt, kayısı gibi özleri içeren kokular. Beyaz tenli kadınlar özellikle plajda parfüm kullanmamaya özen göstermelidirler.
20-30 yaş kadınlar baharat ve oryantel kokuları iyi taşırlar.
30-45 yaş arası kadınlar vanilya kokusu ağırlıkta parfümleri tercih edebilirler.
50 yaş üzeri kadınlar ise tatlı kokulardan uzak durmalı ve fresh kokuları tercih etmelilerdir.Bu tarz parfümler piskolojik olarak rahatlatır.

Buğday tenli kadınlar:

Buğday ten rengine sahip hanımlar yaş gruplarına ayrılmadan menopoz dönemleri hariç, çiçek, baharat karışımı kokuları tercih edebilirler.
20-45 yaş arası buğday tenli kadınlar daha çok oryantal sıcak tatlı kokuları ve tarçın gibi afrodizyak içeren baharat kokularını tercih edebilirler.Ayrıca bu kokular buğday tenli kadınlarda uzun süre kalıcı olduğu söylenmekte.

Gelelim terleme oranımıza ve cilt tipimize göre parfüm seçimlerimize: Yağlı cilde sahip olan hanımlar çok terledikleri için kırmızı yağ içeren parfümlerden uzak durmalı.  Kuru ve beyaz tenli hanımlar ise meyveli çiçek karışımı sümbül, nergis, kayısı, karpuz kabuğu gibi kokuların karışımını tercih edebilirler.
En ideal cilt tipi olan nemli ciltler ise baharat kokularını iyi taşırlar bunun yanı sıra fresh, çiçek, vanilya kokularını tercih edebilirler.
Terleme oranı çok fazla olan kadınlar ağır kokulardan(temel nota olan gül yasemin baharat gibi) uzak uzak durmalılar. Çünkü bu yoğun kokular bir süre sonra kendi kokusunu kaybedip tende ekşimeye benzer bir koku bırakıyorlar.
Mevsime göre parfüm seçimlerinizde ise tüm bunları dikkate aldıktan sonra yaz aylarında daha fresh ve hafif kokular tercih etmeniz yeterli olacaktır.