24 Mart 2014 Pazartesi

Kakaolu Islak Kurabiye

kakaolu ıslak kurabiye
Merhabalar 
Bu tarifi kulaktan duyuyordum ve bir kaç kere karşılaştım ama kurabiyenin ıslak olması pek cazip gelmiyordu. Açıkcası uzun süre denemedim ve yemedim. Sanırım geç kalmışım gayet başarılı ve güzel oluyor...
Kurabiyede kakao birde limon kabuğu rendesi olunca zaten çok severim, bu lezzetin içine birde şerbet girip yumuşacık kurabiyeler oluyorsa artık ön yargılarımdan kurtuldum, değmeyin keyfime...
Kurabiye ıslak olur mu? demeyin gayette güzel ve lezzetli oluyor. Kakao ile yapılan kurabiyeleri her ısırdıkça ağızda belli belirsiz hafif acı bir tat bırakır ama ıslak kurabiyede o acımsı tat ağzınıza gelmiyor.
Denenmesi gereken tatlardan kakaolu ıslak kurabiye

Kakaolu ıslak kurabiye Malzemeleri:

yarım paket margarin
1 paket 25gr kakao
1 yumurta
1 çay bardağı toz şeker(pudra şekeri)
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
yarım portakal yada limon kabuğu rendesi
aldığı kadar un

şerbeti için:
1.5 su bardağı şeker
1.5 su bardağı su

Kakaolu ıslak kurabiye tarifi:

  1. İlk olarak şerbetini hazırlayalım. Şerbet malzemelerini karıştırın 5 dakika kadar kaynatın.
  2. Kakaolu ıslak kurabiyenin şeklini kaybetmemesi için şerbeti soğutun.
  3. Margarin oda sıcaklığında olmalı. Margarini,yumurtayı,toz şekeri karıştırın. Üzerine bir bardak kadar un ekleyip yoğurmaya başlayın.
  4. Kabartma tozunu,vanilyayı,kakaoyu,limon yada portakal kabuğu rendesini ve kulak memesi kıvamına gelecek kadar unu ekleyip yoğurun.
  5. Şerbetinizin soğumuş olmasına dikkat edin.
  6. Kakaolu ıslak kurabiyelere şekil verip 200 derece fırında yaklaşık 15 dakika pişirin.
  7. Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta kurabiyeler fırından çıkar çıkmaz sıcakken, soğuk şerbetin içine atıp hızlı bir şekilde çıkartmanız.
Kakaolu ıslak kurabiyeleri tepsiye dizin ve bir gece bekletin.

Afiyet Bal Şeker Olsun

21 Mart 2014 Cuma

Malhıtalı Aş ( Kolay Yemekler)

kolay yemek
Merhabalar Hanımlar
Yine bir Gaziantep klasiği olan malhıta (kırmızı mercimek) yemeğinin tarifini sizlerle paylaşacağım. Gaziantep’in çok eski bilinen yemeklerinden birisidir. Genel de kökeni Antepli olanların çoğu yapar ve çok severler. Bu tarifte  Simit aşı gibi çok kolay bir tariftir. Simit aşında sadece simit kullanıyoruz fakat malhıtalı aş da hem kırmızı mercimek hemde az miktar simit kullanacağız. Özel günlerde ikram etmek için fazla bir beklentiniz olmasın içinde ki malzemeler teferruatsız, ekonomik hemde doyurucu ancak kendi öğünlerinizi geçiştirmek için yapabilirsiniz. 
Şimdiden Malhıtalı aşı yapacak olanlar için Afiyet Bal Şeker Olsun..

Malhıtalı Aş Malzemeleri:

2 su bardağı malhıta (kırmızı mercimek)
1 su bardağı simit(ince bulgur)
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı kırmızı pul biber
2 büyük boy soğan
1 su bardağı sıvı yağ
tuz,karabiber

Malhıtalı aş tarifi:

Malhıtayı yıkayın. Bir tencereye 7 bardak su ile malhıta ve simitle birlikte pişinceye kadar kaynatın.
En son piştikten sonra salçalarını ve baharatlarını(pul biber hariç) ilave edin karıştırın.
Bir tavanın içinde sıvı yağ ile doğradığınız soğanları pembeleşinceye kadar kavurun ve en son ocaktan alınca içine pul biberi ilave edin.
Yağı sıcakken yemeğin üzerine gezdirin.Turşu, turp ve ayranla süper olur ,


19 Mart 2014 Çarşamba

Çocuklara Kraker Kurabiye

çocuklara kurabiye
Merhabalar 
Çok pratik ve kolay bir kurabiye tarifi hemde yaparken el oyalamadan kurabiye krakerlerden bol miktarda çıkaracaksınız.
Fazla söze gerek yok çocuklar için kolay kurabiye tarifine geçelim.

Çocuklara kraker kurabiye Malzemeleri:

250 gr tereyağ yada margarin
1 yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
2 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
un (tahmini 3,5 su bardağı)

Çocuklara Kraker Kurabiye tarifi:

Tüm malzemeleri karıştırın ve yoğurun.
10 dakika kadar buzdolabında bekletin.
Merdane yardımı ile açın,uzun şeritler kesin.
Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede yaklaşık 20 dakika pişirin.
 Çocuklara kraker kurabiyeniz hazır Afiyet Bal Şeker Olsun...

Farklı Salata sunumları & Pasta şeklinde salatalar

farklı salata
Merhabalar
İnternet de gezinirken bu farklı salata sunumlarına bayıldım ve sizlerle paylaşmak istedim. Çoğunda deniz ürünleri kullanılmış ama siz hamarat hanımların bu deniz ürünlerinin yerine en uygun malzemeyi bulacağına eminim.
Mesela karideslerin yerine yarım ay kesilmiş bir havuç yada küçük küçük parçalara ayrılmış yem yeşil brokoli de çok yakışırdı.
Farklı salata sunumlarında benim en çok beğendiğim tek kişilik butonlar şeklindeki salata oldu. Bunu büyük kahve fincanlarının kenarına bir kısmı da dışarıda kalacak şekilde(üzerini kapatmak için) yaprakları yerleştirip  içini salata garnitürü ile doldurup yapabilirsiniz.
Alternatif bir tarif de benden

Pasta şeklinde salata için:

1 Paket makarna
1 su bardağı haşlanmış bezelye
Küçük küpler şeklinde haşlanmış havuç
4 yemek kaşığı yoğurt
3 yemek kaşığı mayonez
Dere otu
2 Yemek kaşığı sıvı yağ
tuz karabiber

Pasta şeklinde salata yapılışı:

Makarnayı haşlayın. Tüm malzemeleri makarnanın içine karıştırın.Kalıbınıza yerleştirip ters çevirin ve arzu ettiğiniz malzemelerle süsleyin.
farklı salata


pasta şeklinde salata
farklı salata
farklı salata





18 Mart 2014 Salı

Kolay Sütlaç Tarifi

kolay sütlaç tarifi
Merhabalar 
Sütlaç yapmayı sevmem ama yemeye bayılırım. Sütlacın yapım aşaması ne kadar kolay olsa da pişirirken taşma riski benim gibi herkesi tedirgin ediyordur. O yüzden sütlaç yapma işini annemin maharetli ellerine bırakıp ben yemenin keyfini çıkarıyorum. 
Gaziantep de ramazan bayramında sabahları yuvarlama (yuvarlama çorba değildir) yemek ne kadar adet ise yine az şekerli sütlaç ile fıstıklı(sade yağlı) kurabiye yemek ve ikram etmekte bir o kadar adet haline gelmiştir. Bol Antep fıstıklı baklavadan daha lezzetli fıstıklı kurabiyeleri neredeyse sıfır şekerli sütlaçla yemenizi şiddetle tavsiye ederim. Bu arada sadece bayramlarda değil özel günlerde de evlerimize misafir geldiğinde evin hanımı, baklava yada kurabiyenin yanına mutlaka sütlaç veya zerde yapar. (Zerde de sütlaç benzeri yapılır fakat içine süt konulmaz, karanfil ve tarçın konularak aromalandırılır.) Bu adetin sırrı da sanırım kıvamlı yada bol şekerli bir tatlıyı sütlü bir tatlı ile hafifletip damaklara şölen yaşatmak...
Kendi adetlerimizden bahsettim ama biliyorsunuz ki sütlaç çok eski tarihi olan tatlılarımızdan biridir. Aslında adı sütlü aş olan sütlaç 15. Yüzyılda tıbbi kitaplarda ve Kaygusuz Abdalın şiirlerinde de sütlü aş olarak geçmekteymiş.
Gelelim en kolay sütlaç tarifine... 

Kolay Sütlaç Malzemeleri:

Sütlacı fazla ölçülerde yapmak istiyorsanız her bir kilo süt için 1 bardak su 1 çay bardağı pirinç kullanın.
Her bir kg süt ölçüsünden de yaklaşık 6 kase sütlaç çıkar.
Çoğu tarifte nişasta kullanmışlar, pirincin nişastası sütlacın kıvamını vermede yeterli olacaktır.
1 kg süt
1 su bardağı su
1 çay bardağı pirinç
arzunuza göre şeker (1 çay bardağı)

Kolay Sütlaç Tarifi:

Sütü ve suyu önce bir taşım kaynatın.
Pirinci yıkayıp bir kenara alın.
Kaynayan sütün içine pirinci ve şekeri ekleyin. Bu aşamadan sonra sütlacın başından ayrılmayın ve sık sık karıştırın.
Pirinç piştikten sonra 10 dk kadar daha kaynatıp kaselere alın.

Afiyetler Olsun...



17 Mart 2014 Pazartesi

Magnolia Tatlısı ve Muzlu Puding Tarifi

Puding magnolia tatlısı
Merhabalar
Magnolia Tatlısını bilenler bilir ama ben bilmeyenler için kısaca anlatmaya çalışacağım. 
İlk yediğimde ki tepkimle başlamalıyım sanırım. Bildiğiniz pudingli bisküvi tatlısı var ya lezzeti tam da o işte! Pudingli bisküvi tatlısından farkı magnolia tatlısında daha fazla görsellik ile mevyelerin olması. Bir diğer bana göre artı özelliği ise pudingin ev yapımı olmasıdır. Magnolia sayesinde evde nasıl puding yapılır öğrendim. Benim gibi hep hazıra alışmış olanlar bu tatlının sayesinde belki pudingi evde yapmayı denerler. Söylemeden geçemeyeceğim gerçekten ev yapımı puding daha lezzetli oluyor. 
Cook shop dan yemiş olanlar lezzetini ve bu şekilde sunulmadığını bilirler. Genelde daha şık görünsün diye hanımlar bu haliyle sunum yapmışlar. Bende bir kaç siteyi gezdikten sonra öğrendim ki New York ta magnolia pastanesi varmış ve orada da magnolia tatlısını aynı bu şekilde sunuluyormuş.
Ben magnolia tatlısını çok beğendim umarım sizlerde beğenirsiniz. 
Küçük ipuçları vermem gerekirse; bisküvi olarak cici bebe kullanmanız ve pudingi pişirdikten sonra sık sık karıştırarak soğutmanız.
Evde burçak ve klasik bisküvilerden vardı hepsinide denedim en yakışanı cici bebe oldu. Pudingi yaparken de yarım muzu püre yapıp karıştırdım muzlu puding lezzetinde oldu. 

Magnolia tatlısı malzemeleri:

3 su bardağı süt
2 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı un
6 yemek kaşığı şeker
1 paket vanilya 
1 paket krema(200ml)
50 gr tereyağ( tuzsuz)
Muz yada çilek 
 Cici bebe

Magnolia tatlısı tarifi:

• Sütten bir fincan ayırın kalan sütü,şekeri ve unu tencereye alın. Orta ateşte şekerler eriyene kadar karıştırın.
•Fincana aldığımız sütün içine nişastayı ilave edip karıştırın. Bu karışımı tencereye yavaş yavaş ilave edin. Amaç nişastanın topaklanmaması.
•Hemen ardından karıştırarak yumurtayı ve vanilyayı ilave edin.
• Kaynamaya başlayınca 3-4 dakika daha ocakta bekletip soğumaya bırakın. Soğurken sık sık karıştırın.
•Pudingi ocaktan aldıktan hemen sonra tereyağını ilave edip karıştırın. Puding iyice soğuduktan sonra da kremasını ilave edin.
•Puding soğurken,her hangi bir öğütücü ile cici bebeleri çekin yada poşete koyup bardakla ezin. 
•Pudingin içine arzu ederseniz yarım muzu püre haline getirip karıştırabilirsiniz.
•İsterseniz bir bardakta yada tabakta  önce cici bebeyi sırasıyla pudingi ve muzu şeklinde yerleştirip servis yapabilirsiniz. Burdan sonrası tamamiyle sizin yaratıcılığınıza kalmış.
Magnolia tatlınız hazır afiyet bal şeker olsun...


10 Mart 2014 Pazartesi

Sadrazam Lokumu

sadrazam lokumu sadrazam lokumu tarifi
Merhabalar
Sadrazam lokumu görüntüsü muhteşem bir o kadar lezzetli bir pasta. Sadrazam lokumu bana göre yapımı çok kolay bir tarif ama şekil verirken biraz el oyalıyor. O yüzden klasik kolay tariflerden biri diyemeyeceğim. Sadrazam lokumunu bir kaç kere denedikten sonra el alışkanlığınız olunca sizinde gözünüze kolay görünecektir. 
Sadrazam lokumunu yaparken tek dikkat etmeniz gereken nokta, harcı tepsiye eşit yaymanız aksi halde ikiye bölmeniz zorlaşacak ve istediğiniz sonucu alamayacaksınız. Sadrazamn lokumunda bol miktarda kullanacağınız hindistan cevizide pastanızın lezzetine lezzet katacaktır. 
sadrazam lokumu

Sadrazam lokumu malzemeleri:

5 yumurta 
12 kaşık un ( tepeleme)
1 bardak şeker 
1 kabartma tozu
1 vanilya
Yarım portakal kabuğu rendesi

Krema malzemeleri;
3 bardak süt 
Yarım bardak şeker
Yarım bardak un
1 paket Vanilya 
Yarım limon kabuğu rendesi

Sadrazaman lokumu tarifi:

• Önce krema malzemelerini tencereye alıp orta ateşte hazırlayın. Bir kenarda soğurken arada karıştırın. 
•Fırını ısınması için180 derceye ayarlayın.
•Sadrazam lokumunun keki için önce yumurta ve şekeri mikserle köpürtün.
• Kekin diğer malzemelerini de ekleyip karıştırın. 
•Fırın tepsinize yağlı kağıt koyup köşelerini düzeneyin. Harcı eşit dağılacak şekilde tepsiye yayın.
•Önceden ısıttığımız fırının derecesini 160 dereceye ayarlayıp kekimizi 10 dakika kadar pişirilelim. 
•Gelelim sadrazam lokumunun şeklini vermeye. Tepsinin boyunu 3 enini 5 parçaya kesin. Daha sonra her dikdörtgen parçayı eninden ikiye bölün.
• Kesitiğimiz keklerin iç yüzeylerini önce süte daha sonra da hindistan cevizine batırın. Ortasına kremayı koyduktan sonra  rulo yapın. 
• En son üzerine hindistan cevizi döküp fıstıkla servis yapabilirsiniz. 
Afiyetle Olsun Bal Lokum Olsun