27 Aralık 2013 Cuma

As Maça'yı okudunuz mu?


Merhabalar
Blogumu uzun zamandır ihmal ediyorum. En kötüsüde arkadaşlarımı takip edememek, onların o maharetli elleriyle yaptıkları tarifleri, keyifle rahat rahat okuyamamış olmam. Bu sıralar kitap okumaya ağırlık veriyorum. Uzun zamandır okumayı istediğim ama okuyamadığım ve okuduğumda da sonunda beni çok mu çok etkileyen hatta ağlatan bir kitap As Maça. Yazarı Selim Çiprut.
İlk defa okuduğum bir kitap hakkında blogumda yorum paylaşacağım beni çok etkilemiş olması ilk nedeni sanırım.
As Maça'nın kitap arkası tanıtımını yazmak pek sizi aydınlatmaz hatta isterseniz bunu her hangi bir siteden kolaylıkla bulabilirsiniz. Beni etkileyen yerlerini, neden okunası bir kitap olduğunu paylaşmak istedim. 
As Maça'nın ilk sayfalarını okurken ne kadar basit bir anlatım diye söylendim hatta bir kenara koymayı bile düşündüm ama okudukça beni benden alıp götürdü resmen. Yaklaşık 3 günde okudum.
İlk kitapla ilgili sözüm böyle bir insan var mı? Bir karakter var ki Metin adam tanımı yapılacak adam gibi adam...  Kitap da insanlık,dostluk,iyilik,meşakat,özveri,saygı,hoşgörü,anlayış vs.. Gibi sözlerin layığı bir çok hareketin hepsi var bunları zaten anlatmaya gerek yok.
Asıl anlatılacak bana göre adam Metin ah! 
Yok böyle yüreği merhametli,ince düşünceli güzel insan. Yazarı da ayrı tebrik etmek lazım. Biri oturup özellikle kırk yıl düşünse böyle dört dörtlük bir insan hayal edemezdi. Kitabın 4 erkek karakteri, hepsininde kendince yetenekleri var. Hepside hayallerini gerçekleştirmiş ve toplumun üst tabakasında belli statüleri olan karakterler. İşin hoş tarafı her karaktere bir amaç bir hedef belirleyen yazar Metin'e futbol aşkından başka bir özellik çizmemiş gibi görünsede kitapda da dediği gibi her insanın hayatında bir As Maça'sı olmalı. Bu illa bir sevgili olacak demek değil böyle bir dost çok nadir bulunur. Selim baş rolde, yahudi bir çocuk ve bunu da özgürce yaşayan kendinden emin, dik duruşlu, sanırım aynı babası olacak bir karakter. İlyas, asi, espirili, hayatı ciddiye almayan, asabi ve bunlara karşılık ailesine sahip ve sadık bir karakter. Emre en zıpırları, romantik, çapkın, başarılı bir sanatçı. Metin babasını ve annesini küçük yaşta kaybetmiş,Galatasaray aşığı bir fenatik( fanatikliği uç noktalarda yaşamayan en basit örneği maç izlerken bile sakinliğini koruyan fakat futbol hastası olan,kitaptan çıkardığım tarifi ve Selim'in taktığı lakabı) Bu dört çocuğun birlikte geçirdikleri iyisiyle kötüsüyle anıları anlatılıyor. İlerleyen yaşlarında bile birbirlerine olan sevgilerini, saygılarını kaybetmeyen 4 as. Kader hayatımızın belirli dönemlerinde sanki hiç bitmeyecekmiş gibi gelen acılar yaşatsada her gecenin sabahını da yaşatıyor. Acı,kaderle bağlatılı, bize acı görünsede başkalarının sevinci oluyor. En basit örnekle balıkçının balığı yakaladığında duyduğu mutluluk,balığın acısı... Bu geceleri bu karanlığı bir kibritle bile anlık aydınlatabilecek dayanaklar, insanlar arıyoruz ve eğer o kişiler yanımızda olursa sabahı beklerken o hüzünlü halimizde bile zamanın ve acının farkında olmadan ufak sıyrıklarla  atlatılıyor. Bu tarz olaylar zinciri insanlar arasındaki unutulmuş yada unutulmaya yüz tutmuş değerler 4 arkadaş arasında ki yaşanan süreçte işleniyor. İnsanın yada insan olanın şöyle bir etrafına bakıp benimde hayatımda bir As Maça'm var mı? Yada olacak mı ? Deme ihtiyacı oluyor işte... 

Çevrenizde yüreği güzel insanlar olması dileğiyle...

Kitabın yorumlarına bakınırken filminin çıkacağını öğrendim umarım doğrudur. Öyle bir geçer zaman ki dizisinin yakışıklı iki oyuncusu rol alacakmış. Yazarı Selim Çiprut kitabının filmiyle bizzat ilgilenecekmiş. 

13 Aralık 2013 Cuma

Kolay Çikolata Toplar


Merhabalar
Çok çok kolay çikolata top tarifimi sizlerle paylaşacağım. Bu kolay çikolata topları yapıp buzlukta da saklayabilirsiniz. Hem lezzetli ve az malzeme hemde çok pratik. Ölçü tutturma sıkıntınız olmayacak. Çikolata toplardan benim ölçümle en az 130 tane çıkarabilirsiniz. Açılış için tarif arıyorsanız, çikolata toplarının harcının içine de cevizde ekleyebilirsiniz. Açılış törenlerinde de harika bir alternatif olan çikolata toplarını kanepelerinizle ikram edebilirsiniz. Gelsin şık açılışlar... 

Çikolata topların malzemeleri:

Petit beurre kakaolu bisküvi 185 gramlık 5 tane
3 paket kakaolu puding
1 litre artı 1 bardak süt 
Hindistan cevizi, Gaziantep fıstığı,ceviz


Çikolata topların tarifi:

• puding paketlerinin 3 tanesine süt ölçüsü normalde 1,5 litredir. Fakat biz 1 litre ve 1 bardak süt ile yapacağız. Süte pudingleri döküp. Pudingi pişirelim. 
•Diğer tarafta bisküvileri hafif kırın fazla kırmanıza uğraşmanıza gerek yok. 
• Pişirdiğiniz pudingi 10 dakika karıştırıp soğutun. Hafif sıcaklığında kırdığınız bisküvilerin üzerine döküp yoğurun. 
• Hafif elinize yapışan bir harc olacak endişelenmeyin. Puding soğudukça toparlanacaktır. 
•Elinizi hafif suya batırıp yuvarlak çikolata toplarını yapın ve dışını istediğiniz gibi süsleyin. 
Çikolatalı Toplarınız hazır afiyetler olsun.

11 Aralık 2013 Çarşamba

Yılbaşı Sofrası

''Bir yılı daha bitirdik'' klişesini kullanmak zorunda kaldım. Bu 13 uğursuzluğuna hiç inanmadım ama bu yıl uğursuzluğunu benim gözüme gözüme soktu. Ne kötü bir yıldı Allah'ım! Sıkıntılı ve zor bir yıldı ve bir sürü kötü detay...
Neyse ki bitti yeni yıla gerçekten yürekten MERHABA... Bu yıl yüreğinizin istediği ve hakkınıza hayırlı olanı getirmesi dileğiyle...
Gelelim yılbaşı için internetten seçtiklerime; bu beyaz çikolataya batırılmış kirazlara hayran kaldım. Dışındaki inciler ise çok şık.
yılbaşı içinÜzüm,çilek, muzla yaratıcılık
yılbaşı içinYılbaşını evde geçirenler yılbaşı için hoş bir pasta bir fikirde benden üzerini yarım ay kesilmiş kivilerle de süsleyebilirsiniz.


Bu pastayı yaparken pasta harcının bir kısmını ayırıp renklendirin şeklini verip fırında kısa süre pişirin. daha sonra kalan pandispanya harcını üzerine döküyorsunuz. yani kiraz şeklini verdikten sonra fırında pişmesi gerekiyor. Bu pastanın zebra desenlisi de çok şık duruyor. Zebra deseni vermek için de pandispanya harcından bir miktar ayarın kakao katın ve tepsiye zebra çizgileri yaptıktan sonra fırında biraz pişirin üzerine harcın tamamını yayın.
yılbaşı sofrasıEn sevdiklerimden yılbaşı için herkesin yapabileceği harika bir tabak
yılbaşı içinBu pastanın  bir benzerini hatta daha şık olanını yapmıştım TIK TIK tıklayıp yine buradan ulaşabilirsiniz. Ben muzlu yaptım ama çilekle çok hoş oluyor.
yılbaşı için








4 Aralık 2013 Çarşamba

Kedi Dili Pasta

Hemen söylemeliyim ki ben kedi dilini bu şekilde yapanların o jöleyi nasıl dondurdukları çok merak ediyordum. Ne yazık ki kendi çabalarımla ancak bu kadar yapabildim. Bu görüntüsü çocuklarım yedikten sonraki hali tabi daha düzgündü fakat onlar kedidili pastama el koymazdan önceki halini paylaşsam daha şık olacaktı. Neyse konuyu dağıtmayayım. Kedi dili pastayı böyle şekil verince jöleyi üzerinde bir kaç denemeden sonra üzerine dökerek donduramayacağımı anladım. Bir yerlerden mutlaka aktı. Bende pastamın ölçüsüne yakın bir tepside jöleyi dondurdum ve parça parça keserek üzerini kapattım. Tabi bir kaç deneme yapınca jöle pastaya yetmesede uydurdum ne yapalım mutfakta çareler tükenmezmiş. İnatta bir murat ruhuyla jöleli yapmayı başardım. Ancak çok dikkatli bakınca kesikler belli olsa da... Bence oldu. 

Kedi dili pasta malzemeleri:

300 gr kedi dili ( 5 li paket aldım 3 paketini kullandım.)
2 kivi
2 muz
Jöle
Krema için:
1 kg süt
1 paket vanilya 
3 yemek kaşık un(tepeleme)
1 yemek kaşığı nişasta
7 yemek kaşığı şeker
2 yumurta 
1 limon kabuğu rendesi
100 gr tereyağ yada margarin 

Kedi dili pasta tarifi:


Bu tarifte kedi dilini ıslatmanıza gerek yok
Krema için gerekli malzemeleri tencereye koyup (margarin hariç) soğukken iyice karıştırın. 
İyice karıştırdıktan sonra pişirin. Kıvamını almış kremaya ocaktan aldıktan sonra margarini ilave edip karıştırın. 
Kelepçeli pasta kalıbına, altlarını kestiğimiz düzleştirdiğimiz kedi dilini kalıbın kenarına diziyoruz. Kestiğimiz kalan parçalarıda kalıbın tabanına diğer kedi dilleri ile bir sıra diziyoruz. 
Kremasını dökün. Muz dilimlerini dizin. 
Yine bir kat daha kedi dili dizin ve kremasını dökün.
En son kat meyveler ile süslenir. Yukarıda anlattığım şekilde jöle ile kapatın. Bir gün buzdolabında beklektikten sonra kedi dili pastayı servis yapın.

Afiyetler olsun...

3 Aralık 2013 Salı

Çocuklara Farklı Tabaklar

Çocuklar böyle güzel ve eğlenceli tabaklara bayılacaklar... 
Farklı sayfalardan topladığım en eğlenceli,çocuklar için bu ilginç sunumları sizlerle paylaşmak istedim.
Bu tombiş ayıcığın pofuduk poğaça tarifi için   TIK TIK
Biraz krem peynir zeytin ve havuçla sevimli penguenlere çocuklar asla hayır demeyeceklerdir.
Küçük süpermenlere sucuklu pizza
Basit pratik geyikler... Bunu yılbaşı sunumları için saklayacaktım ama dayanamadım.Bonibon,kurabiye, kraker,biraz zeytin ezmesi...
Hepside birbirimden eğlenceli ama en başarılısı muzdan kirpi.
Yine yılbaşı için yapılacak bir sunum ama çocuklar tek atımlık bu meyveli kürdanlarla meyve yemekten büyük zevk alacaklardır.



17 Kasım 2013 Pazar

Şık Sunumlar


Merhabalar hanımlar
Sofralarımızın şıklığı en bizim şıklığımız kadar olmalıdır. Tabi her bütçenin kendine göre yapabileceği ufak hareketler vardır. Bende şık sunuma önem verenlerdenim. Lezzet ayrı konudur her elin mahareti, her evin damak tadı farklıdır. Fakat en güzel sunum hep bizimkidir. 
İnternetten bulduğum farklı ilğinç fikirleri sizlerle paylaşmak istedim. Mayalı hamurdan sepet fikri ve yeni doğan bebeklerimiz için tablo fikri çok hoşuma gitti. İllaki bir şeylerde bir şıklık olmalı ama değil mi? 










14 Kasım 2013 Perşembe

Baklava yufkasından kıymalı börek


Merhabalar
Bu gün yine kolay bir tarif paylaşacağım sizlerle. Bildiğimiz baklava yufkası ile yapılan bu yemek türü lezzetli tarifi çoğunuz biliyordur. Baklava hamurlu kıymalı kolböreğini birde benim tarifimle deneyin. Günlerinizde yada özel akşam yemeklerinizde çok şık bir tarif.

Kıymalı börek malzemeleri:

1 paket baklava yufkası (25 adet)
400 gram kıyma
2 orta boy soğan
2 biber
2 patates rendesi 
Karabiber,tuz,kekik
Yufkalara sürmek için 50 gr tereyağ ve 1 çay bardağı su

Kıymalı börek tarifi:

• Bu ölçüden 20 tane çıkıyor.
• Böreğin iç harcını hazırlayalım. Tavada sırasıyla önce kıymayı kavurun. Ardından soğan ve biberi ekleyin. Patates rendesinide ilave edip soteleyin. Baharatlarını ilave edip bir kenara alalım.
• Baklava yufkaları çok çabuk kurucaktır, kullanırken poşette muhafaza edin. 
5 kat yufkanın her katının arasına erittiğiniz yağ ve su karışımını sürün. 
• harcı yerleştirin ve rulo haline getirin.
• Yağlı kağıt açtığınız tepsiye koyup üzerini süsleyin. 
Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Afiyetler Olsun


12 Kasım 2013 Salı

Suda Fincan Keki ( tencere keki)


Merhabalar hanımlar
Aslında annelerimizin çok eskiden yaptığı bu pişirme tekniğini bir kaç gün önce görünce bende yapmalıyım dedim. Hatta kendi kendime söylendim neden daha önce aklıma geldi diye. Hakikaten çok kolay ve basit yapılıyor. İşin en güzel tarafı ise ocakta yapıldığı için çabuk pişmesi. Birde fincanın içinden kolay çıkması tabi. En sevdiğim tarafı ise fırında yaptığım keklerin üzeri düz olmuyor mutlaka bir kabarıklık oluyor. Tencere kekinde ise fincanın şeklinde ve üzeri düm düz çıkıyor. Bu da süslemede büyük olanak sağlıyor. Fincan keki artık hanımların büyük kurtarıcısı olacak gibi görünüyor. Ben yapmasını da kolaylığını da seviyorum. Su da kek denilince bilmeyenlerin tepkiside tabi bir başka :)
Yine çok konuştum suda yapılan tencerede fincan kekinin tarifine geçelim.

Suda yapılan tencerede fincan keki malzemeleri:

Malzemeleri 6 fincana göre veriyorum.
2 yumurta 
2 fincan şeker
2 fincan un
1/2 fincan süt
1/2 fincan sıvı yağ
1 tepeleme tatlı kaşığı kakao
Yarım limon rendesi
Yarım paket vanilya
Yarım paket kabartma tozu


Suda yapılan tencerede fincan keki tarifi:

Fincanların sığabileceği bir tencerenin yarısına kadar su koyup kaynatıyoruz. 
• yumurta ile şekeri karıştırın. Üzerine yavaş yavaş karıştırarark diğer malzemeleri ilave edin.
•fincanları yağlayın.( margarinle yapmanızı tavsiye ederim.) 
• kek harcını fincanlara eşit şekilde koyun.
• suyu kaynamış tencereye yerleştirin ve 3 dakika kadar hafif köpürene kadar ağzını kapatmadan bekleyin. 
• köpürmeye başlayınca tencerenin kapağını kapatın. Yaklaşık 25 dakika üzeri kapalı pişen ve kabaran kekin kapağını açıp 5 dakika daha pişirin. Bu arada bıçak yardımı ile pişip pişmediğini kontrol edin.  
• pişirme işlemi bittikten sonra tencereden fincanları alırken dikkatli olun. Kekleri fincandan çıkarıp arzu ettiğiniz şekilde süsleyin. 

Afiyetler Olsun...

6 Kasım 2013 Çarşamba

Bastık Pekmezli Kolay Tatlı

Sıvı bastık tarifi
Şekeriniz mi düştü? Acil tatlı alarmı mı çalıyor? Abur cubur yada çikolata  çeken canı hiç taşımayın yük olur. Buyurun size bana göre en sağlıklısından( şeker kullanmazsanız) en kolayından ve en lezzetlisinden müthiş bir tatlı bastık.  Bastığı bilenler bilir mutlaka ama söylemeden geçemeyeceğim. Gaziantep hanımlarının hele de yağlı köfte yaptıktan sonra aklına gelen ilk tatlıdır. Bastık yapması kolay malzemesi az bir o kadar da lezzetlidir. Kolayında kolayı bir tarif idaalıyım. Çünkü aman tarif tuttu mu? Malzeme ölçüsü kaçtı mı? Az koydum çok koydum derdi yok. Malzemeleri koyun bastık kaynasın ve nefis tadı doya doya midelere götürün.
Bayılıcaksınız...
Bastık Malzemeleri

6 bardak su 
3,5 yemek kaşığı (tepeleme)nişasta
3 kaşık şeker
2-3 kaşık pekmez
Bastığın üzeri için ceviz 

Bastık Tarifi:

•Bastık tarifine başlamadan belirtmeliyim. Nişastayı kullanmadan önce suyunuzdan yarım bardak ayırın. Bu suyun içinde nişastayı karıştırın sonra bastığa ilave edin.
• Tencereye suyu, pekmezi,şekeri,nişastalı suyu koyun.
• Ocakta karıştırarak pişirin. Kaynadıktan sonra hafif koyu bir kıvam olacaktır. ( boza gibi) Kaselere alın cevizle sıcak servis yapın. 
•Kıvamı tutmazsa hemen az su ile nişastayı karıştırıp bastığa kıvam artıracak takviye yapabilirsiniz. 
En güzeli de isterseniz şeker kullanmadan sadece pekmezle yapabilirsiniz. Ben tarifi verirken pekmezi az söyledim.
 Tamamen zevkinize kalmış bir tatlı 

Afiyetler Olsun



4 Kasım 2013 Pazartesi

Havuçlu Kolay Kek

Merhabalar 
Hanımlar keyifler nasıl? Umarım yerindedir. Sorunlarda olsa dertler de olsa  yine de Allahım bize ve sevdiklerimize sağlık sıhat versin. Sağlık dışında hiç bir şeyi kendinize dert etmeyin. Bizde bir laf vardır "ağladıkça,ağlarsın,ağlatılırsın" tabi bu sözün her şekli her inanışı mesela; "iyi düşün iyilik gelsin,evrene pozitif ol,iyi enerji yolla, hatta en güzeli bela çağırma" gibi farklı yorumlansada hep aynı kapıya çıkıyor. Yani toz pembe bir duvar çizelim fakat saydam olsun dışarıdaki gerçeklik görünsün. 
Gelelim havuçlu keke tabiki de  her ev hanımı bilir havuçlu keki ama böyle deneyen olmamıştır. :)
Toz pembe dünyamda en çok sevdiğimiz ve kolay yapılan havuçlu kekimide paylaşmadan yapamazdım. Havuçlu keki çocuklarım çok seviyor, benim içinde kolay oluyor ama biliyorsunuz çocuklar çabuk sıkılıyorlar ve farklılık arıyorlar. Birde kakaolu yada çikolatalı pasta merakları yokmu. Bir anne olarak en azından hamur işi bile yerken içinde bir çeşit yararlı bir şey olsun istiyorum. Bunların düşünerek kendimce hem kolay hem de damak zevkleriyle oynamadan yaptığım bu havuçlu kek ile biraz da olsa onları kandırdım ve memnun ettim.

Havuçlu kek malzemeleri:

• 4 tane yumurta
• 1,5 su bardağı şeker
• 1 su bardağı sıvı yağ
• 2 su bardağı havuç rendesi
• 1 su bardağı ceviz
• yarım limon kabuğu rendesi
• arzuya göre tarçın( 1 çay kaşığı)
• 2 su bardağı un
• kabartma tozu,vanilya
• 1 yemek kaşığı kakao

Havuçlu kek yapılışı:

•Şekeri yumurta ile iyice çırpın. Üzerine sıvı yağı ilave edin.
•Diğer bir kapta kabartma tozunu, vanilyayı ve unu eleyin. Üzerine cevizi ve limon kabuğu rendesini ilave edin
•Sıvı yağı eklediğiniz kaba unlu karışımı tahta kaşıklar karıştırın. 
<Tarçını ve havucu koymadık daha aman>
•Bu karışımdan yarısından az olacak kadar bir kaba ayırın ve az olan karışıma kakaoyu ilave edip katıştırın.
•Kalan karışımada tarçını ve havucu ilave edin.
•Yağladığınız pasta kalıbına önce havuçlu karışımı dökün ve üzerine kakaolu karışımı   gezdirin. 
•160-170 derece öncedeb ısıtılmış fırında 30-40 dakika pişirin. 

Afiyetler Olsun...

15 Ekim 2013 Salı

Simit Aşı ( kolay yemek)

Merhabalar
Simit aşı yöresel yemeklerimizden birisidir. Öyle kolay öyle ekonomiktir ki ekonomik kelimesi bile pahalı göründü tanıtımda. İşin espirisi bir yana Gaziantep'e özgü en sevilen kurtarıcılardan bir tanesi olan simit aşını, bir kere yedinizmi bir daha isteyebilirsiniz. 
Simiti kısaca tanıştırmalıyım; köftelik bulgur yada ince bulgur. Biz simit deriz fakat bilmeyenler olabilir. Simit aşı öyle büyük maharetler, beceriler ve özen istemez herkes kolaylıkla yapabilir. Simit aşındaki malzemeler de zaten ortada...
Size kalan pişirip servis yapmak, hadi bakalım kolay gelsin.
Gaziantep de kadınlar arasında espirisine "simit aşı bilmeyen avrat oldu sayılmaz" derler. Bu lafı yanlış anlayan arkadaşlar olur aman ha! Maksat aslında yemeğin kolaylığına vurgu yapmaktır.
 
Simit Aşı malzemeleri:

1 çay bardağı simit( köftelik bulgur)
7 bardak sıcak su
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
Zeytin yağı ( 6 yemek kaşığı)
1 büyük soğan
Kırmızı biber, karabiber, tuz

Simit aşı tarifi:

•Ocaktaki sıcak suyun içine salçaları karıştırın ve hemen ardından simiti ilave edin. Pişmeye bırakın. 
•Diğer tarafta yağda küçük küçük doğradığınız soğanları pembeleşinceye kadar kavurun.( tereyağ ile daha lezzetli olur) 
•Kavrulan soğanı ocaktan aldıktan sonra karabiber ve kırmızı biberi ilave edin.
•Simit suyunu çekmelidir. Resimdeki gibi kıvama geldikten sonra ocaktan alıp servis tabağına koyun. Üzerine soğanı yağıyla birlikte sos olarak döküp servis yapın. 
(kullandığınız su çok görünebilir endişelenmeyin tüm suyu çekecektir.)
Afiyetler Olsun...

2 Ekim 2013 Çarşamba

Ekmek Kebabı( yalancı kolay iskender)

Merhabalar
Evimizin vazgeçilmezi, son dakika yemeği,tam anlamıyla basit ve kolay yemek, ekmek kebabı. 
Bizim evde Alinazikten (tık) sonra ilk akla gelen en kolay yemeklerdendir. Tereyağı ile kalorisi fazla derseniz yağda kavurmadan da pek güzel yapabilirsiniz.  Bence sizde son dakika bu gün ne pişirsem sorusuna cevap denemelisiniz bu tarifi...
Ölçü vermiyorum siz kişi sayısına göre ayarlamalısınız.

Ekmek kebabı malzemeleri:

Tost ekmeği, pide yada diğer ekmeklerden kullanacağınız kadar
Tereyağ
Süzülmüş yoğurt
Kıyma yada kuşbaşı et
2 diş sarımsak
Karabiber,tuz,kırmızı biber

Ekmek kebabı tarifi:

•Tavaya tereyağ yada zeytin yağı koyup eti kavurun. En son ocaktan alırken toz biberleri ilave edin.
•Ekmekleri doğrayıp servis tabağınıza alın.
•Yada ekmekleri bir miktar tereyağında tavada çevirin.Arzunuza göre tabi daha lezzetli oluyor.
•Sarımsağı doğrayıp biraz tuzla ezin ve süzme yoğurta karıştırın.
• Servis tabağındaki ekmeklerin üzerine önce yoğurtu sonrada eti koyun.
Bu kadar

Afiyetler Olsun...


5 Eylül 2013 Perşembe

Cevizli Sarma (Burma)

Cevizli sarma burma tatlısı tarifi

Merhabalar
Cevizli sarma yada burma tatlısının tarifini anlatıcam ama aslını isterseniz sarma Gaziantep fıstığı (boz fıstık) ile yapılan yem yeşil tadına doyulmaz bir tatdır. Bir gün bol fıstıklı sarmadan da yapıp sizlerle paylaşırım. Gelelim cevizli sarma yada burma tarifine. Bu tarifi çok çeşitli bulabilirsiniz. Mesela tarçınlısını, yada kaymaklısını hatta tel kadayıflısını en ilgincide elmalısını. Gaziantepli, baklavanın yurdan gelen biri olarak bunların serbetli bir tatlıya yakıştıramam. Tarçın ve elma cevize yakışabilir fakat bir kurabiyede yada tart da ama sarma da hiç sanmıyorum. Kaymak cevizle sadece ağırlaştıran ve damakta yoğun bir yağ tadı bırakan tatlı meydana getirir. Fıstıkla kaymak olur mu? Hemde mükemmel olur. Tabi bunlar benim fikirlerim...
Cevizli sarmayı aynı fıstık sarması gibi yapıyoruz. Görüntüsü fıstıklı sarma( burma) ile aynı olacak yanlız ölçüyü yapacağınız sarmaların boyutu belirleyecek. 
Cevizli Sarma Malzemeleri;

Baklava yufkası
300 gram ceviz
200 gram tereyağ

Şerbeti için: 3 su bardağı su 
3 su bardağı şeker
4-5 damla limon suyu

Cevizli Sarma Tarifi:

• Dikdörtgen borcam kullandım şerbet o ölçü içindir.
• Şerbet için kullanacağımız şekeri ve suyu kaynattıktan sonra limon suyunu ilave edip bir taşım daha kaynatıp ocaktan alın.
• Baklavalık yufkalar marketlerde satılıyor. Size tavsiyem kullanırken ağzını sıkıca kapatabileceğiniz bir torbaya yada saklama kabına koymanız. Çünkü çok çabuk kuruyor ve istediğiniz formu vermeniz zorlaşıyor. Cevizli sarma için baklava yufkanızdan artacaktır sıkıca ağızını kapatıp buzdolabında kısa süreliğine saklayabilirsiniz. 
• Tereyağını eritin. Yufkayı tezgaha açıp, önce yağını sürün ve üzerine çekilmiş cevizleri eşit şekilde dökün. 
• Yufkayı oklavanın bir ucu dışarıda kalacak şekilde sarın. Oklavanın dışarda kalan kısmından bir elinizle tutun. Diğer elinizlede yufkayı büzerek oklavadan çıkarın.
• Yağlanmış tepsiye sıkıca yerleştirin. Kalan yağıda ( kalırsa tabi olmasa da olur) üzerine döküp. 180 derece fırında kızarana kadar pişirin. 
 • Fırından çıkan cevizli sarma yada burmaları biraz dinlendirdikten sonra şerbeti dökün. 15-20 dakika şerbetini çekmesi gerekiyor. 

Afiyetler Olsun...

30 Ağustos 2013 Cuma

Kolay Dondurma Pasta

Merhabalar hamarat hanımlar
Pastaların en güzeli en lezzetlisi dondurma şeklinde pasta... Dondurma pastayı daha önce deneyenler bilir; ne lezzetli, ne ağızda dağılan ve damaklarda kalan bir tat olduğunu. Dondurma pastayı yapmadan önce sadece fikir olarak söylediğim an çocuklarım "hemen yap anne" diye ısrarlara başladılar. Onlar bayılıyor dondurma pastaya ama ben daha çok bayılıyorum sanırım. Birde kolay olsa işte emek vermeden yakalanmıyor böyle lezzetler. Emin olun en kolay dondurma pasta tarifini paylaşacağım. O kadar çok yapıldı ki evimizde neredeyse 25 yıl diyebilirim. Annemin aile dostlarına ve arkadaşlarına yıllarca bıkmadan osanmadan severek yaptığı dondurma pasta tarifinin elbetteki en kolay tarifini bende bulacaksınız. 

Bu kadar lakırtıdan sonra dondurma pasta tarifine geçelim.
Önce ihtiyacınız olan dondurma külahı şeklinde kalıplar. Eğer alabiliyorsanız hazır kalıpları satılıyor ama pek kullanışlı değil. 

Ben evde dergileri buruşturup ve dışını yağlı kağıtla çevirip diktim. Dışı yağlı kağıt olduğu için metalden daha sağlıklı oldu.

Dondurma Pasta malzemeleri:

2,5 su bardağı un
1 yumurta 
Yarım çay bardağı süt
200 gram tereyağ yada margarin
Yarım kabartma tozu
Vanilya
4 yemek kaşığı şeker

Kreması için:
Puding
3 su bardağı Süt
Limon kabuğu rendesi
1 fincan hindistan cevizi

Dondurma Pasta Tarifi:

•Bu ölçüden 18 tane dondurma pasta çıkar. 
•Kalıpları tarif ettiğim gibi hazırladınız yada hazır aldınız. Bu külahların dışını ve tepsiyi zeytin yağı ile hafif yağlayın. 
•Hamur için gerekli malzemeleri karıştırın. Malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekiyor. Hamuru yoğurma işi marifetinize bağlı. Un ölçüsü verdim ama hamur sert olacak şekilde ekleme yapabilirsiniz. 
•Hamuru uzun şekilde açın. Biraz geniş bırakın her partiden 4-5 tane şerit çıkarabilesiniz. 
•1 parmaktan kalın şeritler kesin. Bu şeritlerin ucuna, koniyi çapraz şekilde koyup, kıvırın. 
•180 derece önceden ısıtılmış fırında pişirin.
Fırından çıkarıp soğumadan kalıplarını alın .
•Diğer tarafta pudingi pişirin.( ölçüsü fazla katı olmamalı o yüzden süt oranını yarım bardak fazla verdim) İçine yarım limonun rendesinide ilave edin. 
•Puding piştikten sonra hindistan cevizini katın. Hindistan cevizinden üzeri içinde ayırmayı unutmayın.
•Külahlar soğuduktan sonra içini krema ile doldurup,üzerini hindistan cevizi ile süsleyin. Buzdolabından 1 saat beklettikten sonra servis yapın. 

Afiyet bal şeker olsun...

18 Ağustos 2013 Pazar

Merhaba

Merhabalar 
Tatil gezmeydi tozmaydı ihmal ettim blogumu. Çok hoş bir tatil köyünde güzel bir tatildi. Orada bulunan aşçıların maharetli ve tecrübeli elleriyle yaptıkları harika lezzetleri tatdım. Tabi bu tarifleri sizlerle paylaşmak istedim ama kendi yaptığım yemekler olmadığı için muhteşem görselerden blogum yoksun kaldı. Bir güzeldi bir güzeldi o sunum şekilleri sanki küçük tablolardı. Yani anlayın çok pişmanım fotoğraflarını çekip sizlerle paylaşmadığım için.
Size antalyadan bana göre olmayan ama lezzeti herkesin hoşuna gitmiş deniz ürünleri pilavının tarifini getirdim. İleyen günlerde paylaşırım.
Bu arada sumak ekşisininde nasıl yapıldığını sizlerle paylaşacağım. 
Tabi bu evde yapacağınız pratik bir yöntem.
Sumakları toplarken en morarmış olanlarından toplayın ki ekşisi yoğun olsun. Hop hemen yıkayın ve geniş bir kaba alın. Üzerini geçecek kadar su koyup 2 gün bekletin. 
Suyun rengi değişecektir. Afiyetle salatalarınızda kullanabilirsiniz.
Sevgiyle kalın...

Toplarken bu renkte olanları toplayın. 
Böyle yeşil olanların ekşisi çıkmıyor.

17 Ağustos 2013 Cumartesi

Deniz Ürünleri Pilavı

Merhabalar
Uzun bir tatil arasından sonra yine burdayım. Tatil nasıldı? Derseniz ne iyi ne kötü biraz endişe biraz yorgunluk ama harika eğlenceliydi. Akdenizin ılık sularında ve müthiş güneşinde aslında güzel bir tatildi. Bu tatilde deniz ürünlerini sevenler için denizden yeni çıkmış güzel bir pilav tarifi buldum. Deniz ürünleri pilavını yapmak kolay değil ama ben en basite indirdim.Midye nasıl pişirilir çok bir bilğim yoktu ama küçük bir araştırmayla en özet çözümü buldum.Leziz bir deniz ürünleri pilavı yapmak istiyorsanız malzemeri taze kullanın. Midyede marifet ise güzel temizlemede ve taze olmasında...  En az yosun kokulusundan deniz ürünleri pilavı karşınızda.



Deniz ürünleri pilav malzemeleri

300 gr kalamar 
300 gr karides
400 gr midye
Ölçüleri arzunuza göre ayarlayın.
1 bardak pirinç
1,5 bardak pilav için su
1 domates 
1 Soğan
2 diş sarımsak
Safran
Karabiber,tuz
Zerdeçal
Zeytin yağı

Deniz ürünleri pilav yapılışı:

1-Karidesleri yıkayın ve 2 bardak kaynamış suya atın yaklaşık 3-4 dakika haşlayın. Soğuduktan sonr kurukları kalacak şekilde ayıklayın( ayıklanmış halde kullanmak en kolayı elbette). Ama bir kaç tanesini deniz ürünleri pilavını süslemek için ayıklamadan bırakın.

2-Midyeleri pişirme işine başlamadan önce güzelce kabuğunu temizleyelim. Bunu gerekirse bıçak yardımı ile kazıyarak yapabilirsiniz. Bıyıklarını da aldıktan sonra 20 dakika suda bekletin. Bir tencereye alıp 30 dakika kadar 1 çay bardağı su ile pişirin. Pişen midyelerin kabukları açılacaktır bu da canlı olduğunu yani taze olduğunu gösterir.

3-Kalamarı hazır aldığınızı düşünürsek kalamarları tuzlu suda 20 dakika kadar haşlayın. 
    4-Bir tavada kalamarı,karidesi, soğanı ve en son sarımsağı zeytin yağı ile kavurun. İçine rendelediğiniz domatesleri ilave edin. Üzerine safran ve baharatları ilave edip domates suyunu çekinceye kadar kavurun. 
    5-Yıkadığınız pirinci zeytin yağı ile kavurun ve üzerine suyunu, karides kalamar karışımını ve midyeyi ekleyip pilavı pişirin. Arzu ederseniz midye ve karidesin haşlama suyunu kullanabilirsiniz.
    Afiyetler Olsun...

    7 Ağustos 2013 Çarşamba

    Kolay Şekerpare

    Merhabalar 
    Şekerpare evimizin baklavadan sonra sevilen kıvamlı tatlılarından biridir. Kolay yapılması,masrafsız ve hemen hazır olmasından dolayı her tatlı krizinde ilk akla gelen tatlıdır. Şekerpareyi yaparken tutturma sıkıntısı olmayan ( bana göre) en basit tatlıdır. 
    Lezzetli bir şekerpare yapmak istiyorsanız işin sırrı şerbetindedir. Şerbetine kullanacağınız portakal, limon kabuğu yada tarçın,karanfil gibi aromalı tatlar şekerparenize farklı bir tat katacaktır. Kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim.
    Genelde hanımların tatlı krizlerinde ilk akıllarına çikolata gelir elbette ki şekerpare akıllarına gelmez. Fakat kaşık kaşık yediğimiz içeriğini bilemediğimiz çikolatadan çok daha sağlıklıdır. Evinizde kolayca yapacağınız şekerpareden bir tane yedinizmi o tatlı komasını ( ben koma diyorum) anında kesiyor.(test edildi)
    Tatlı krizlerinden  epeyce bahsettim artık tarife buyurun.

    Kolay şekerpare malzemeleri:

    2 yumurta
    3 kaşık irmik
    3 kaşık hindistan cevizi
    250gr margarin 1 paket
    Yaklaşık 3-4 su bardağı un
    1,5 çay bardağı pudra şekeri
    1 paket kabartma tozu
    1 paket Vanilya

    Şerbeti için
    3 su bardağı su
    3,5 su bardağı şeker
    Yarım limon suyu
    Arzuya göre tarçın çubuğu,karanfil,limon yada portakal kabuğu

    Kolay şekerpare tarifi:

    Tarife başlamadan önce, bu ölçülerde yaklaşık 20 tane şekerpare çıkartırsınız.
    Pişirme süresini 180 derece fırında üzerinin kızarmasından anlayarak ayarlayabilirsiniz. 
    En önemli nokta şekerpareyi fırından çıkarır çıkarmaz üzerine ılık şerbeti dökün.
    Şekerpare hamuru için gerekli olan oda sıcaklığında ki malzemeleri karıştırma kabına alırken yumurtanın birinin sarısını üzeri için ayırın ve margarini eritmeden kullanın.
    Unu azar azar ve kulak memesi kıvamından biraz sert olacak kadar ekleyin. Un ölçüsüne fazla takılmayın bende tahmini yazdım.
    Hamuru hazırladıktan sonra her hamur işi tarifte olduğu gibi 10 dakika dinlendirin.
    Diğer tarafta şerbeti için gerekli malzemeleri tencereye alıp kaynatın en son limon suyunu ilave edip ocaktan alın.
    Şekerparelere şekil verdikten sonra ister badem ister fındık yada benim gibi ceviz batırıp üzerine yumurta sarısını sürün.
    180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. 
    Fırından çıkardığınız sıcak şekerparelerin üzerine ılık şerbeti dökün.
    Şerbeti dökerken önce tek tek üzerlerine yedirerek dökün. Tepsi bol miktar şerbet olacaktır endişelenmeyin bir süre sonra o şerbeti çeker şekerpareler.
    Afiyet bal şeker olsun....

    4 Ağustos 2013 Pazar

    Kolay Pandispanya

    Merhabalar 
    Güzel günler geçirmeniz dileğiyle başlamalıyım çünkü bu sıralar benim çok ihtiyacım var umarım bu dileğime karşılık sizlerde aynı dileği paylaşırsınız. Büyüklerim hep hiç bilmediğin tanımadığın insanların sana olan duası daha makbul ve kabul olur derlerdi. Herkesin hakkına hayırlı olanı gönlüne güzel göstersin Rabbim.
    Gelelim pandispanya tarifimize çok çok kolay bir pasta tarifi hemde pişirmesi bile çok vaktinizi almayacaktır. Zaten bu görseli her hangi bir kek tarifi ilede yapabilirsiniz. Ama ben aslında kolayca yapabileceğiniz bir pandispanya tarifi paylaşmak istedim.
    Pandispanya yaparken mutlaka tüm malzemeleri oda sıcaklığında bulundurun. 
    Pandispanya hamurunun içine koyacağınız su yada meyve suyuda pandispanyanın daha yumuşak olmasını sağlıyor.
    Herkesin bildiği gibi toz malzemeleri eleyerek kullanın. 
    Hatta fırsatınız olursa şekeri öğütücüden geçirip pudra şekeri gibi kullanın.
    Yumurtalara gelince bizim bahçemizdeki tavuklar küçük yumurta veriyor o yüzden 4 yumurta kullandım. Ama siz market yumurtası kullanıyorsanız 3 yumurta yeterli olacaktır.
    Bu tarif için geniş bir tepsi kullandım hem servisi kolaydı hemde sürümden kazandık çok dilim çıktı diyebilirim.

    Kolay pandispanya malzemeleri:

    3 yumurta
    3 fincan un
    3 fincan şeker
    5 yemek kaşığı su yada meyve suyu
    1/2 kabartma tozu
    1 paket vanilya 

    Üzeri için krem şanti
    Meyve

    Kolay pandispanya tarifi:

    •Baştada belirttim tüm malzemeler oda sucaklığımda olacak. Eğer pasta kalıbında yapacaksanız iki katı ölçü kullanın. 
    • Yumurta ve şekeri mikser ile çırpın. Diğer tarafta un,kabartma tozu,vanilyayı elekten geçirin ki daha kabarık bir pandispanyanız olsun.
    •Tüm malzemeleri karıştırın. Diğer tarafta tepsinizi önce bir yağlayın daha sonra üzerine un serpin ve unu tepsinin her yerine yayın.
    • pandispanya hamurunu tepsiye dökün 180-200 derece fırında önceden ısıtmadan yaklaşık 30 dakika pişirin.
    •pandispanya kenarlardan kabarmaya başlayınca fırınınızın dercesini 150derceye
    düşürün.
    Buraya kadardan sonra benim yaptığım gibi krem şantiyi sürüp meyvelerle servis yapabilrisiniz.
    Ama iki katı ölçüde ve pasta kalıbında yapacaksanız burdan sonrasını dikkate alın.
    • pandispanya pastanız piştikten sonra bıçak yardımı ile kenarlarını ayırın ve üzerine nemli bir örtü kapatıp ters çevirin. Eğer pandispanya düşmez ise endişelenmeyin soğuyunca mutlaka ayrılacaktır zaten pandispanyayı soğukken kesebilirsiniz yoksa parçalanabilir.
    •Krem şantinizi hazırlayın ve meyvelerle süsleyin.