10 Nisan 2014 Perşembe

Ev Hanımlarına Pratik Bilgiler


1) Bayat kahveyi tazelemek için kahveyi tavada 30saniye kadar kavurun.
2) Karıncadan öldürmeden kurtulmak için; bahçelerde parklarda ağaçları böceklenmesin diye kreçlerler bizde evimizde karıcalardan öldürmeden kurtulmak için nerden giriyosa tebeşirle çiziyorsunuz. O sınırdan geçmiyorlar.
3) Dolaplardaki ve buzdolabındaki rutubeti almak için; mangal kömürünü dolaplara koyuyorsunuz.
Kapalı kalan evlerde yazlıklar da rutubeti almak için kolay bir yöntem.Buzdolabına bir bardak süt koyarakta kokuyu alabilirsiniz.
4) Elde yıkadığınız bulaşıklar için bulaşık detarjanında ki kimyasallar sizi tedirgin ediyorsa ve ev ekonomisne yardımcı olmak için en başta sirke en kolay kırtarıcıdır. Kavanoza yarım ölçü detarjan koyun. Üzerine yarım ölçü üzüm sirkesi katın. Böylelikle detarjanız çözelmiş ve yarı yarıya kar etmiş oluyorsunuz. 
5) Bulaşık makinesine evde detarjan yapmak için; 1 su bardağı boraks ( eczanelerde bulunabilir) 1 yemek kaşığı çamaşır sodası,1 yemek kaşığı kalın tuz yada limon tuzu, 1 yemek kaşığı karbonat, kokması için sevdiğiniz kokulu yağdan 10 damla kadar ilave edin. Karışımı kapalı kapta saklıyoruz. Makinenize 1 yemek kaşığı koyup kullanıyorsunuz. 
6) Bulaşık makinesine ev yapımı parlatıcı; parlatacı gözüne sirke kullanabilirsiniz. 
7) Bildiğiniz gibi tahta kaşıklar bulaşık makinesinde yıkanmaz. Yakanınca da tüm kimyasalları içine çeker. Nasıl temizleyebiliriz? Bir gece suda bekletin,kurulayın. Zeytin yağına batırın çıkarın ve hafifce silin. Hem kurumasını önlüyorsunuz hemde arındırmış oluyorsunuz. 
8) Çatal kaşık takımlarımız oksitlendiğinde (karardığında) parlatmak için; sodayı bir kaseye alın içine çatalı kaşığı yerleştirin.Biraz (1saat)bekledikten sonra su ile durulayın. 
9) Kararmış gümüşleri( gümüş olmayan metaller içinde kullanabilirsiniz) parlatmak için; diş macunu yada bildiğiniz beyaz krem cifi süngerle ovalayarak temizleyin. 
10) Tost makinesini temizlemek hep unutulur ve pis kalır. En kolay yöntem öncelikle tost makinenizi ısıtın,sıcakken peçete yada kağıt yardımıyla fazla kalıntıları kolaylıkla üzerinden alın. 1 yemek kaşığı kabonatı üzerine serpin. Kabanatın üzerine sodayı dökün. Tüm yağ lekelerinin kabardığını göreceksiniz. 
11) Son olarak lavabolarınızın kreçli görüntüsü canınızı sıkıyorsa, her limon kullanımınızdan sonra pozasını lavabonuza sürün. 
12) Zor açılıp kapanan kapı çekmecelerinizin sürgülerine vazelin sürün.
13) Çiçekleriniz için; yumurta haşladığınız suyu kullanın. 
14) Evde toz almak için kullandığınız bezler toz bırakıyorsa; suynuza 5-6 damla gliserin dökün. 
15) Halılarınızın üzerinde masa veya koltuk izi olumuşsa; üzerine buz koyun yada halıya nemli bir bez örtüp,ılık ütü ile fazla bastırmadan ütüleyin.
16)Vazoda ki çiçekleriniz hemen solmasın istiyorsanız; suyunun içine 5-6 damla çamaşır suyu koyun.
17) Tencere yemeğinizin taşmaması için; tencerenin ağzına bir miktar zeytin yağı sürün. 
18) Yağ damlamış kıyafetlerinizi o an kurtarmak için üzerine pudra dökün. 
19) Beyaz pilav elde etmek için; pilavınıza 3-4 damla limon sıkın. ( şekerde lezzetini arttırır.
20) Evdeki sigara kokusunu almak için; sirke ile ıslatılmış bezinizi evin bir köşesine koyup havalandırın. 

Sizde aklınıza gelen pratik bilgileri bizlerle paylaşabilirsiniz.



1 Nisan 2014 Salı

Ekşili Taraklık Gaziantep Yemekleri

taraklık tarifi
Merhabalar hanımlar
Gaziantep'in yöresel yemeklerinden biri olan ekşili taraklık tarifini bir Gaziantepli olarak paylaşmasam olmazdı. Gaziantep'in bilinen en eski yemeklerinden birisidir. Koyunun en kıymetli ve az olan bölümlerinden alınan etle yapılır. Bu da bu yemeği lezzetli kılan sebeplerden biridir. Taraklık  yöreye has söylemidir; aslında 1 yaşında yine yöreye has tabiri ile hallik koyunun,pirzolalık kısmıdır. Kısaca pirzolalık kemikli et ile yapılır. Gaziantep de çok eski dönemlerde, o zamanın zenginleri, büyük düğün yemeklerinde ağalara,paşalara yapılan bu yemeği ikram ederlermiş.
Ekşili taraklık ayvasızda yapılabilir. Yemeğe lezzetini ve ekşi sıfatını kazandıran içindeki nar pekmezi. Nar pekmezini özellikle belirtmeliyim marketlerdeki nar sosu yada nar ekşisi değil nar pekmezi kullanacaksınız. 
Küçük not etin pişirme süresi dışında çok kolay bir tarif mutlaka denemlisiniz...

Ekşili Taraklık Malzemeleri:

  • 1kg Pirzolalık kuzu eti 
  • 1 kg ayva 
  • 9-10 küçük soğan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 3 yemek kaşığı nar pekmezi
  • Tuz,karabiber 
  • Sıvı yağ

Ekşili Taraklık Tarifi:

Aslında pirzolalar mangalda pişirilir fakat biz az yağ ile tencerede sote yapıcaz.( eti kemiklerinden ayrıp pişirirseniz daha kolay olur) 
Etler sotelenirken küçük soğanları temizleyip etle soteliyoruz. 
Soğan ve etlerin üzerine 1 lt kadar sıcak su ilave edin. Tuzunu, salçalarını,karabiberini ve nar pekmezini ilave edip etler pişene kadar kaynatın.  Diğer tarafta avyavaları temizleyin.
Et piştikten sonra küp küp doğradığınız ayvaları ilave edin. 
Ayvalarda piştikten sonra ekşili taraklık servise hazır afiyetler olsun.