29 Mayıs 2013 Çarşamba

Pancake Portakal Reçelli

Merhabalar
Bir pazar sabahı yine bahçemizin güzelim çiçekleri arasında kahvaltımızı yaptık. Mis kokulu portakal reçeli (PORTAKAL REÇELİ TIK TIK) ve bem beyaz tereyağını görünce bir pancake yapalım dedim. Çocukların sevincini anlatamam onlar için pancake denilince akıllarına yemeden önce ilk gelen pancake ile farklı şekiller yapmak. Ben bir tarafta pancake harcını hazırlarken onlarda yapacakları şekilleri planladılar. Elimize kaşıkları aldık ama emin olun çıkan şekiller bana göre hiç bir şeye benzemiyordu fakat onların hayal dünyasında bir çok anlamı vardı. Pancake yaparken bile bu kadar eğlenmeleride beni mutlu etmeye yetiyor. Pazar sabahımız pancake maceramızla başladı ve yoğun bir akşamla sona erdi.
Çocukların yaptığı pancakelerin fotoğrafını çekemeden miğdelerine indirmişlerdi. Benim yaptığım klasik daire pancake fotoğraflarıyla idare edeceğiz. 
Pancake yaparken olmaz yada tutmaz diye hiç endişelenmeyin çok kolay ve basit bir tarif  tabi bana göre. Sizlerde bir kaç deneme de eliniz alışımca tarife bile ihtiyaç duymadan göz kararı ile yapacaksınız. 
Önemli olan noktalar ocagın altını önceden yakmanız ve tavaya yağ sürmemeniz. Bir de pancake harcını döktükten sonra ocağın ateşi yüksek ise kısmanız hepsi bu kadar...
Şimdi gelelim kolay pancake tarifimize...
pancake tarifi

Pancake malzemeleri:

1 yumurta
1 bardak süt
1,5 bardak un
1 tutam tuz
1 tatlı kaşığı şeker
Yarım paket kabartma tozu

Pancake tarifi:
Bu ölçüden yaklaşık 12 tane pancake çıkarabilirsiniz. Tarifi yapmadan önce kullanacağınız tavayı teflon yada porselen kaplama bir tava tercih edin çünkü yağsız ve yağ sürmeden pişireceğiz. Tabi ben bunu bahçemizde imkansızlık içinde normal tencere tabanında yaptım yinede oldu. Siz yine işinizi sağlama alıp bu şekilde yapın. 
Pancake yapmadan önce una tuzu,şekeri ve kabartma tozunu koyup karıştırın. 
Diğer tarafta yumurtayı iyice çırpın ve içine sütü ve un karışımını ilave edip karıştırın. Harcın çok fazla köpüklenmemesine dikkat edin.
Harcın kıvamını anlamak için ipucuna ihtiyacınız yok çünkü ne olursa olsun kabartma tozu kabartıcaktır hemde un elinizin altında un ile kıvamını koyulaştırabilirsiniz. Deneme yanılma yöntemi ile istediğiniz kıvamı yakalayabilirsiniz. Benim ölçüm bu şekilde olmadı bir kaşık un ekliyorum bardak ölçüsüne bağlı olduğu için.
Önceden ısıttığımız tavaya pancake harcını dökün fazla yayılmadan kalacaktır. Daha  sonra diğer tarafınıda çevirip pişirin. 
 Normal boy bir tavada 2 şer 2 şer yaklaşık 10 dakikada 12 tane pancake pişirdim. Önceden de belirttiğim gibi tavanızın sıcaklığına dikkat edin fazla ısınmasın.



pancake tarifi


28 Mayıs 2013 Salı

Portakal Kivi ve Ayva Reçeli

Reçel yapmak aslında kimine göre eziyetli olarak düşünülse de bence evimize zamanında yaparak kullandığımız en sağlıklı ve organik yiyeceklerden biridir. Dolayısıyla eziyet olarak görülen bu sağlıklı besinimiz, hormonlu gıdalarla beslenen reçeli eziyet olarak gören  bizler ve çocuklarımız için büyük bir avantaj haline dönüşüyor. Haydi o zaman mutfaklara taze meyvelerimizi alıp reçellerimizi yapalım.

Portakal Reçeli

4 adet  portakal
3 su bardağı şeker
5-6 damla limon
  • Portakalın kabuklarını soyun. Daha sonra portakal kabuklarını ince şeritler halinde doğrayın.Kabuğun beyaz kısmı çok kalın ise inceltin. Kabukları tencereye koyun 3 su bardağı su ile kaynatın.

  • Kaynadığında ocağın altını kısıp 20 dakika pişirin.20 dakika sonra ocaktan alıp suyunu dökün.  Kabukların üzerine bir kere daha 3 su bardağı su ilave ederek kaynatın.

  • Yine suyunu dökün ve iyice süsün suyunu dökmemiz de ki amaç portakal kabuğunun acı tadını almak.Portakalların içlerini de küçük küçük doğrayın ve bir tencereye suyu süzülmüş kabuklarla birlikte koyun. Portakalları koyarken bir sıra şeker bir sıra portakal olacak şekilde şekeri ilave edip bir gece bekletin.  
  • Ertesi gün  tencerenizi ocağa alıp kaynatın. Kıvamını alınca limon susyunu ekleyip 5 dakika daha kaynattıktan sonra yine üzerini bir tül yada süzgeç  ile kapatıp güneşte 2 gün kadar bekletin. Daha sonra kavanozlara koyun.

Afiyet bal şekerler olsun…


Kivi Reçeli

10 adet olgunlaşmamış  kivi
5 su bardağı toz şeker
4-5 damla limon suyu

Hazırlanışı:
  • Kivilerin kabuklarını soyduktan sonra istediğiniz şekilde doğrayın. Tencereye alıp üzerine şekeri koyun. 
  • Yaklaşık  6 saat kadar bekletin daha sonra ocağınıza alıp kısık ateşte kıvamı koyulaşıncaya kadar pişirin. Her reçel tarifinde olduğu gibi kıvamını denemek için porselen bir tabağa bir damla damlatıp soğuduğunda kıvamının koyuluğunu görebilirsiniz. 
  • Koyulaşan reçele limon suyunu ekleyip 5 dakika daha kaynattıktan sonra altını kapatıp soğumaya bırakın. 
  • Dilerseniz kıvamını tam alması için üzerini bir örtü ile kapatıp güneş alan bir yerde 2 gün kadar bekletebilirsiniz.

Afiyet bol şekerler olsun…

Ayva Reçeli 

1 kilogram ayva (yaklaşık 2 iri ayva)
1  kilogram şeker
Yarım  limon suyu

  • Ölçüleri çoğu reçelde olduğu gibi bire bir kullanacaksınız ayvalara göre şeker oranını ayarlayabilirsiniz.
  • Ayvaları yıkadıktan sonra soyun ve dilerseniz rendeleyerek yada küçük küçük doğrayarak yapabilirsiniz. Fakat rendelenince marmelat şeklinde olur.
  • Rendeleme ayva reçeli yapacaksanız haşlamanıza gerek kalmıyor, üzerine şekeri koyup bir gece bekletip bir gece sonra içine 1 yavanın çekirdeklerini de ilave edip  kaynatarak yapabilirsiniz.
  • Eğer doğrayarak ayva reçeli yapacaksanız bir gece şekerde bekletmeden önce üzerini geçecek kadar su ve 1 ayvanın çekirdeğini koyup kaynatıyoruz. Yumuşayan ayvaların suyunu süzdükten sonra üzerine şekeri koyup bir gece beklettikten sonra ertesi gün orta ateşte pişiriyoruz.
  •  Kıvamını aldıktan sonra limon susyunu da ilave edip 5 dakika kadar kaynattıktan sonra altını kapatın. Ayva reçelini 2 gün kadar güneşte bekletip kavanozlara koyuyoruz.


Ayva reçelinin içine koyacağınız çekirdekler reçelin daha pembe olmasını ve jöle kıvamını almasını sağlıyor.

27 Mayıs 2013 Pazartesi

Kolay Mantar Sote

Merhabalar
Günün yemeği mantarlı sote hem sebzeli hemde kolay bir tarif. Öğlen olunca acaba akşama ne pişirsem sorusu beni mutlaka telaşa sokuyor. Sizde de oluyor mu bilmem ama ev ahalisinin yemek seçmesi ve her birinin farklı beklentileri olan mesela; biri et sevmez, biri mantar sevmez, diğeri sebzeli istemez,her gün fırın yemeği ister,hatta her gün hamburger ve makarna yese hiç şikayet etmeyecek bir aile. Hal böyle olunca bana da hatta sabahtan kara kara düşünmek kalıyor ne pişirsem de ne pişirsem? Bazen bloğa yazdığım yemekleri bile sırf kendim için zevklere göre ayırsam nasıl olur acaba demekten kendimi alamıyorum. Hafta içi yine böyle beyin fırtınası yaparken ben bir güzellik yapayım da akılları başlarına gelsin dedim. Çok mu kötüyüm hem sebze mantar hemde etli sote yaptım. Duruma tepkileri, mantar sotenin kapağını açıp kaçmak oldu ama yemeyenler kuzu kuzu öylede bir götürdüler ki sormayın. Mantar sotemize gelelim çok kolay,basit bir yemek sonuçta sebze sotesi tek önemli nokta sırasıyla pişirmek sebzeleri ve eti daha sonrası nefis lezzetli mantar soteleri yemeğe kalıyor. Bu arada küçük bir not et çok az kullandım lezzet versin diye mantarla yapılınca mantar daha ağır basıyor. Dilerseniz etsiz de yapabilirsiniz yada yağda kızarmış bonfilenin yanına da kullanabilirsiniz.

Kolay Mantar sote malzemeleri

Tereyağ yada zeytin yağı
150 gram küçük doğrammış et( kuşbaşıdan küçük)
2 soğan
3 biber 1 tanesi kırmızı biber
6 diş sarımsak
3 büyük boy kabukları soyulmuş domates
Mantar
1 tatlı kaşığı kekik
Tuz,karabibe,kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı salça

kolay mantar sote

Kolay Mantar sote tarifi:

Manzemeleri küçük küçük doğrayın. (Pişirirken zamandan tasarruf etmek için)
Önce tavaya yağı koyduktan sonra eti biraz pişirin ardından soğanları atıp biraz karıştırın. Soğanlarda biraz sotelenince biberleri karıştırın.
Ardından sarımsakları koyup yine soteledikten sonra domatesleri ilave edip suyunu çekene kadar pişirin. Domatesler suyunu çektikten sonra salçasını, baharatlarını ve kekiği ilave edin. En son mantarı da ilave edin mantarlar pişene kadar soteleyin. 
Afiyet bal şeker olsun.
kolay mantar sote tarifi

25 Mayıs 2013 Cumartesi

Çilek Reçeli ve Limon Reçeli


Çilek REÇELİ

1 kilo çilek
çilek reçeli nasıl yapılır4  su bardağı şeker
 5-6 damla limon
Çilekleri saplarından ayırın iyice yıkayın ve suyunu süzelim. Bir tencereye alın bir gece önce şekeri üzerine dökün. Ertesi gün şekerini çekmiş, su bırakmış olacaktır. Kaynamaya başlayana kadar yüksek ateşte, kaynayınca altını biraz kışı, kıvam alıncaya kadar kaynatalım. Reçel kaynarken hiç karıştırmayın. Sadece arada reçel pişerken olan köpüğü kaşıkla üzerinden alıp atalım. Şekerlenmemesi için ocaktan indirmeye yakın 5-6 damla limon damlatın. Pişerken kıvamını anlamak için bir tabağa reçelden 1 damla damlatın  5  dakika kadar bekletin. Bekleyince koyulaşırsa altını kapatabilirsiniz. Üzerine tül yada delikli hava alabilecek bir şey kapatıp 1 yada 2 gün güneşte bekletin. Ben evde bu işler için kullandığımız tülü örtüyorum.  Reçeli kavanoza aldığınızda üzerinde köpük varsa mutlaka alın. Köpük ileride şekerlenme yapmasına neden olur.  

 Limon Reçeli
limon kabuğu reçeli

1 kilo şeker
1,5 kilo limon (8-9)
Limonları yıkayın. Limonların tepesindeki ve altındaki yerleri kesip atın. Kabuklarını çıkarın ama çıkarırken içini ezmemeye dikkat edin. Kabuklarını çıkardıktan sonra limon içlerini de ezmeden doğrayıp bir kenara alın. Kabuklarını ince şeritler halinde doğradıktan sonra üzerine kaynar su koyup bekletin  daha sonra suyu dökün. Bu işlemi limon kabuklarının acılığını almak için 3 kez tekrarlayın.
Limon kabuklarını en son bir tencereye alıp üzerini geçecek kadar su koyup bir taşım kaynatın daha sonra içinde ki suyu dökün. Limon kabuklarının olduğu tencereye doğradığınız limon içini de ekleyip üzerine şekerine döküp bir gece bekletin.
Küçük bir ipucu şekeri genelde sadece üzerine döküyorlar ama ben bir kat reçelini yapacağım meyveyi bir kat da şekeri koyarak ilave ediyorum  amacım her yerine ulaşması şekerin.
Şekerde bekledikten sonra  kaynatın ve yine 1 yada iki gün güneşte üzerini tül ile örtüp bekletin. Kıvamı koyulaşınca kavanozlara koyup saklayabilirsiniz.
Bir öneri limonun içini kullanmadan kabukları ile yapmak isterseniz ki ben daha çok tercih ediyorum. Aynı işlemleri yapacaksınız fakat şekeri 1 kilo kullanacaksınız yani yine bire bir oranında.
Tavsiyem limon içini değerlendirebilirseniz kabuklarından yapmanız.

24 Mayıs 2013 Cuma

Çiçek Poğaça

Merhabalar
Yine keyifli yine şık ama kolay diyemeyeceğim leziz bir poğaça tarifi ile karşınızdayım. Bu görüntüyü yine yabancı bir siteden buldum çok çok hoşuma gitti fakat yapmaya bir türlü fırsat bulamıyordum. Çiçekli poğaçayı yapmak bu güne kısmet oldu. Poğaçanın görüntüsü beni öyle bir kandırdı ki tam da o gün tart (tart için tıklayın)yapıyordum bir deneyeyim bakım dedim ama sonu hüsran olunca, bizde bir laf vardır " ekmeği ekmekçiye bırakacaksın" diyerek nasıl olması gerekiyorsa öyle yaparak, bana göre çok hoş bir sonuç yakaladım. Yalnız yine tarifle oynayıp desem az kalır,baştan yaratıp kendi poğaça (poğaça için tıklayın) tarifime göre yaptım. Yaparken çok eğlenceli oldu poğaçam çünkü her aşamada poğaçadan çıkan sonuç gayet başarılıydı. Umarım çiçek poğaçayı beğenir sizler de  dener ve yorumlarınızı benimle paylaşırsınız. Bir şeye de hayret ediyorum söylemeden geçemeyeceğim sayfamın günlük tıklanma sayısı neredeyse bine ulaştı fakat insanlar ufakta olsa bir yorum bırakmayı çok görüyorlar. Acıların çocuğu halinden çıkıp o hamarat ellerinizden yorumlar bekliyorum. Baktıktan sonra tarifleri boynu bükük bırakmayın.

Poğaça malzemeleri

1 soda 
1 bardak sıvı yağ
1 bardak süt
1 kiloya yakın un
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı şeker
1 instant maya
üzeri için yumurta sarısı ve susam 
içine peynir 
poğaça tarifi

Çiçek poğaça Tarifi:


  • Hamur için gerekli olan malzemeleri karıştırın.(önceden unla mayayı karıştırıp ekleyin)
  • Hamurun üzerini kapatıp 40 dakika kadar dinlendirin. Hamurdan yumurtadan küçük parçalar alıp kalıbınızın büyüklüğünde göre açın. Bu ölçüde ilk kat için 5 hamur açtım. 
  • Her açtığınız hamurun arasına biraz yağ sürüp peynirini koyun.
  • Tepsiye kat kat dizdiğiniz hamurun ortasına kesikler atın (resim yardımcı olacaktır) ve orta köşelerden dışarı doğru katlayın.
  • Tepsinin ortada kalan kısmı kadar tekrar ceviz büyüklüğünde parçalar alıp 5 kat açın ve yine arasına yağ ve peynir koyun.
  • Yine ortasına bıçaklar kesikler atıp dışarı doğru katlayın. En son ortada kalan boşluğa bir küçük peynirli poğaça yapıp koyun.Üzerine yumurta sarısı ve susam koyun.
  • Gelelim poğaçanın pişirilme işlemine 200 derece ısıtılmış fırına koyup 10 dakika kadar  pişirdikten sonra 180'e düşürüp üzerini yağlı kağıt yada folyo ile kapatın 20 dakika daha pişirin. 20 dakikadan sonra üzerinden kağıdı alıp 5-10 dakika daha pişirin.
Pişirme işlemine dikkat edin aksi halde içi çiğ kalabilir.
Ufak bir püf noktası pasta ve poğaçalarınızı tam buğday unu ile denemeyin çünkü sert oluyor o beyaz unda ki yumuşaklık yakalanmıyor.Tart yaparken tavsiye ederim eğer sert ağızda dağılan bir tart hamuru olmasını istiyorsanız.
AFİYETLER BAL ŞEKERLER OLSUN.
poğaça

poğaçapoğaça


23 Mayıs 2013 Perşembe

Balık Sosları


Bademli balık sosu:

Malzemeler
3 yemek kaşığı tereyağı
25-30 adet kabuğu soyulmuş ve ince kıyılmış badem
1 yemek kaşığı dolusu ince kıyılmış maydanoz
1 yemek kaşığı taze limon suyu
1 fincan krema
Hazırlanışı;
Tavada yağı eritin. Kıyılmış bademi yağda kavurun. Üzerine limon suyu eklendikten sonra 2-3 dakika kadar daha kavurun ve son olarak ocaktan alırken krema,tuz, karabiber ve maydanoz ilave edin. Sosu balığa koyduktan sonra üzerine kavrulmuş badem ve ekmek kırıntıları gezdirebilirsiniz.
Balıkların üzerine sıcak sos olarak servis edilir.

Limonlu balık sosu:

Malzemeler
1 su bardağı tavuk suyu
½ tatlı kaşığı limon kabuğu rendesi
4 tatlı kaşığı mısır nişastası
2 yemek kaşığı tereyağı
3 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu
¼ tatlı kaşığı ince kıyılmış dereotu
Tuz
Karabiber
Hazırlanışı:
Soğuk halde tavuk suyu, limon kabuğu rendesi ve mısır nişastası iyice karıştırılır. Ocağın üzerine alın  ve sürekli karıştırılarak kaynamaya bırakılır. Kaynayan sos ocaktan alın ve içine tuz, karabiber, tereyağı, limon suyu, dereotu ekleyin. 
Özellikle Kalkan somon kılıç balığı ile birlikte sıcak servis edin.

Tartar sos:

Malzemeler
1 su bardağı mayonez
2 yemek kaşığı dolusu ince kıyılmış taze soğan
2 yemek kaşığı dolusu ince kıyılmış dereotu
1 çay kaşığı hardal

Tartar sos Hazırlanışı:
Tüm malzemeler bir kapta karıştırılarak sos kolayca hazırlayabilirsiniz.
kızarmış balıklarla veya kalamar ile birlikte soğuk servis edilir.

Sarımsakla bademli balık sosu:

Malzemeler
5 diş sarımsak
1fincan  su
Tuz
2 dilim ekmeğin ortası 
20 adet ince kıyılmış kabuksuz badem
2 yemek kaşığı sirke
1 çay bardağı  zeytinyağı
Hazırlanışı
Sarımsakları püre haline getirin, zeytinyağı hariç tüm malzemeler ilave edilir. Mutfak robotu çalışırken yavaş yavaş zeytinyağı da ilave edilir ve sos soğumaya bırakılır. 
Sarımsaklı sos beyaz etli ve ızgarada pişirilen balıklar ile soğuk olarak servis edilir.

Közlenmiş kırmızıbiberli balık sosu

Malzemeler
2 yemek kaşığı zeytinyağı
3 diş küçük kıyılmış sarımsak
1 adet ince kıyılmış kuru soğan
4 adet közlenmiş, kabukları ve çekirdeklerinden arındırılmış, dilimlenmiş kırmızıbiber
2 su bardağı tavuk suyu
Tuz
Karabiber
en son bir tutam doğranmış maydanoz ilave edin.
Hazırlanışı
Bir tavada yağ eritin. Sarımsak ve soğan soteleyin. Biberler karışıma ilave edin. Son olarak tavuk suyu da eklendikten sonra sos kaynamaya bırakın. Kaynayan sos ocaktan alın, bir mutfak robotu ile püre haline getirin. Tuz ve karabiber ilave edilir.
Közlenmiş biber sosunu yengeç, ıstakoz, karides gibi kabuklu deniz ürünleri ile birlikte servis yapabilirsiniz. Közlenmiş biber sosunu tavuğun, makarnanın üzerinede kullanabilirsiniz.

Bol etli balıklar için sos tarifi

Malzemeler
1 su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı ince kıyılmış dereotu
1 çay kaşığı hardal
3 dal ince kıyılmış yeşil soğan
2 adet yumurta
1 çay bardağı kuru ekmek kırıntısı veya galeta unu
1 fincan arzuya göre rendelenmiş parmesan veya gravyer peyniri
6 yemek kaşığı tereyağı
400 gr fileto balık (Levrek gibi beyaz ve bol etli balıklar tercih edin)
Hazırlanışı
Yoğurt, dereotu, hardal, yeşil soğan, tuz ve karabiber bir kapta karıştırılır. Fırın 200 dereceye ayarlanarak, ısınmaya bırakılır. Yumurta bir kaba kırılır ve iyice karıştırılır. Diğer yandan galeta unu ve rendelenmiş peynir de ayrı bir kapta karıştırılır. Fileto balıklar iki parmak kalınlığında kesilir, önce yumurtaya ardından da peynir ve galeta karışımına batırılır. Bir tavada tereyağı eritilir. Balıklar bu tavada bir spatula yardımı ile çevrilerek, yağlanır ve önceden ısıtılmış fırında 10 dakika kadar pişirilir. Fırından çıktıktan sonra yoğurtlu, dereotlu sos ile servis edilir.

22 Mayıs 2013 Çarşamba

Kolay Sütlü Tavuklu Börek

Merhabalar
Bu gün ki tarif buzlukta saklayabileceğiniz  ve aniden gelen misafirlere ikram edebileceğiniz lezzetli bir börek. Kolay Tavuklu böreği boşta kaldığımız günlerde bol miktarda yaparak buzluğa koyuyoruz. Kolay tavuklu börek görüntü olarak zengin durması ve doyurucu olması nedeniyle evimizde en çok tercih ettiğimiz bir börek çeşidi. Yanlız tavuklu böreği hazırlama aşaması diğer böreklere göre biraz meşakatlı o yüzden boş zamanınız da hazırlayıp buzluğa koyarsanız bu müthiş lezzetten daha kolay faydalanmış olursunuz.
Kolay Tavuklu börek malzemeleri: 
İçi için
1 su bardağı Süt
Yarım Tavuk göğsü ( haşlanıp doğranmış)
1 Havuç rendesi
Fıstık
Badem
1 tatlı kaşığı köri
Tuz ve bir tutam karabiber
1 çay bardağı zeytin yağı

Süt
Yufka
Galetta unu

Kolay tavuklu börek tarifi:
Yarım tavuk göğsünü köri ve karabiberle haşlayın ve küçük küçük doğrayın.(çekilmemiş karabiber tanerinden 3-4 tane atarsanız daha lezzetli olur)
Tavuk suyunu dökün, tekrar tencereye sütü,tavuğu ( yağ hariç) iç malzemelerini koyup orta ateşte sütü çekene kadar pişirin. Fıstık ve badem ölçüsü vermedim arzunuza kalmış isterseniz kullanmayabilirsiniz. 
Sütünü çeken tavuklu karışıma en son yağı da ilave edip soğumaya bırakın.
Yufkaları üçgen şekilde kesip karışımla sardıktan sonra önce bir miktar süte daha sonrada galeta ununa bulayın.
Saklama kabına yerleştirirken aralarına buzdolabı poşeti koyup buzlukta saklayabilirsiniz. Kullanacağınız zaman 180 derece fırında pişirin.
Sütle yapılan tavuklu börekleri bir kere deneyin lezzetine bayılacaksınız. 
Afiyetler Olsun.

21 Mayıs 2013 Salı

zeytin yağlı sarma ve Asma yaprağı saklama

Merhabalar hanımlar
taze nohutGeçenlerde annemle birlikte bol ekşili lezzetli sarmamızı yaptık. Ayrıca bununla birlikte mevsimi zamanı olan üzüm (asma) yaprağından ve saklama şeklinden,erikten, taze sarımsaktan ve yeşil nohuttan bahsedeceğim. Yeşil nohut yani taze nohut hiç yediniz mi? Genelde İç Anadolu, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde bilinir. Bilmeyenler için söylemeliyim çok lezzetli oluyor hemde onu demetinden patlata patlata koparmak içinden kaç tane çıkacak diye merakla açmak ayrı bir zevktir. Pazarlarda mayıs ayının ortalarında çıkan yeşil nohutlar resimde ki gibi demet şeklinde çokta uygun fiyata satılır. Bu yeşil nohutlar yani taze nohutlar bir kere yedin mi durmak bilmeyecek kadar lezzetli oluyor. Şu yada bu ne zaman çıkar denildiğinde anında cevap veremem ama taze nohut ne zaman çıkar? Sorusunun cevabı anında gelir mayıs ortaları ve haziran başı yani güneşi gördü mü şenlenir çocukluğumuzun eğlenceli organik çerezleri. Öyle işlem görmüş nohut gibi şişkinlik vermez.
Mevsimi olan üzüm yaprağından ve saklama şeklinden bahsedelim. Mayıs ortalarında üzüm  ( asma) yapraklarının en etli görüneni ve orta boyları toplanır. Bu yapraklar yıkandıktan sonra kaynayan suya atılıp  rengi değiştiği solduğu an çıkarılır. Üst üste desteler yapılıp buzlukta kışa saklanır.
Gelelim bol ekşili dolmamıza

Zeytin yağlı sarma iç malzemeleri:

    zeytin yağlı sarma tarifi
  • 4 doğranmış kuru soğan
  • 5-6 diş sarımsak
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 2 su bardağı dolmalık pirinç
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 2 adet kesme şeker
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • yarım su bardağı sıcak su
  • Tuz karabiber 1 tatlı kaşığı

  • Sarmanın pişirme suyuna:
  • 2 yemek kaşığı nar pekmezi
  • 1 limon
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası

  • Zeytin yağlı Sarma tarifi:

  • Zeytin yağını tencereye alın. Yemeklik doğradığınız soğanı biraz tuz ile üzerine çam fıstığını ilave edip fıstıklar pembeleşinceye kadar kavurun. 
  • Yıkadığınız pirinçleri de ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun ve en son sarımsakları da ekleyip karıştırın. Ardından tüm iç malzemelerini ve en son suyu da ekleyin pirinçler suyu çekene kadar pişirin. Dolma içini bir kenarda demlenmeye bırakın.
  • Taze asma yaprağı ile yapacaksanız kaynamış suya atıp bir taşım rengi değişene kadar kaynatın. Salamura yapacaksanız yine sıcak suda bekletip daha sonra 3-4 su yıkayın.
Tencerenin tabanına asma yapraklarının saplarını yada yırtık asmaları ve taze sarımsakları yerleştirin. Üzerine sarmaları dizdikten sonra ara ara erikten ve sarımsaktan yerleştirin. Eriğin verdiği ekşilik ve sarımsakla çok hoş bir lezzet yakalayacaksınız.
Tencereye dizdikten sonra üzerine bir agırlık koyun( porselen tabak gibi) bir bardak suya tuzu,ekşiyi,salçayı ve karabiberi karıştırıp sarmanın üzerine dökün eğer yetmez ise sarmaların üzerini 1 parmak geçecek kadar su koyun 40 dakika kadar pişirin. Erik ve sarımsakla pişirilmiş sarmaya bayılacaksınız.
Afiyetler olsun
resimli zeytin yağlı sarma


Mercimek Pilavı ve Bulgurun faydaları

Merhabalar
Bahçemizin çiçekleri arasında kuş sesleri eşliğinde salıncakta oturup bir taraftan kahvemi yudumlayıp bir taraftan da bu gün ki tarifimi keyifle ve biraz da tembellikle sizlerle paylaşacağım.
Tembellikle çünkü bu keyfim kısa sürmesin diye hemen kolay bir yemek yapıp devam edeceğim. Yine doyurucu,basit ve kolay bir tarif. Ayrıca da uğraşmadan ocağa koyup yarım saat sonra yiyebileceğiniz çabuk bir öğün. Yanına nefis bol limon sulu mevsim salatası ve cacık harika bir üçlü...
Mercimekli pilava bazıları soğanda kavurur koyarlar ama ben soğansız ve üzerine yumurta ile daha çok yapıyorum. Tam bir protein deposu haline geliyor. Zaten bulgur etten sonra vücudun demir ihtiyacını karşılayabilecek bir besin olarak görülüyor. Hemde içindeki vitaminlerin yanı sıra bağışıklık sisteminin güçlenmesinde etkin olduğu saptanmış. “International Journal of Epidemiology” dergisinde 2007 yılında bir çalışmada bol bulgur ile beslenen  premenopozal hanımlarda meme kanseri riskinin düşük olduğu saptanmış. Bulgurun faydaları anlatmakla bitmez. 
Bulgur folik asit açısından oldukça zengin. Anne adaylarına gebelikte tablet olarak verilen folik asit, sağlıklı bebek dünyaya getirmek  için yeterince alınmak zorunda olan bir vitamin çünkü beyin ve omurilik hastalıklarının, özellikle nöral tüp defektlerinin oluşmaması yeterince folik asit alımına bağlı. B grubu vitaminlerden sayılan folat eksikliğinde nöral tüp defektleri ve spina bifida denen kapanmamış omurilik gibi kötü durumlar oluşabilmektedir.  Bu nedenle özellikle bayanlar ve anne adayı gebeler bebeklerini folik asit yetersizliğinin neden olduğu rahatsızlıklardan korumak için diyetlerinde bulgura daha çok yer vermeli. Folik asit yetersizliği ayrıca bir çeşit megaloblastik anemiye de (kansızlık) neden olduğundan bulguru tüketmek bu durumdan da korunma sağlamada fayda sağlar.( alıntı)
Dünya Gıda Örgütü’nün açlık sınırındaki ülkelere gönderdiği gıdalar içerisinde baş köşede olduğu söylenen bulgur,  önemini anlayan Beyaz Saray'ın mutfağında eksik olmadığı söylenmekte.  Radyasyona karşı dayanıklı olduğu için stratejik gıda olarak kabul edilen ve stoklarda tutulan bulgur, kolay hazırlanabilmesi ile de biz hanımlar ve ailemiz için avantajlı bir besin. 
Haftada iki kez tüketilmesi gerektiği öneriliyor. Bizim ev için sıkıntı yok hiç olmadı yağlı köfte yada kısır ile bu eksiği tamamlıyoruz. Bulgur pilavının mercimek ile de yapılmış olması en büyük artı bana göre.Bahçemizin bal arılı çiçeğinin bir resmini paylaşıp bu lezzeti tamamlayalım. Umarım beğenir denersiniz.

Mercimek pilavı malzemeleri:
1 çay bardağı mercimek
1,5 su bardağı bulgur
2 bardak su
1 yemek kaşığı domates salçası 
1 yemek kaşığı biber salçası
Arzu ettiğiniz oranda tereyağ yada zeytin yağı 
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber
Üzeri için tavada pişirilmiş 2 yumurta
Basit yemekler
Mercimek pilavı tarifi:
  • Mercimeği 1 su bardağı su ile pişirin. Kaşıkla dokunduğunuz da hafif ezilecek hale gelsin tam pişmesin ve pişirdiğiniz suyu dökün. 
  • Bulguru mercimeğe ekleyin ben 2 bardak su dedim ama siz  üzerini 1 parmak geçecek kadar su koyun. ( Soğuk su kullanabilirsiniz.) Diğer salça ve baharatlarınıda ekleyip karıştırın pişmeye bırakın.
Piştikten sonra servis yapmadan önce ısıttığınız sıvı yağ yada tereyağını ekleyip karıştırın. En son üzerine tavada pişirdiğiniz yumurtayı da ekleyin servis yapın.

18 Mayıs 2013 Cumartesi

Kolay İrmik Helvası

Merhabalar
Harika bir hava bahçemizde bir taraftan kahve sefası yaparken bir yandan da ellerimle yaptığım elmalı nargilemi içip sizlerle kolay irmikli helva tarifimi paylaşacağım. 
Bu helvayı aniden gelen misafirler için kolayca yaparak sıcak servis ve İçine arzunuza göre kaşar peynir yada bol antep fıstığı koyarak farklı bir sunum yapabilirsiniz.
Kaşarla önerdim ama aslında tuzsuz Gaziantep peyniri ile yapılır. Gaziantep de çat kapı gelen misafirlere yapılan kolay irmik helva tarifini kısaca anlatalım.
kolay irmik helvası tarifi
Kolay İrmik Helvası:
1 bardak irmik
1 bardak şeker
1 kaşık tereyağ
1 kase arzuya göre  tuzsuz kaşar yada Gaziantep peyniri
2 bardak su ( yada yarı yarıya sütle de yapılanilir.)
İrmik helvası tarifi:
Helvayı yaparken kişi başına bir kaşık irmik hesaplanır.
İrmiği tereyağ ile kavurun. Üzerine şekerini ve suyunu ilave edip kaynamaya bırakın. İrmik suyu çekince içine peynirini koyup servis yapın. Erimiş penirlerle harika oluyor umarım dener yorumlarınızı benimle paylaşırsınız.

16 Mayıs 2013 Perşembe

Yumurta Piyazı ve Kimyon

yumurta piyazı
Şehirli tavukla, köylü tavuk gezerken, bir vitrinde iri ve beyaz yumurtalar görürler. Şehirli, gururla yanındakine döner:
- Görüyor musun; bunları ben yumurtlarim, tanesi otuz kuruşa satılıyor!
Az ilerde ki vitrinde daha büyük ve sarı kabuklu yumurtalar görünce köylü tavuk arkadaşını dürter:
- Bak bunlar da benim yumurtalarım; kırk kuruşa satılıyor!
Şehirli altta kalmaz:
- Şekerim bizim horoz bey, on kuruş için kendimi paralamama değmez diyor!...
Güne yumurtalı fıkra ile başlayalım. Yumurta piyazı tarifini uzun uzun anlatılacak bir işi yok ama kısaca anlatıp asıl anlatacağım küçük bir dialoga geleceğim. Yumurta piyazına genelde küçük küçük doğranıp konulan yumurtadan pek tat almıyorum, çünkü kısa süre sonra lapa haline geliyor. Şimdi diyeceksiniz basit bir yumurta piyazının senin tarifinde ki farkı ne? Hiç bir fark yok yine yeşillik ne varsa doğradım tek fark yeşilikleri terbiyelerken içine limon, tuz, karabiber ve yumurtaya çok yakışan kimyon da koyuyorum. Kimyon biliyorsunuz özellikle mideye faydalı bir baharat tabi her yiyecek kararında kullanıldığı zaman sağlıklıdır. 

Asıl paylaşmak istediğim konu ise: Köy yumurtası dışında çiftliklerde yetiştirilen yumurtalar hakkında bir arkadaşımın anlattığı olayı sizlerle paylaşmak istedim. Arkadaşım hayvanları seven biri olduğu için bahçesine bir de tavuk almaya karar veriyor. Bir çiftlikten 3 tane tavuk alıp yola koyuluyor. Bu tavuklar eve gelene kadar her 15 dakikada bir 5 yada 6 yumurta çıkarıyor. Tabi öncesinde çiftlikten hayvanlara vermek için yemde alınıyor tavsiyeleri üzerine.  Velhasıl eve geliyor ki tavuklar bir düzine yumurta çıkarmış. Şimdi bu tavuklara o yemleri kullanmıyorlar yeşillikle ve bahçeden besleniyorlarmış haftada 8-9 yumurta alıyorlar. Aradaki farka bakar mısınız!   Diyeceğim o ki çiftlik ve benzeri fabrikasyon çalışan yerlerde üretilen, süper yemlerle beslenen hayvan ürünleri ne derece sağlıklı ve besleyici olur? Ama ne gelir elden hepimiz kullanıyoruz. 

Kimyonun faydaları:

İdrar söktürücü, mide şişkinliğini azaltır ve mideyi kuvvetlendirir.Anne sütünü arttırır. Bağırsak solucanlarını düşürmeye yardımcı olur. Yüksek tansiyonu ve kolestrol oranını düşürür. Vücudu terleterek zararlı maddeleri atmasına yardımcı olur. 
Kimyonun faydalarından sonra haşlanmış yumurtaya ilave edince en büyük iyiliğide kokusunu hafifletmesi oluyor. 
Herkese sağlıklı günler...



15 Mayıs 2013 Çarşamba

Limonata Tarifi

Buz gibi naneli limonataya ne dersiniz? Limonatanın ev yapımı içeçeklerin  içinde yapması kolay ve en vitaminlisi olduğunu bilmeyen yoktur. Tabi bu gıda sektörünün  dikkatini çekip işe koyulmaları ile katkı maddeli ürünler evlerimize meyve suyu gibi sinsice girmiş vitamin beklentimizi sıfıra indirmiştir. Organik sebze meyve zamanla hayale dönüşecek gibi neyse bu konuda her anne gibi kaygılarım çok, iyisimi elimizden geldiği kadarıyla zamanında tüketelim sebze ve meyveleri. Limonataya bayılırız ailece bir de nane olunca off off buz gibi değmeyin keyfimize...
Limonata şurubu çok kolay ve çabuk yapılıyor, sadece ılıması için biraz bekleyeceksiniz. Emin olun içinde ki o taze nane ile mis gibi kokusuna dayanamayıp bizim gibi limonatanın soğumasını beklemeden buzları atıp hemen mideye göndereceksiniz. 
İçine kendi bahçemizden taze taze kopardığım nanelerden de koyunca acayip güzel bir kokusu oldu. Sevdiklerinize mis kokulu, pırıl pırıl, sağlıklı ve o güzel ellerinizle yaptığınız limonatanızdan ikram edin. 

Limonata malzemeleri:

8 tane limon suyu
8 limondan 4 tanesinin kabuğunun rendesi
1 bardak su 
1,5 bardak şeker
1 avuç nane

Kolay Limonata tarifi:

Bir tencereye yıkadığınız limonlardan 4 tanesinin kabuğunu rendeleyin. 
Yine tencerenin içine 8 limonun suyunu, şekeri ve 1 bardak suyu koyup bir taşım kaynatın. En son soğumaya bırakırken içine avuç içlerinizi birbirine vurarak ezdiğiniz ( resimde paylaştım bu şekilde yaparsanız nane daha yoğun bir aroma katacaktır) naneleride atın. 
Limonata şurubu soğuduktan ve süzdükten sonra istediğiniz ölçüde su koyup limonatayı hazırlayabilirsiniz. 
Bu arada söylemeden geçemem sunumu oğluşumla birlikte hazırladık çiçekler onun fikriydi.


limonata yapımı

kolay limonata tarifi

limonata tarifi

taze nane

11 Mayıs 2013 Cumartesi

Kolay Poğaça Pofuduk

Merhabalar
Sabah yine bunaltıcı, sıkıcı, iç karartıcı, kıştan kalma bir hava ile uyandık.Yine diyorum çünkü dün yağan fındık büyüklüğünde ki hatta yer yer ceviz kadar olan dolu sayesinde kıyamet alametleri kurup, ürkütücü dakikalar geçirdik. Sonrasında ki, en gelişmiş mahallelerde bile sele dönüşen yağışla bir hayli korktuk diyebilirim. Daha bir kaç gün öncesinde yaz geldi diye sevinir misin al sana kış aylarında bile yaşamadığın kıştan kalma günler dedi Allah. Ciddi anlamda çok korktuk arabaların camları çatlamış hatta tavanlarında küçük çöküntüler olmuş bazı evleri de su basmış,cam bölmeler kırılmış ne gündü allahım ya...
Kısacası anlatacak çok şey var ama bu kadarı yeter herhalde yaşadığımız ürkütücü dakikaları anlatmaya.
Arkadaşlar genelde çekiliş yapanlara bakıyorum çekiliş yazılarından sonra paylaşımda bulunmuyorlar ama ben dayanamadım ve bu güzel pofuduk kolay poğaça tarifimi sizlerle paylaşmak istedim. Malum sıkıcı bir sabaha uyandık ve çocuklarım, klasik bu gün ne yapacağız anne sorusuyla güne başladılar. Bende onların yapmaktan zevk alacağı ve çok sevdikleri pofuduk açmalardan yapmaya karar verdim tabi bu duruma onlarda çok sevindi. Hamur işleri ile oyalanmak onlara da iyi geliyor yorucu olsa da bizlere de iyi geliyor. Yorucu dediysem zaman alması genel de işime gelmiyor ama bu kolay poğaça tarifim hiç de o zaman alıcı poğaçalardan değil. Evde çocuklarınızla güzel ve kaliteli vakitler geçirmek istiyorsanız benden size güzel bir fikir pofuduk kolay poğaçalar yapın.Lezzetini de seviyoruz yapmasını da hemde eğleniyoruz.

Kolay pofuduk poğaça malzemeleri:

1 su bardağı süt
1 su bardağı zeytin yağı
1 kg un (yaklaşık)
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket instant maya
1 soda
iç malzemeleri doğranmış zeytin, peynir,domates
üzeri için yumurta sarısı (ben parlak olsun diye içine biraz şeker atıyorum resimde paylaştım)

Kolay poğaça tarifi:

  • Tüm malzemeleri (iç malzemeleri hariç) geniş bir kapta karıştırın. biliyorsunuz toz maya için başka işlem yapmanıza gerek yok. Yaş maya kullanacaksanız ılık sütün içinde yumuşatıp 10 dakika kadar beklettikten sonra diğer malzemeleri ekleyin.
  • Hamurun üzerini kapatıp 45 dakika bekletin.
  • Poğaça hamuruna şekil verin (resimlerini altta paylaştım) ve 20 dakika daha bekletin.
  • Yumurta sarısını sürüp çörek otunu döktükten sonra önceden ısıtılmış fırında 180 derecede pişirin
Kolay poğaça tarifini umarım beğenirsiniz, şimdiden afiyet bal şeker olsun.

kolay poğaça tarifi

ev yapımı açma tarifi

kolay poğaça tarifi

açma resimli anlatım

farklı poğaça şekli