Merhabalar
Cevizli sarma yada burma tatlısının tarifini anlatıcam ama aslını isterseniz sarma Gaziantep fıstığı (boz fıstık) ile yapılan yem yeşil tadına doyulmaz bir tatdır. Bir gün bol fıstıklı sarmadan da yapıp sizlerle paylaşırım. Gelelim cevizli sarma yada burma tarifine. Bu tarifi çok çeşitli bulabilirsiniz. Mesela tarçınlısını, yada kaymaklısını hatta tel kadayıflısını en ilgincide elmalısını. Gaziantepli, baklavanın yurdan gelen biri olarak bunların serbetli bir tatlıya yakıştıramam. Tarçın ve elma cevize yakışabilir fakat bir kurabiyede yada tart da ama sarma da hiç sanmıyorum. Kaymak cevizle sadece ağırlaştıran ve damakta yoğun bir yağ tadı bırakan tatlı meydana getirir. Fıstıkla kaymak olur mu? Hemde mükemmel olur. Tabi bunlar benim fikirlerim...
Cevizli sarmayı aynı fıstık sarması gibi yapıyoruz. Görüntüsü fıstıklı sarma( burma) ile aynı olacak yanlız ölçüyü yapacağınız sarmaların boyutu belirleyecek.
Cevizli Sarma Malzemeleri;
Baklava yufkası
300 gram ceviz
200 gram tereyağ
Şerbeti için: 3 su bardağı su
3 su bardağı şeker
4-5 damla limon suyu
Cevizli Sarma Tarifi:
• Dikdörtgen borcam kullandım şerbet o ölçü içindir.
• Şerbet için kullanacağımız şekeri ve suyu kaynattıktan sonra limon suyunu ilave edip bir taşım daha kaynatıp ocaktan alın.
• Baklavalık yufkalar marketlerde satılıyor. Size tavsiyem kullanırken ağzını sıkıca kapatabileceğiniz bir torbaya yada saklama kabına koymanız. Çünkü çok çabuk kuruyor ve istediğiniz formu vermeniz zorlaşıyor. Cevizli sarma için baklava yufkanızdan artacaktır sıkıca ağızını kapatıp buzdolabında kısa süreliğine saklayabilirsiniz.
• Tereyağını eritin. Yufkayı tezgaha açıp, önce yağını sürün ve üzerine çekilmiş cevizleri eşit şekilde dökün.
• Yufkayı oklavanın bir ucu dışarıda kalacak şekilde sarın. Oklavanın dışarda kalan kısmından bir elinizle tutun. Diğer elinizlede yufkayı büzerek oklavadan çıkarın.
• Yağlanmış tepsiye sıkıca yerleştirin. Kalan yağıda ( kalırsa tabi olmasa da olur) üzerine döküp. 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.
• Fırından çıkan cevizli sarma yada burmaları biraz dinlendirdikten sonra şerbeti dökün. 15-20 dakika şerbetini çekmesi gerekiyor.
Afiyetler Olsun...