30 Ağustos 2013 Cuma

Kolay Dondurma Pasta

Merhabalar hamarat hanımlar
Pastaların en güzeli en lezzetlisi dondurma şeklinde pasta... Dondurma pastayı daha önce deneyenler bilir; ne lezzetli, ne ağızda dağılan ve damaklarda kalan bir tat olduğunu. Dondurma pastayı yapmadan önce sadece fikir olarak söylediğim an çocuklarım "hemen yap anne" diye ısrarlara başladılar. Onlar bayılıyor dondurma pastaya ama ben daha çok bayılıyorum sanırım. Birde kolay olsa işte emek vermeden yakalanmıyor böyle lezzetler. Emin olun en kolay dondurma pasta tarifini paylaşacağım. O kadar çok yapıldı ki evimizde neredeyse 25 yıl diyebilirim. Annemin aile dostlarına ve arkadaşlarına yıllarca bıkmadan osanmadan severek yaptığı dondurma pasta tarifinin elbetteki en kolay tarifini bende bulacaksınız. 

Bu kadar lakırtıdan sonra dondurma pasta tarifine geçelim.
Önce ihtiyacınız olan dondurma külahı şeklinde kalıplar. Eğer alabiliyorsanız hazır kalıpları satılıyor ama pek kullanışlı değil. 

Ben evde dergileri buruşturup ve dışını yağlı kağıtla çevirip diktim. Dışı yağlı kağıt olduğu için metalden daha sağlıklı oldu.

Dondurma Pasta malzemeleri:

2,5 su bardağı un
1 yumurta 
Yarım çay bardağı süt
200 gram tereyağ yada margarin
Yarım kabartma tozu
Vanilya
4 yemek kaşığı şeker

Kreması için:
Puding
3 su bardağı Süt
Limon kabuğu rendesi
1 fincan hindistan cevizi

Dondurma Pasta Tarifi:

•Bu ölçüden 18 tane dondurma pasta çıkar. 
•Kalıpları tarif ettiğim gibi hazırladınız yada hazır aldınız. Bu külahların dışını ve tepsiyi zeytin yağı ile hafif yağlayın. 
•Hamur için gerekli malzemeleri karıştırın. Malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekiyor. Hamuru yoğurma işi marifetinize bağlı. Un ölçüsü verdim ama hamur sert olacak şekilde ekleme yapabilirsiniz. 
•Hamuru uzun şekilde açın. Biraz geniş bırakın her partiden 4-5 tane şerit çıkarabilesiniz. 
•1 parmaktan kalın şeritler kesin. Bu şeritlerin ucuna, koniyi çapraz şekilde koyup, kıvırın. 
•180 derece önceden ısıtılmış fırında pişirin.
Fırından çıkarıp soğumadan kalıplarını alın .
•Diğer tarafta pudingi pişirin.( ölçüsü fazla katı olmamalı o yüzden süt oranını yarım bardak fazla verdim) İçine yarım limonun rendesinide ilave edin. 
•Puding piştikten sonra hindistan cevizini katın. Hindistan cevizinden üzeri içinde ayırmayı unutmayın.
•Külahlar soğuduktan sonra içini krema ile doldurup,üzerini hindistan cevizi ile süsleyin. Buzdolabından 1 saat beklettikten sonra servis yapın. 

Afiyet bal şeker olsun...

18 Ağustos 2013 Pazar

Merhaba

Merhabalar 
Tatil gezmeydi tozmaydı ihmal ettim blogumu. Çok hoş bir tatil köyünde güzel bir tatildi. Orada bulunan aşçıların maharetli ve tecrübeli elleriyle yaptıkları harika lezzetleri tatdım. Tabi bu tarifleri sizlerle paylaşmak istedim ama kendi yaptığım yemekler olmadığı için muhteşem görselerden blogum yoksun kaldı. Bir güzeldi bir güzeldi o sunum şekilleri sanki küçük tablolardı. Yani anlayın çok pişmanım fotoğraflarını çekip sizlerle paylaşmadığım için.
Size antalyadan bana göre olmayan ama lezzeti herkesin hoşuna gitmiş deniz ürünleri pilavının tarifini getirdim. İleyen günlerde paylaşırım.
Bu arada sumak ekşisininde nasıl yapıldığını sizlerle paylaşacağım. 
Tabi bu evde yapacağınız pratik bir yöntem.
Sumakları toplarken en morarmış olanlarından toplayın ki ekşisi yoğun olsun. Hop hemen yıkayın ve geniş bir kaba alın. Üzerini geçecek kadar su koyup 2 gün bekletin. 
Suyun rengi değişecektir. Afiyetle salatalarınızda kullanabilirsiniz.
Sevgiyle kalın...

Toplarken bu renkte olanları toplayın. 
Böyle yeşil olanların ekşisi çıkmıyor.

17 Ağustos 2013 Cumartesi

Deniz Ürünleri Pilavı

Merhabalar
Uzun bir tatil arasından sonra yine burdayım. Tatil nasıldı? Derseniz ne iyi ne kötü biraz endişe biraz yorgunluk ama harika eğlenceliydi. Akdenizin ılık sularında ve müthiş güneşinde aslında güzel bir tatildi. Bu tatilde deniz ürünlerini sevenler için denizden yeni çıkmış güzel bir pilav tarifi buldum. Deniz ürünleri pilavını yapmak kolay değil ama ben en basite indirdim.Midye nasıl pişirilir çok bir bilğim yoktu ama küçük bir araştırmayla en özet çözümü buldum.Leziz bir deniz ürünleri pilavı yapmak istiyorsanız malzemeri taze kullanın. Midyede marifet ise güzel temizlemede ve taze olmasında...  En az yosun kokulusundan deniz ürünleri pilavı karşınızda.



Deniz ürünleri pilav malzemeleri

300 gr kalamar 
300 gr karides
400 gr midye
Ölçüleri arzunuza göre ayarlayın.
1 bardak pirinç
1,5 bardak pilav için su
1 domates 
1 Soğan
2 diş sarımsak
Safran
Karabiber,tuz
Zerdeçal
Zeytin yağı

Deniz ürünleri pilav yapılışı:

1-Karidesleri yıkayın ve 2 bardak kaynamış suya atın yaklaşık 3-4 dakika haşlayın. Soğuduktan sonr kurukları kalacak şekilde ayıklayın( ayıklanmış halde kullanmak en kolayı elbette). Ama bir kaç tanesini deniz ürünleri pilavını süslemek için ayıklamadan bırakın.

2-Midyeleri pişirme işine başlamadan önce güzelce kabuğunu temizleyelim. Bunu gerekirse bıçak yardımı ile kazıyarak yapabilirsiniz. Bıyıklarını da aldıktan sonra 20 dakika suda bekletin. Bir tencereye alıp 30 dakika kadar 1 çay bardağı su ile pişirin. Pişen midyelerin kabukları açılacaktır bu da canlı olduğunu yani taze olduğunu gösterir.

3-Kalamarı hazır aldığınızı düşünürsek kalamarları tuzlu suda 20 dakika kadar haşlayın. 
    4-Bir tavada kalamarı,karidesi, soğanı ve en son sarımsağı zeytin yağı ile kavurun. İçine rendelediğiniz domatesleri ilave edin. Üzerine safran ve baharatları ilave edip domates suyunu çekinceye kadar kavurun. 
    5-Yıkadığınız pirinci zeytin yağı ile kavurun ve üzerine suyunu, karides kalamar karışımını ve midyeyi ekleyip pilavı pişirin. Arzu ederseniz midye ve karidesin haşlama suyunu kullanabilirsiniz.
    Afiyetler Olsun...

    7 Ağustos 2013 Çarşamba

    Kolay Şekerpare

    Merhabalar 
    Şekerpare evimizin baklavadan sonra sevilen kıvamlı tatlılarından biridir. Kolay yapılması,masrafsız ve hemen hazır olmasından dolayı her tatlı krizinde ilk akla gelen tatlıdır. Şekerpareyi yaparken tutturma sıkıntısı olmayan ( bana göre) en basit tatlıdır. 
    Lezzetli bir şekerpare yapmak istiyorsanız işin sırrı şerbetindedir. Şerbetine kullanacağınız portakal, limon kabuğu yada tarçın,karanfil gibi aromalı tatlar şekerparenize farklı bir tat katacaktır. Kullanmanızı şiddetle tavsiye ederim.
    Genelde hanımların tatlı krizlerinde ilk akıllarına çikolata gelir elbette ki şekerpare akıllarına gelmez. Fakat kaşık kaşık yediğimiz içeriğini bilemediğimiz çikolatadan çok daha sağlıklıdır. Evinizde kolayca yapacağınız şekerpareden bir tane yedinizmi o tatlı komasını ( ben koma diyorum) anında kesiyor.(test edildi)
    Tatlı krizlerinden  epeyce bahsettim artık tarife buyurun.

    Kolay şekerpare malzemeleri:

    2 yumurta
    3 kaşık irmik
    3 kaşık hindistan cevizi
    250gr margarin 1 paket
    Yaklaşık 3-4 su bardağı un
    1,5 çay bardağı pudra şekeri
    1 paket kabartma tozu
    1 paket Vanilya

    Şerbeti için
    3 su bardağı su
    3,5 su bardağı şeker
    Yarım limon suyu
    Arzuya göre tarçın çubuğu,karanfil,limon yada portakal kabuğu

    Kolay şekerpare tarifi:

    Tarife başlamadan önce, bu ölçülerde yaklaşık 20 tane şekerpare çıkartırsınız.
    Pişirme süresini 180 derece fırında üzerinin kızarmasından anlayarak ayarlayabilirsiniz. 
    En önemli nokta şekerpareyi fırından çıkarır çıkarmaz üzerine ılık şerbeti dökün.
    Şekerpare hamuru için gerekli olan oda sıcaklığında ki malzemeleri karıştırma kabına alırken yumurtanın birinin sarısını üzeri için ayırın ve margarini eritmeden kullanın.
    Unu azar azar ve kulak memesi kıvamından biraz sert olacak kadar ekleyin. Un ölçüsüne fazla takılmayın bende tahmini yazdım.
    Hamuru hazırladıktan sonra her hamur işi tarifte olduğu gibi 10 dakika dinlendirin.
    Diğer tarafta şerbeti için gerekli malzemeleri tencereye alıp kaynatın en son limon suyunu ilave edip ocaktan alın.
    Şekerparelere şekil verdikten sonra ister badem ister fındık yada benim gibi ceviz batırıp üzerine yumurta sarısını sürün.
    180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. 
    Fırından çıkardığınız sıcak şekerparelerin üzerine ılık şerbeti dökün.
    Şerbeti dökerken önce tek tek üzerlerine yedirerek dökün. Tepsi bol miktar şerbet olacaktır endişelenmeyin bir süre sonra o şerbeti çeker şekerpareler.
    Afiyet bal şeker olsun....

    4 Ağustos 2013 Pazar

    Kolay Pandispanya

    Merhabalar 
    Güzel günler geçirmeniz dileğiyle başlamalıyım çünkü bu sıralar benim çok ihtiyacım var umarım bu dileğime karşılık sizlerde aynı dileği paylaşırsınız. Büyüklerim hep hiç bilmediğin tanımadığın insanların sana olan duası daha makbul ve kabul olur derlerdi. Herkesin hakkına hayırlı olanı gönlüne güzel göstersin Rabbim.
    Gelelim pandispanya tarifimize çok çok kolay bir pasta tarifi hemde pişirmesi bile çok vaktinizi almayacaktır. Zaten bu görseli her hangi bir kek tarifi ilede yapabilirsiniz. Ama ben aslında kolayca yapabileceğiniz bir pandispanya tarifi paylaşmak istedim.
    Pandispanya yaparken mutlaka tüm malzemeleri oda sıcaklığında bulundurun. 
    Pandispanya hamurunun içine koyacağınız su yada meyve suyuda pandispanyanın daha yumuşak olmasını sağlıyor.
    Herkesin bildiği gibi toz malzemeleri eleyerek kullanın. 
    Hatta fırsatınız olursa şekeri öğütücüden geçirip pudra şekeri gibi kullanın.
    Yumurtalara gelince bizim bahçemizdeki tavuklar küçük yumurta veriyor o yüzden 4 yumurta kullandım. Ama siz market yumurtası kullanıyorsanız 3 yumurta yeterli olacaktır.
    Bu tarif için geniş bir tepsi kullandım hem servisi kolaydı hemde sürümden kazandık çok dilim çıktı diyebilirim.

    Kolay pandispanya malzemeleri:

    3 yumurta
    3 fincan un
    3 fincan şeker
    5 yemek kaşığı su yada meyve suyu
    1/2 kabartma tozu
    1 paket vanilya 

    Üzeri için krem şanti
    Meyve

    Kolay pandispanya tarifi:

    •Baştada belirttim tüm malzemeler oda sucaklığımda olacak. Eğer pasta kalıbında yapacaksanız iki katı ölçü kullanın. 
    • Yumurta ve şekeri mikser ile çırpın. Diğer tarafta un,kabartma tozu,vanilyayı elekten geçirin ki daha kabarık bir pandispanyanız olsun.
    •Tüm malzemeleri karıştırın. Diğer tarafta tepsinizi önce bir yağlayın daha sonra üzerine un serpin ve unu tepsinin her yerine yayın.
    • pandispanya hamurunu tepsiye dökün 180-200 derece fırında önceden ısıtmadan yaklaşık 30 dakika pişirin.
    •pandispanya kenarlardan kabarmaya başlayınca fırınınızın dercesini 150derceye
    düşürün.
    Buraya kadardan sonra benim yaptığım gibi krem şantiyi sürüp meyvelerle servis yapabilrisiniz.
    Ama iki katı ölçüde ve pasta kalıbında yapacaksanız burdan sonrasını dikkate alın.
    • pandispanya pastanız piştikten sonra bıçak yardımı ile kenarlarını ayırın ve üzerine nemli bir örtü kapatıp ters çevirin. Eğer pandispanya düşmez ise endişelenmeyin soğuyunca mutlaka ayrılacaktır zaten pandispanyayı soğukken kesebilirsiniz yoksa parçalanabilir.
    •Krem şantinizi hazırlayın ve meyvelerle süsleyin.

    Kolay Kazandibi


    Merhabalar
     Kazandibinin lezzetine  ||| selim dönemimde Ahmed Cavid farkına varmış ve kazandibi hakkında " çömlek ve tencere dibine yapışan pilav ve tatlı lezzetli olur ama hane sahibine kısmet olmaz hizmetlilerin kısmeti olur" demiş. İstanbuldaki muhallebiciler bu lezzetin farkına varıp osmanlı kültürüne bir lezzet daha kazandırmışlar. Kazandibini tavuk göğüsü ile de yapılır muhallebi ölçülerinde nişasta pirinç unu ilede yapılır. Elbette ki biz kolay kazandibi yapacağımız için muhallebi ölçülerini kullanacağız.
    Ramazan geldi,gelecek, oruç bu kadar saatte susuz nasıl tutulur? diye endişelenirken ramazan ayını bitirdik sayılır. Sayılı günler kala kolay yapılan ve hepimizin bildiği çok pratik geleneksel bir tatlıyı kazandibini sizlerle paylaşacağım. 

    Kolay kazandibi malzemeleri
    5 su bardağı süt
    4 yemek kaşığı pirinç unu
    1 yemek kaşığı nişasta
    1 paket vanilya
    Arzu ederseniz damla sakızı

    3 kaşık pudra şekeri
    Tepsi için yağ

    Kolay Kazandibi Tarifi:

    Hiç inanmayacaksınız ama kazanda yapılıyor der sizi şaşırtırmışım. Ne garip dediğinizi duydum :) 
    Neyse şaka bir tarafa tabiki de  tencereye  önce sütü, nişastayı ve pirinç ununu alıp süt soğukken iyice karıştırın. Bu çok önemli süt soğukken karıştırırsanız muhallebiniz topaklanmayacaktır. 
    Tüm malzemeleri de ekleyip karıştırarak pişirin.
    Kullanacağınız tepsiyi ateşe dayanıklı seçin.
    Tepsiyi yağlayın üzerine pudra şekeri serpin ve tepsiyi sallayarak pudra şekerini her tarafına yayın.
    Tepsinin üzerine muhallebiyi dökün soğumaya bırakın. 
    Muhallebi soğuduktan sonra ocağınızı açıp tepsiyi üzerine yerleştirin. Tepsinin her tarafı ısıyı alacak şekilde çevire çevire pişirin. Yani muhallebinizin bir tarfını kızartacaksınız.
    Tepsiden kazandibini çıkarırken kolaylık olması için tepsinizi içi soğuk su dolu daha geniş bir tepsiye yerleştirip bekletin.
    Afiyetler olsun...