17 Kasım 2013 Pazar

Şık Sunumlar


Merhabalar hanımlar
Sofralarımızın şıklığı en bizim şıklığımız kadar olmalıdır. Tabi her bütçenin kendine göre yapabileceği ufak hareketler vardır. Bende şık sunuma önem verenlerdenim. Lezzet ayrı konudur her elin mahareti, her evin damak tadı farklıdır. Fakat en güzel sunum hep bizimkidir. 
İnternetten bulduğum farklı ilğinç fikirleri sizlerle paylaşmak istedim. Mayalı hamurdan sepet fikri ve yeni doğan bebeklerimiz için tablo fikri çok hoşuma gitti. İllaki bir şeylerde bir şıklık olmalı ama değil mi? 










14 Kasım 2013 Perşembe

Baklava yufkasından kıymalı börek


Merhabalar
Bu gün yine kolay bir tarif paylaşacağım sizlerle. Bildiğimiz baklava yufkası ile yapılan bu yemek türü lezzetli tarifi çoğunuz biliyordur. Baklava hamurlu kıymalı kolböreğini birde benim tarifimle deneyin. Günlerinizde yada özel akşam yemeklerinizde çok şık bir tarif.

Kıymalı börek malzemeleri:

1 paket baklava yufkası (25 adet)
400 gram kıyma
2 orta boy soğan
2 biber
2 patates rendesi 
Karabiber,tuz,kekik
Yufkalara sürmek için 50 gr tereyağ ve 1 çay bardağı su

Kıymalı börek tarifi:

• Bu ölçüden 20 tane çıkıyor.
• Böreğin iç harcını hazırlayalım. Tavada sırasıyla önce kıymayı kavurun. Ardından soğan ve biberi ekleyin. Patates rendesinide ilave edip soteleyin. Baharatlarını ilave edip bir kenara alalım.
• Baklava yufkaları çok çabuk kurucaktır, kullanırken poşette muhafaza edin. 
5 kat yufkanın her katının arasına erittiğiniz yağ ve su karışımını sürün. 
• harcı yerleştirin ve rulo haline getirin.
• Yağlı kağıt açtığınız tepsiye koyup üzerini süsleyin. 
Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Afiyetler Olsun


12 Kasım 2013 Salı

Suda Fincan Keki ( tencere keki)


Merhabalar hanımlar
Aslında annelerimizin çok eskiden yaptığı bu pişirme tekniğini bir kaç gün önce görünce bende yapmalıyım dedim. Hatta kendi kendime söylendim neden daha önce aklıma geldi diye. Hakikaten çok kolay ve basit yapılıyor. İşin en güzel tarafı ise ocakta yapıldığı için çabuk pişmesi. Birde fincanın içinden kolay çıkması tabi. En sevdiğim tarafı ise fırında yaptığım keklerin üzeri düz olmuyor mutlaka bir kabarıklık oluyor. Tencere kekinde ise fincanın şeklinde ve üzeri düm düz çıkıyor. Bu da süslemede büyük olanak sağlıyor. Fincan keki artık hanımların büyük kurtarıcısı olacak gibi görünüyor. Ben yapmasını da kolaylığını da seviyorum. Su da kek denilince bilmeyenlerin tepkiside tabi bir başka :)
Yine çok konuştum suda yapılan tencerede fincan kekinin tarifine geçelim.

Suda yapılan tencerede fincan keki malzemeleri:

Malzemeleri 6 fincana göre veriyorum.
2 yumurta 
2 fincan şeker
2 fincan un
1/2 fincan süt
1/2 fincan sıvı yağ
1 tepeleme tatlı kaşığı kakao
Yarım limon rendesi
Yarım paket vanilya
Yarım paket kabartma tozu


Suda yapılan tencerede fincan keki tarifi:

Fincanların sığabileceği bir tencerenin yarısına kadar su koyup kaynatıyoruz. 
• yumurta ile şekeri karıştırın. Üzerine yavaş yavaş karıştırarark diğer malzemeleri ilave edin.
•fincanları yağlayın.( margarinle yapmanızı tavsiye ederim.) 
• kek harcını fincanlara eşit şekilde koyun.
• suyu kaynamış tencereye yerleştirin ve 3 dakika kadar hafif köpürene kadar ağzını kapatmadan bekleyin. 
• köpürmeye başlayınca tencerenin kapağını kapatın. Yaklaşık 25 dakika üzeri kapalı pişen ve kabaran kekin kapağını açıp 5 dakika daha pişirin. Bu arada bıçak yardımı ile pişip pişmediğini kontrol edin.  
• pişirme işlemi bittikten sonra tencereden fincanları alırken dikkatli olun. Kekleri fincandan çıkarıp arzu ettiğiniz şekilde süsleyin. 

Afiyetler Olsun...

6 Kasım 2013 Çarşamba

Bastık Pekmezli Kolay Tatlı

Sıvı bastık tarifi
Şekeriniz mi düştü? Acil tatlı alarmı mı çalıyor? Abur cubur yada çikolata  çeken canı hiç taşımayın yük olur. Buyurun size bana göre en sağlıklısından( şeker kullanmazsanız) en kolayından ve en lezzetlisinden müthiş bir tatlı bastık.  Bastığı bilenler bilir mutlaka ama söylemeden geçemeyeceğim. Gaziantep hanımlarının hele de yağlı köfte yaptıktan sonra aklına gelen ilk tatlıdır. Bastık yapması kolay malzemesi az bir o kadar da lezzetlidir. Kolayında kolayı bir tarif idaalıyım. Çünkü aman tarif tuttu mu? Malzeme ölçüsü kaçtı mı? Az koydum çok koydum derdi yok. Malzemeleri koyun bastık kaynasın ve nefis tadı doya doya midelere götürün.
Bayılıcaksınız...
Bastık Malzemeleri

6 bardak su 
3,5 yemek kaşığı (tepeleme)nişasta
3 kaşık şeker
2-3 kaşık pekmez
Bastığın üzeri için ceviz 

Bastık Tarifi:

•Bastık tarifine başlamadan belirtmeliyim. Nişastayı kullanmadan önce suyunuzdan yarım bardak ayırın. Bu suyun içinde nişastayı karıştırın sonra bastığa ilave edin.
• Tencereye suyu, pekmezi,şekeri,nişastalı suyu koyun.
• Ocakta karıştırarak pişirin. Kaynadıktan sonra hafif koyu bir kıvam olacaktır. ( boza gibi) Kaselere alın cevizle sıcak servis yapın. 
•Kıvamı tutmazsa hemen az su ile nişastayı karıştırıp bastığa kıvam artıracak takviye yapabilirsiniz. 
En güzeli de isterseniz şeker kullanmadan sadece pekmezle yapabilirsiniz. Ben tarifi verirken pekmezi az söyledim.
 Tamamen zevkinize kalmış bir tatlı 

Afiyetler Olsun



4 Kasım 2013 Pazartesi

Havuçlu Kolay Kek

Merhabalar 
Hanımlar keyifler nasıl? Umarım yerindedir. Sorunlarda olsa dertler de olsa  yine de Allahım bize ve sevdiklerimize sağlık sıhat versin. Sağlık dışında hiç bir şeyi kendinize dert etmeyin. Bizde bir laf vardır "ağladıkça,ağlarsın,ağlatılırsın" tabi bu sözün her şekli her inanışı mesela; "iyi düşün iyilik gelsin,evrene pozitif ol,iyi enerji yolla, hatta en güzeli bela çağırma" gibi farklı yorumlansada hep aynı kapıya çıkıyor. Yani toz pembe bir duvar çizelim fakat saydam olsun dışarıdaki gerçeklik görünsün. 
Gelelim havuçlu keke tabiki de  her ev hanımı bilir havuçlu keki ama böyle deneyen olmamıştır. :)
Toz pembe dünyamda en çok sevdiğimiz ve kolay yapılan havuçlu kekimide paylaşmadan yapamazdım. Havuçlu keki çocuklarım çok seviyor, benim içinde kolay oluyor ama biliyorsunuz çocuklar çabuk sıkılıyorlar ve farklılık arıyorlar. Birde kakaolu yada çikolatalı pasta merakları yokmu. Bir anne olarak en azından hamur işi bile yerken içinde bir çeşit yararlı bir şey olsun istiyorum. Bunların düşünerek kendimce hem kolay hem de damak zevkleriyle oynamadan yaptığım bu havuçlu kek ile biraz da olsa onları kandırdım ve memnun ettim.

Havuçlu kek malzemeleri:

• 4 tane yumurta
• 1,5 su bardağı şeker
• 1 su bardağı sıvı yağ
• 2 su bardağı havuç rendesi
• 1 su bardağı ceviz
• yarım limon kabuğu rendesi
• arzuya göre tarçın( 1 çay kaşığı)
• 2 su bardağı un
• kabartma tozu,vanilya
• 1 yemek kaşığı kakao

Havuçlu kek yapılışı:

•Şekeri yumurta ile iyice çırpın. Üzerine sıvı yağı ilave edin.
•Diğer bir kapta kabartma tozunu, vanilyayı ve unu eleyin. Üzerine cevizi ve limon kabuğu rendesini ilave edin
•Sıvı yağı eklediğiniz kaba unlu karışımı tahta kaşıklar karıştırın. 
<Tarçını ve havucu koymadık daha aman>
•Bu karışımdan yarısından az olacak kadar bir kaba ayırın ve az olan karışıma kakaoyu ilave edip katıştırın.
•Kalan karışımada tarçını ve havucu ilave edin.
•Yağladığınız pasta kalıbına önce havuçlu karışımı dökün ve üzerine kakaolu karışımı   gezdirin. 
•160-170 derece öncedeb ısıtılmış fırında 30-40 dakika pişirin. 

Afiyetler Olsun...