11 Temmuz 2014 Cuma

Kalp Poğaça (çörek)

Merhabalar
Gebelikte anne ve bebek için gerekli olan kalsiyum, B12 vitamini ve folik asiti doktorların önerdiği şekilde kullanarak karşılıyoruz. Fakat bizim ve bebeğimiz için önemli olan bu takviyeleri hepimizin evinde bulunan bir çok gıda ile takviyede bulunabiliriz. Kalsiyum,B12 vitamini ve folik asit içeren besinleri kısaca bakalım.

      Folik asit: Tüm biyolojik olaylarda hücrelerin büyüme ve gelişimi için anne ve bebek için önemli bir vitamin. Folik asit eksikliği anne de anemi çeşidine sebep olurken, bebekte ise düşük olmasına sebep oluyor. Gebelikte gerekli olan folik asit miktarı iki katına çıkmaktadır.  Bu kadar önemli olan bu vitamini,hekimler gebe kalınmazdan  1 ay önce kullanmayı önermekte.
Folik asit kaynağı besinler: koyu yeşil yapraklılar,kuru meyveler(üzüm,kayısı gibi), yumurta, et, balık,  kuru bakliyat, portakal, portakal suyu, karnıbahar, enginar, bamya, brokoli ve ilk defa duyduğum  maya da bulunmakta.
       Kalsiyum: Gebelik döneminde ve emzirme döneminde mutlaka alınması gerekir.Gebelik döneminde yeteri kadar alınması annenin ilerde östropoz yani kemik erimesi riskinden uzak tutar. Kalsiyum bebek için ise iskelet yapısını geliştirir.
Kalsiyum içeren besinler: Süt,yoğurt,peynir,hamsi sardalya,kuru bakliyat ve kuru meyve
Okuduğum makaleye göre kalsiyum hamilelikte günlük 1300 mlg tüketilmesi gerekiyormuş bu miktar 3 bardak süt veya yoğurt,2 dilim peynir,tüketildiğinde 1000 miligramını karşılamakta kalan 300 miligram da bir porsiyon salata veya kuru meyve,pekmez karşılarmış. Pekmezin önemli kaynak olduğu söylenmekte.
      B12 vitamini: Hekimler gebelik döneminde DNA sentesizinin yapılabilmesi için önemli olduğunu hayvansal kaynaklar tercih edilmesi gerektiğini savunmaktalar. Bunların yanı sıra insan bedeni 5 yıllık B12 vitaminini depolayabildiğini, sinir tahribatını önlediği ve doğurganlığı sağladığı söylenmekte.
B12 vitamini içeren besinler: Süt yumurta gibi hayvansal gıdalarda bulunmakta. Bunların yanı sıra bir kaç özel sebzede bulunduğu belirtilmekte.(soya)

Çok sevdiğim can dostum ve kelimelerle anlatamayacağım kadar değerli arkadaşım artık uzun,meşakatli,karşılığı sevgi olan, yorucu bir maratona başladı. Bundan dolayı kendimce hamilelikle ilgili makalelere göz gezdirdim ve kısa bir özetle bu  bilgileri paylaşmak istedim.

 Analık sanatının ilk şartı çocuk uyuduktan sonra uyumaktır    Anatole France
* Annesi işlerine karışmaya devam ettikçe, hiç kimse yaşlı değildir    EPaul Hovey
* Anneler, her şeyi görmeseler bile kalpleriyle duyarlar    Ostrovoski
* Bir kadın, anne olana kadar çocuktur    Strindberg
* Cennet annelerin ayakları altındadır   Hadis-i Şerif
* Çocuğunu kaybeden bir anne için her gün ilk gündür; bu ıstırap ihtiyarlamaz   Victor Hugo
* Hiçbir süs ve makyaj bir kadını, analık sevgisi kadar güzelleştiremez    Emile
* Kadınlar zayıftır, ama analar kuvvetlidir    Victor Hugo


Bu tarifimin güzel kalplerini  fimere'nin sayfasında ki leziz çöreklerden etkilenip şeklini verdim.
Edit: Bu çöreklerin adının matruşka çöreği olduğunu öğrendim paylaşmadan duramadım. Kalp şeklinde çöreklerin şeklini verirken zorlanmayacağınızı düşünüyorum.

Çikolatalı kalp poğaça malzemeleri:

1 kg yakın un
1 instant maya
1 soda
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 bardak süt
1 bardak zeytin yağı
Arzu ettiğimiz kadar sürülebilir çikolata ben saralle kullandım.

 Çikolatalı kalp poğaça tarifi:

  • Öncelikle undan bir miktar karıştırıcağınız kabın içine alıp maya ile karıştırın. Daha sonra diğer malzemeleri ekleyip kulak memesi kıvamında olana kadar un ekleyip yoğurun.
  • Hamurunuzun üzerini kapatıp 40 dakika kadar bekletin. Hamura şekil verdikten sonra 20 dakika kadar tepside bekletin.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin. 
  • Fırından çıkardığınız poğaçaların üzerine temiz bir havlu örtüp 15 dakika bekledikten sonra yumuşacık poğaçalarınızı servis yapın.




Sosyete Mantısı Tarifi

Sosyete mantısı tarifi

Merhabalar 
Basit kolay yemekler adı altında yazdığım bloğuma yakışır basit ve kolay şık bir tarif daha sosyete mantısı. 
Sosyete mantısını ben yufka ile ve en klasik şeklini vererek yaptım. Daha pratik olsun derseniz; aynı malzemelerle,baklava yufkasına aynı şekilde harcı koyup rulo şeklinde sardıktan sonra 3 parmak eninde kesip, kesik yerleri yukarı gelecek şekilde tepsiye dizerek pişirirseniz de daha kolay ve pratik oluyor. 
Hemen sosyete mantımızın tarifine geçelim. 

Sosyete Mantısı malzemeleri:

3 yufkadan 12 tane çıkıyor
3 yufka 
300 gram kıyma 
Arzuya göre 1 çay bardağı ceviz
Kavurmak için yağ 
1 kuru soğan
1 tatlı kaşığı salça 
Karabiber, tuz 
Yufkanın içine sürmek için 1 fincan su 1 fincandan az sıvı yağ 
Süzeri için tereyağ ve kırmızı pul biber

Sosyete Mantısı Tarifi: 

• Tavada yağ ile önce kıymanızı pişirin. Pişmeye yakın soğanları ilave edin. 
• Pişirdiğiniz kıyma ile soğanın içine salçayı, biberi ve tuzunu ilave edip ocaktan alın.
• Bir kasenin içine yufkaya sürmek için yağ ve suyu koyun.
• Yufkaları 4'e bölüp yağ-su karışımını sürün. Şekilde ki gibi kıymaları yayın ve geniş kenardan sarın, bir ucundan içeri doğru kıvırarak gül şekli verin. 
• 180-200 derece fırında kızarana kadar pişirin.
•Bir kaşık tereyağını ısıtıp ocaktan alırken üzerine 1 tatlı kaşığı pul biberi koyup sosumuzu hazırlayalım. 
• Sosyete mantısı piştikten sonra üzerine sarımsaklı yoğurdunu döküp sosunu ilave edin. 
Afiyetler olsun...

7 Temmuz 2014 Pazartesi

Konsantre Limonata Tarifi

Konsantre limonata
Merhabalar
Doğal ve tazecik hazırlanmış limonataya ne dersiniz? 
Yapması çok kolay ölçüsü arzunuza göre ayarlanabilir,konsantre limonata tarifime bence bayılacaksınız. Daha önce Kolay limonata tarifimde anlık hazırlayabileceğiniz ve hemen tüketilen bir  limonata tarifi paylaşmıştım. Bu limonata tarifimi uzun süre cam kavanozda buzdolabında saklayabilirsiniz. Saklanabilir yada başka bir deyişle konsantre olması aniden gelen limonata zevkine yada misafire süper bir sunum oluyor. Hemen suyunu ilave edip ikram edebileceğiniz kolay limonata hazır. 
Konsantre limonata tarifinin keyfine  buyrun bir de siz varın.

Konsantre limonata malzemeleri:

:) Çok uzun bir malzeme tablosu var.
Her bir limon için 1 Türk kahvesi fincanı şeker 
İkram ederken içine bir kaç yaprak nane

Konsantre Limonata Tarifi:

• Arzu ettiğiniz miktarda limonları önce yıkayın. Ben yaklaşık 18 tane kullandım bu ölçüden de bir büyük sürahi çıktı.
• Limonların yarısını kabuklu yarısını kabuksuz şekilde dörde bölüp, rondo da yada her hangi bir öğütücü de öğütün. 
•Limon ezmenizi bir tencereye alıp üzerine, her bir limona bir kahve fincanı şekeri  (Şeker oranını kendime göre ayarladım şekerli seviyorsanız biraz büyük fincanla ayarlayabilirsiniz.) ilave edip yaklaşık 1 gün bekletin. Arada tahta kaşıkla karıştırın şekerlerin erimesi kolaylaşsın.
• Bu karışımdan azar azar alarak süzekle kaşık yada elinizle suyunu çıkarın. 
Konsantre limonatanız hazır yaklaşık 4/1 kadar konsantre limonataya 4/3 su ilave edip servis yapabilirsiniz 
Afiyet,bal,şeker,sofranız bereketli olsun... 



10 Nisan 2014 Perşembe

Ev Hanımlarına Pratik Bilgiler


1) Bayat kahveyi tazelemek için kahveyi tavada 30saniye kadar kavurun.
2) Karıncadan öldürmeden kurtulmak için; bahçelerde parklarda ağaçları böceklenmesin diye kreçlerler bizde evimizde karıcalardan öldürmeden kurtulmak için nerden giriyosa tebeşirle çiziyorsunuz. O sınırdan geçmiyorlar.
3) Dolaplardaki ve buzdolabındaki rutubeti almak için; mangal kömürünü dolaplara koyuyorsunuz.
Kapalı kalan evlerde yazlıklar da rutubeti almak için kolay bir yöntem.Buzdolabına bir bardak süt koyarakta kokuyu alabilirsiniz.
4) Elde yıkadığınız bulaşıklar için bulaşık detarjanında ki kimyasallar sizi tedirgin ediyorsa ve ev ekonomisne yardımcı olmak için en başta sirke en kolay kırtarıcıdır. Kavanoza yarım ölçü detarjan koyun. Üzerine yarım ölçü üzüm sirkesi katın. Böylelikle detarjanız çözelmiş ve yarı yarıya kar etmiş oluyorsunuz. 
5) Bulaşık makinesine evde detarjan yapmak için; 1 su bardağı boraks ( eczanelerde bulunabilir) 1 yemek kaşığı çamaşır sodası,1 yemek kaşığı kalın tuz yada limon tuzu, 1 yemek kaşığı karbonat, kokması için sevdiğiniz kokulu yağdan 10 damla kadar ilave edin. Karışımı kapalı kapta saklıyoruz. Makinenize 1 yemek kaşığı koyup kullanıyorsunuz. 
6) Bulaşık makinesine ev yapımı parlatıcı; parlatacı gözüne sirke kullanabilirsiniz. 
7) Bildiğiniz gibi tahta kaşıklar bulaşık makinesinde yıkanmaz. Yakanınca da tüm kimyasalları içine çeker. Nasıl temizleyebiliriz? Bir gece suda bekletin,kurulayın. Zeytin yağına batırın çıkarın ve hafifce silin. Hem kurumasını önlüyorsunuz hemde arındırmış oluyorsunuz. 
8) Çatal kaşık takımlarımız oksitlendiğinde (karardığında) parlatmak için; sodayı bir kaseye alın içine çatalı kaşığı yerleştirin.Biraz (1saat)bekledikten sonra su ile durulayın. 
9) Kararmış gümüşleri( gümüş olmayan metaller içinde kullanabilirsiniz) parlatmak için; diş macunu yada bildiğiniz beyaz krem cifi süngerle ovalayarak temizleyin. 
10) Tost makinesini temizlemek hep unutulur ve pis kalır. En kolay yöntem öncelikle tost makinenizi ısıtın,sıcakken peçete yada kağıt yardımıyla fazla kalıntıları kolaylıkla üzerinden alın. 1 yemek kaşığı kabonatı üzerine serpin. Kabanatın üzerine sodayı dökün. Tüm yağ lekelerinin kabardığını göreceksiniz. 
11) Son olarak lavabolarınızın kreçli görüntüsü canınızı sıkıyorsa, her limon kullanımınızdan sonra pozasını lavabonuza sürün. 
12) Zor açılıp kapanan kapı çekmecelerinizin sürgülerine vazelin sürün.
13) Çiçekleriniz için; yumurta haşladığınız suyu kullanın. 
14) Evde toz almak için kullandığınız bezler toz bırakıyorsa; suynuza 5-6 damla gliserin dökün. 
15) Halılarınızın üzerinde masa veya koltuk izi olumuşsa; üzerine buz koyun yada halıya nemli bir bez örtüp,ılık ütü ile fazla bastırmadan ütüleyin.
16)Vazoda ki çiçekleriniz hemen solmasın istiyorsanız; suyunun içine 5-6 damla çamaşır suyu koyun.
17) Tencere yemeğinizin taşmaması için; tencerenin ağzına bir miktar zeytin yağı sürün. 
18) Yağ damlamış kıyafetlerinizi o an kurtarmak için üzerine pudra dökün. 
19) Beyaz pilav elde etmek için; pilavınıza 3-4 damla limon sıkın. ( şekerde lezzetini arttırır.
20) Evdeki sigara kokusunu almak için; sirke ile ıslatılmış bezinizi evin bir köşesine koyup havalandırın. 

Sizde aklınıza gelen pratik bilgileri bizlerle paylaşabilirsiniz.



1 Nisan 2014 Salı

Ekşili Taraklık Gaziantep Yemekleri

taraklık tarifi
Merhabalar hanımlar
Gaziantep'in yöresel yemeklerinden biri olan ekşili taraklık tarifini bir Gaziantepli olarak paylaşmasam olmazdı. Gaziantep'in bilinen en eski yemeklerinden birisidir. Koyunun en kıymetli ve az olan bölümlerinden alınan etle yapılır. Bu da bu yemeği lezzetli kılan sebeplerden biridir. Taraklık  yöreye has söylemidir; aslında 1 yaşında yine yöreye has tabiri ile hallik koyunun,pirzolalık kısmıdır. Kısaca pirzolalık kemikli et ile yapılır. Gaziantep de çok eski dönemlerde, o zamanın zenginleri, büyük düğün yemeklerinde ağalara,paşalara yapılan bu yemeği ikram ederlermiş.
Ekşili taraklık ayvasızda yapılabilir. Yemeğe lezzetini ve ekşi sıfatını kazandıran içindeki nar pekmezi. Nar pekmezini özellikle belirtmeliyim marketlerdeki nar sosu yada nar ekşisi değil nar pekmezi kullanacaksınız. 
Küçük not etin pişirme süresi dışında çok kolay bir tarif mutlaka denemlisiniz...

Ekşili Taraklık Malzemeleri:

  • 1kg Pirzolalık kuzu eti 
  • 1 kg ayva 
  • 9-10 küçük soğan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 3 yemek kaşığı nar pekmezi
  • Tuz,karabiber 
  • Sıvı yağ

Ekşili Taraklık Tarifi:

Aslında pirzolalar mangalda pişirilir fakat biz az yağ ile tencerede sote yapıcaz.( eti kemiklerinden ayrıp pişirirseniz daha kolay olur) 
Etler sotelenirken küçük soğanları temizleyip etle soteliyoruz. 
Soğan ve etlerin üzerine 1 lt kadar sıcak su ilave edin. Tuzunu, salçalarını,karabiberini ve nar pekmezini ilave edip etler pişene kadar kaynatın.  Diğer tarafta avyavaları temizleyin.
Et piştikten sonra küp küp doğradığınız ayvaları ilave edin. 
Ayvalarda piştikten sonra ekşili taraklık servise hazır afiyetler olsun. 

24 Mart 2014 Pazartesi

Kakaolu Islak Kurabiye

kakaolu ıslak kurabiye
Merhabalar 
Bu tarifi kulaktan duyuyordum ve bir kaç kere karşılaştım ama kurabiyenin ıslak olması pek cazip gelmiyordu. Açıkcası uzun süre denemedim ve yemedim. Sanırım geç kalmışım gayet başarılı ve güzel oluyor...
Kurabiyede kakao birde limon kabuğu rendesi olunca zaten çok severim, bu lezzetin içine birde şerbet girip yumuşacık kurabiyeler oluyorsa artık ön yargılarımdan kurtuldum, değmeyin keyfime...
Kurabiye ıslak olur mu? demeyin gayette güzel ve lezzetli oluyor. Kakao ile yapılan kurabiyeleri her ısırdıkça ağızda belli belirsiz hafif acı bir tat bırakır ama ıslak kurabiyede o acımsı tat ağzınıza gelmiyor.
Denenmesi gereken tatlardan kakaolu ıslak kurabiye

Kakaolu ıslak kurabiye Malzemeleri:

yarım paket margarin
1 paket 25gr kakao
1 yumurta
1 çay bardağı toz şeker(pudra şekeri)
1 çay bardağı sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
yarım portakal yada limon kabuğu rendesi
aldığı kadar un

şerbeti için:
1.5 su bardağı şeker
1.5 su bardağı su

Kakaolu ıslak kurabiye tarifi:

  1. İlk olarak şerbetini hazırlayalım. Şerbet malzemelerini karıştırın 5 dakika kadar kaynatın.
  2. Kakaolu ıslak kurabiyenin şeklini kaybetmemesi için şerbeti soğutun.
  3. Margarin oda sıcaklığında olmalı. Margarini,yumurtayı,toz şekeri karıştırın. Üzerine bir bardak kadar un ekleyip yoğurmaya başlayın.
  4. Kabartma tozunu,vanilyayı,kakaoyu,limon yada portakal kabuğu rendesini ve kulak memesi kıvamına gelecek kadar unu ekleyip yoğurun.
  5. Şerbetinizin soğumuş olmasına dikkat edin.
  6. Kakaolu ıslak kurabiyelere şekil verip 200 derece fırında yaklaşık 15 dakika pişirin.
  7. Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta kurabiyeler fırından çıkar çıkmaz sıcakken, soğuk şerbetin içine atıp hızlı bir şekilde çıkartmanız.
Kakaolu ıslak kurabiyeleri tepsiye dizin ve bir gece bekletin.

Afiyet Bal Şeker Olsun

21 Mart 2014 Cuma

Malhıtalı Aş ( Kolay Yemekler)

kolay yemek
Merhabalar Hanımlar
Yine bir Gaziantep klasiği olan malhıta (kırmızı mercimek) yemeğinin tarifini sizlerle paylaşacağım. Gaziantep’in çok eski bilinen yemeklerinden birisidir. Genel de kökeni Antepli olanların çoğu yapar ve çok severler. Bu tarifte  Simit aşı gibi çok kolay bir tariftir. Simit aşında sadece simit kullanıyoruz fakat malhıtalı aş da hem kırmızı mercimek hemde az miktar simit kullanacağız. Özel günlerde ikram etmek için fazla bir beklentiniz olmasın içinde ki malzemeler teferruatsız, ekonomik hemde doyurucu ancak kendi öğünlerinizi geçiştirmek için yapabilirsiniz. 
Şimdiden Malhıtalı aşı yapacak olanlar için Afiyet Bal Şeker Olsun..

Malhıtalı Aş Malzemeleri:

2 su bardağı malhıta (kırmızı mercimek)
1 su bardağı simit(ince bulgur)
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı kırmızı pul biber
2 büyük boy soğan
1 su bardağı sıvı yağ
tuz,karabiber

Malhıtalı aş tarifi:

Malhıtayı yıkayın. Bir tencereye 7 bardak su ile malhıta ve simitle birlikte pişinceye kadar kaynatın.
En son piştikten sonra salçalarını ve baharatlarını(pul biber hariç) ilave edin karıştırın.
Bir tavanın içinde sıvı yağ ile doğradığınız soğanları pembeleşinceye kadar kavurun ve en son ocaktan alınca içine pul biberi ilave edin.
Yağı sıcakken yemeğin üzerine gezdirin.Turşu, turp ve ayranla süper olur ,


19 Mart 2014 Çarşamba

Çocuklara Kraker Kurabiye

çocuklara kurabiye
Merhabalar 
Çok pratik ve kolay bir kurabiye tarifi hemde yaparken el oyalamadan kurabiye krakerlerden bol miktarda çıkaracaksınız.
Fazla söze gerek yok çocuklar için kolay kurabiye tarifine geçelim.

Çocuklara kraker kurabiye Malzemeleri:

250 gr tereyağ yada margarin
1 yumurta
1 su bardağı pudra şekeri
2 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
un (tahmini 3,5 su bardağı)

Çocuklara Kraker Kurabiye tarifi:

Tüm malzemeleri karıştırın ve yoğurun.
10 dakika kadar buzdolabında bekletin.
Merdane yardımı ile açın,uzun şeritler kesin.
Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede yaklaşık 20 dakika pişirin.
 Çocuklara kraker kurabiyeniz hazır Afiyet Bal Şeker Olsun...

Farklı Salata sunumları & Pasta şeklinde salatalar

farklı salata
Merhabalar
İnternet de gezinirken bu farklı salata sunumlarına bayıldım ve sizlerle paylaşmak istedim. Çoğunda deniz ürünleri kullanılmış ama siz hamarat hanımların bu deniz ürünlerinin yerine en uygun malzemeyi bulacağına eminim.
Mesela karideslerin yerine yarım ay kesilmiş bir havuç yada küçük küçük parçalara ayrılmış yem yeşil brokoli de çok yakışırdı.
Farklı salata sunumlarında benim en çok beğendiğim tek kişilik butonlar şeklindeki salata oldu. Bunu büyük kahve fincanlarının kenarına bir kısmı da dışarıda kalacak şekilde(üzerini kapatmak için) yaprakları yerleştirip  içini salata garnitürü ile doldurup yapabilirsiniz.
Alternatif bir tarif de benden

Pasta şeklinde salata için:

1 Paket makarna
1 su bardağı haşlanmış bezelye
Küçük küpler şeklinde haşlanmış havuç
4 yemek kaşığı yoğurt
3 yemek kaşığı mayonez
Dere otu
2 Yemek kaşığı sıvı yağ
tuz karabiber

Pasta şeklinde salata yapılışı:

Makarnayı haşlayın. Tüm malzemeleri makarnanın içine karıştırın.Kalıbınıza yerleştirip ters çevirin ve arzu ettiğiniz malzemelerle süsleyin.
farklı salata


pasta şeklinde salata
farklı salata
farklı salata





18 Mart 2014 Salı

Kolay Sütlaç Tarifi

kolay sütlaç tarifi
Merhabalar 
Sütlaç yapmayı sevmem ama yemeye bayılırım. Sütlacın yapım aşaması ne kadar kolay olsa da pişirirken taşma riski benim gibi herkesi tedirgin ediyordur. O yüzden sütlaç yapma işini annemin maharetli ellerine bırakıp ben yemenin keyfini çıkarıyorum. 
Gaziantep de ramazan bayramında sabahları yuvarlama (yuvarlama çorba değildir) yemek ne kadar adet ise yine az şekerli sütlaç ile fıstıklı(sade yağlı) kurabiye yemek ve ikram etmekte bir o kadar adet haline gelmiştir. Bol Antep fıstıklı baklavadan daha lezzetli fıstıklı kurabiyeleri neredeyse sıfır şekerli sütlaçla yemenizi şiddetle tavsiye ederim. Bu arada sadece bayramlarda değil özel günlerde de evlerimize misafir geldiğinde evin hanımı, baklava yada kurabiyenin yanına mutlaka sütlaç veya zerde yapar. (Zerde de sütlaç benzeri yapılır fakat içine süt konulmaz, karanfil ve tarçın konularak aromalandırılır.) Bu adetin sırrı da sanırım kıvamlı yada bol şekerli bir tatlıyı sütlü bir tatlı ile hafifletip damaklara şölen yaşatmak...
Kendi adetlerimizden bahsettim ama biliyorsunuz ki sütlaç çok eski tarihi olan tatlılarımızdan biridir. Aslında adı sütlü aş olan sütlaç 15. Yüzyılda tıbbi kitaplarda ve Kaygusuz Abdalın şiirlerinde de sütlü aş olarak geçmekteymiş.
Gelelim en kolay sütlaç tarifine... 

Kolay Sütlaç Malzemeleri:

Sütlacı fazla ölçülerde yapmak istiyorsanız her bir kilo süt için 1 bardak su 1 çay bardağı pirinç kullanın.
Her bir kg süt ölçüsünden de yaklaşık 6 kase sütlaç çıkar.
Çoğu tarifte nişasta kullanmışlar, pirincin nişastası sütlacın kıvamını vermede yeterli olacaktır.
1 kg süt
1 su bardağı su
1 çay bardağı pirinç
arzunuza göre şeker (1 çay bardağı)

Kolay Sütlaç Tarifi:

Sütü ve suyu önce bir taşım kaynatın.
Pirinci yıkayıp bir kenara alın.
Kaynayan sütün içine pirinci ve şekeri ekleyin. Bu aşamadan sonra sütlacın başından ayrılmayın ve sık sık karıştırın.
Pirinç piştikten sonra 10 dk kadar daha kaynatıp kaselere alın.

Afiyetler Olsun...



17 Mart 2014 Pazartesi

Magnolia Tatlısı ve Muzlu Puding Tarifi

Puding magnolia tatlısı
Merhabalar
Magnolia Tatlısını bilenler bilir ama ben bilmeyenler için kısaca anlatmaya çalışacağım. 
İlk yediğimde ki tepkimle başlamalıyım sanırım. Bildiğiniz pudingli bisküvi tatlısı var ya lezzeti tam da o işte! Pudingli bisküvi tatlısından farkı magnolia tatlısında daha fazla görsellik ile mevyelerin olması. Bir diğer bana göre artı özelliği ise pudingin ev yapımı olmasıdır. Magnolia sayesinde evde nasıl puding yapılır öğrendim. Benim gibi hep hazıra alışmış olanlar bu tatlının sayesinde belki pudingi evde yapmayı denerler. Söylemeden geçemeyeceğim gerçekten ev yapımı puding daha lezzetli oluyor. 
Cook shop dan yemiş olanlar lezzetini ve bu şekilde sunulmadığını bilirler. Genelde daha şık görünsün diye hanımlar bu haliyle sunum yapmışlar. Bende bir kaç siteyi gezdikten sonra öğrendim ki New York ta magnolia pastanesi varmış ve orada da magnolia tatlısını aynı bu şekilde sunuluyormuş.
Ben magnolia tatlısını çok beğendim umarım sizlerde beğenirsiniz. 
Küçük ipuçları vermem gerekirse; bisküvi olarak cici bebe kullanmanız ve pudingi pişirdikten sonra sık sık karıştırarak soğutmanız.
Evde burçak ve klasik bisküvilerden vardı hepsinide denedim en yakışanı cici bebe oldu. Pudingi yaparken de yarım muzu püre yapıp karıştırdım muzlu puding lezzetinde oldu. 

Magnolia tatlısı malzemeleri:

3 su bardağı süt
2 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı nişasta
2 yemek kaşığı un
6 yemek kaşığı şeker
1 paket vanilya 
1 paket krema(200ml)
50 gr tereyağ( tuzsuz)
Muz yada çilek 
 Cici bebe

Magnolia tatlısı tarifi:

• Sütten bir fincan ayırın kalan sütü,şekeri ve unu tencereye alın. Orta ateşte şekerler eriyene kadar karıştırın.
•Fincana aldığımız sütün içine nişastayı ilave edip karıştırın. Bu karışımı tencereye yavaş yavaş ilave edin. Amaç nişastanın topaklanmaması.
•Hemen ardından karıştırarak yumurtayı ve vanilyayı ilave edin.
• Kaynamaya başlayınca 3-4 dakika daha ocakta bekletip soğumaya bırakın. Soğurken sık sık karıştırın.
•Pudingi ocaktan aldıktan hemen sonra tereyağını ilave edip karıştırın. Puding iyice soğuduktan sonra da kremasını ilave edin.
•Puding soğurken,her hangi bir öğütücü ile cici bebeleri çekin yada poşete koyup bardakla ezin. 
•Pudingin içine arzu ederseniz yarım muzu püre haline getirip karıştırabilirsiniz.
•İsterseniz bir bardakta yada tabakta  önce cici bebeyi sırasıyla pudingi ve muzu şeklinde yerleştirip servis yapabilirsiniz. Burdan sonrası tamamiyle sizin yaratıcılığınıza kalmış.
Magnolia tatlınız hazır afiyet bal şeker olsun...


10 Mart 2014 Pazartesi

Sadrazam Lokumu

sadrazam lokumu sadrazam lokumu tarifi
Merhabalar
Sadrazam lokumu görüntüsü muhteşem bir o kadar lezzetli bir pasta. Sadrazam lokumu bana göre yapımı çok kolay bir tarif ama şekil verirken biraz el oyalıyor. O yüzden klasik kolay tariflerden biri diyemeyeceğim. Sadrazam lokumunu bir kaç kere denedikten sonra el alışkanlığınız olunca sizinde gözünüze kolay görünecektir. 
Sadrazam lokumunu yaparken tek dikkat etmeniz gereken nokta, harcı tepsiye eşit yaymanız aksi halde ikiye bölmeniz zorlaşacak ve istediğiniz sonucu alamayacaksınız. Sadrazamn lokumunda bol miktarda kullanacağınız hindistan cevizide pastanızın lezzetine lezzet katacaktır. 
sadrazam lokumu

Sadrazam lokumu malzemeleri:

5 yumurta 
12 kaşık un ( tepeleme)
1 bardak şeker 
1 kabartma tozu
1 vanilya
Yarım portakal kabuğu rendesi

Krema malzemeleri;
3 bardak süt 
Yarım bardak şeker
Yarım bardak un
1 paket Vanilya 
Yarım limon kabuğu rendesi

Sadrazaman lokumu tarifi:

• Önce krema malzemelerini tencereye alıp orta ateşte hazırlayın. Bir kenarda soğurken arada karıştırın. 
•Fırını ısınması için180 derceye ayarlayın.
•Sadrazam lokumunun keki için önce yumurta ve şekeri mikserle köpürtün.
• Kekin diğer malzemelerini de ekleyip karıştırın. 
•Fırın tepsinize yağlı kağıt koyup köşelerini düzeneyin. Harcı eşit dağılacak şekilde tepsiye yayın.
•Önceden ısıttığımız fırının derecesini 160 dereceye ayarlayıp kekimizi 10 dakika kadar pişirilelim. 
•Gelelim sadrazam lokumunun şeklini vermeye. Tepsinin boyunu 3 enini 5 parçaya kesin. Daha sonra her dikdörtgen parçayı eninden ikiye bölün.
• Kesitiğimiz keklerin iç yüzeylerini önce süte daha sonra da hindistan cevizine batırın. Ortasına kremayı koyduktan sonra  rulo yapın. 
• En son üzerine hindistan cevizi döküp fıstıkla servis yapabilirsiniz. 
Afiyetle Olsun Bal Lokum Olsun

6 Şubat 2014 Perşembe

Şiveydiz Tarifi

Şiveydiz tarifi
Merhaba hanımlar
Gaziantep'in yöresel yemeklerinden biri olan şiveydiz yemeğini bilenler bilir. Bilmeyenler de yemeğin sadece taze sarımsak ve soğan ile yapıldığını görüp ön  yargılı yaklaşmasınlar benden söylemesi...
Bir çok yoğurtlu yemekten emin olun daha lezzetli,sağlıklı,ekonomik ve vitaminlidir. Daha önce yediğiniz ve yaptığınız şiveydizler kokulu geldiyse buyurun birde benim tarifimle deneyin bu konuda bir hayli iddalıyım. 
Çocuklarınıza bile pırasa olduğunu söyleyerek bu sağlıklı yemeği, şiyevdizi (birde sarımsak soğan yemeyen çocuklarınız var ise kandırabilirsiniz) gönül rahatlığı ile yedirebilirsiniz. 

Şiveydiz Malzemeleri:

500 gr taze soğan 
500 gr taze sarımsak
200 gr pırasa ( arzuya göre)
250 gr yemeklik et ( kuşbaşı) 
1 çay bardağı nohut
1 yumurta 
500 gr süzme yoğurt 
1 yemek kaşığı un ( silme)
1 yemek kaşığı haspir ( kırmızı safran) bulamayanlar nane kullanabilir
1 çay kaşığı karabiber
Tuz 
1 yemek kaşığı tereyağ


Şiveydiz Tarifi:

• Öncelikle soğan sarımsağın sadece beyaz kısımlarını kullanacağız. Beyaz kısımlarını  2-3 cm uzunluğunda doğrayın.
• Eti tereyağ yada zeytin yağı ile pişireceğiniz tencerede mühürleyin. Tencerenin içine sıcak su ile nohutu ilave edip pişmeye bırakın. 
• Diğer tarafta ( kokusunu almak için bu önemli bir nokta) bir tencereye su koyup önce pırasaları pişirin. Pırasaları bir kenara alıp aynı tencereye soğanları atıp pişirin ve en son sarımsakları pişirip suyunu süzüp bir kenara alın. Böylelikle yemeğiniz ağır kokudan kurtulmuş olacaktır.
• Diğer tencerede pişen nohut ve etin üzerine bu pişirdiğiniz diğer malzemeleri ekliyoruz.(soğan,sarımsak ve pırasayı haşladığınız suyu kullanmayın)
•Bir tencereye yoğurdu,unu, yumurtayı ve 1 kaşığa yakın yağı koyup mikser ile karıştırın. Orta ateşte baloncuklar olana kadar karıştırarak pişirin.
•Yoğurtlu karışımı et,soğan,sarımsak vs. olan tencereye karıştırarak ilave edin. 
•Şiveydizimiz hazır. Üzeri için, bir kaşık tereyağını erittikten sonra içine hasbiri( kırmızı safran) ve karabiberi ilave edin. 
Şiveydizi tabaklara servis yaptıktan sonra üzerine sosunu ilave edip servis yapın. 
Afiyetler Olsun...

21 Ocak 2014 Salı

Kanepeler


kanepe tarifi
Küçük ikramlık kanepeler evde kolaylıkla elinizin altında ki malzemelerle hazırlayabileceğiniz bir sunum. O yüzden fazla söz kalabalığı yapmaya gerek yok. Ben bunları fuar tarzı iş için olan etkinlikte müşterilere ufak atıştırmalıklar olsun diye yapmıştım. Kanepelerle birlikte kolay çikolata toplarını, yufkalı sosisli sarmaları yaptım ve daha önce paylaşmıştım. Küçük çaplı iş toplantılarında, açılışlarda, kokteyiller de yada fuarlar da pratik atıştırmalık ikramlar yapabilirsiniz.

Kanepeler Malzemeleri:

Krem peynir, salatalık,domates, yeşil zeytin,siyah zeytin
Muhammara, patates püresi,nane yaprağı

Kanepeleri arzunuza göre süsleyebilirsiniz. Ben pek özenemedim çok fazla yaptığımız için, eminim sizler daha güzel şeyler çıkaracaksınızdır. 
Patates püresi için yine benim sayfamda tepsi köftesi tarifinden tık tık yararalanabilirsiniz.
Muhammara için ise yine muhammara tık tık tarifimden yararlanabilirsiniz.
Kanepelerin altına bildiğimiz tost ekmeklerini dörtde bölüp kullandım. Arzu ederseniz bunu küçük poğaçaları ikiye bölüp de kullanabilirsiniz.

Ayvalı Tas Kebabı


ayvalı pilav

ayvalı tas kebabı
Merhabalar
"Yemede yanında yat" tabirine uyacak yemeklerden birisi ayvalı tas kebabı. Hem görselliği hemde lezzetiyle damağımızda kalacak bir tarif. 
Annemin özenerek yaptığı bizimde bayılarak yediğimiz ayvalı tas kebabını hiç vakit geçirmeden sizlerle paylaşacağım. Kış aylarının vazgeçilmezlerinden ayva ile yapılan bu yemeği umarım sizlerde beğenirsiniz.
Annemin ellerine sağlık...

Ayvalı Tas Kebabı malzemeleri:

200 gr küçük doğranmış et 
7-8 arpacık soğan
4 ayva 
2 havuç
2 kase pirinç
Su 
Defne yaprağı 
Çubuk tarçın 
Varsa tane karabiber
Tuz  
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası

Ayvalı tas kebabı tarifi: 

• Ayvaları yıkayıp soyduktan sonra orta büyüklükte küpler şeklinde doğruyoruz. Soğanların sadece dışını temizleniyor. Havuçları soyup doğradıktan sonra bir kenara alıyoruz. 
• Eti kavurmak için tencereye alıyoruz. ( kullanacağınız yağ tereyağ olursa hatta sade yağ pilav daha lezzetli olacaktır çünkü pirinci etrafına koyup pişirirken yağ kullanmıcaksınız) Hafif kavrulan etlerin üzerine arpacık soğanları ekleyip kavuruyoruz. Bu arada pirinci sıcak suda bekletiyoruz.
•Soğanların ardından sırasıyla havuçları ve ayvayı ekleyip pembeleşinceye kadar kavuruyoruz.Malzemeler sotelendikten sonra salçasını, tuzunu, karabiberini karıştırıyoruz.
•Ayvalı tas kebabının tas malzemeleri yağda sotelendikten sonra ateşe dayanıklı geniş bir kaseye alıyoruz. ( biz bakır kase kullandık ısıya dayanıklı cam kase kullanabilirsiniz)
• Pilavı pişireceğimiz tencereyi kasenin üzerine kapatıp ters çeviriyoruz. Kase tencerenin ortasında kalacak şekilde yerleştirin. 
• Sıcak suda beklettiğiniz pirinçleri yıkadıktan sonra tencereye kasenin etrafına koyuyoruz. Pirincin üzerini 2 parmak geçecek şekilde sıcak su ilave edin. Bu işlemi yaparken ortadaki kaseyi elinizle bastırarak tutun yoksa suyun etkisiyle kasenin içindekiler dağılabilir.
• Pilavınız pişerken imkan varsa kaseyi bastıracak bir kaşık koyup kapağını öyle kapatın.
• Pilav piştikten sonra üzerine servis yapacağınız tabağı kapatıp tencereyi ters çevirin. Ortasından kaseyi çıkarın.
İşte mükemmel sunumu ile ayvalı tas kebabınız...
Afiyet Bal Şeker Olsun...





Karnıbahar Kızartması


karnıbahar kızartması

karnıbahar kızartma
Merhabalar 
Bu gün ne yapsam derdi hepimizde sabahtan başlıyor. Birde dolap boş ise pazar alış verişi bekleniyorsa vay halimize!
Neyse bu işin kötü senaryosu :) yine böyle kendimce ne yapmalı sorusuna cevap ararken birde baktım ki dolabın arkalarında kalmış karnıbaharlar bana gülümsüyordu. Tabki de ilk aklıma geleni karnıbahar kızartmasını yapmak için işe koyuldum. Genelde karnıbaharı yumurta ile kızartırız fakat sonrasında ki mutfağın hali ve taşan yağlar gözümün önüne geldikçe bir duruyorum. Ama ne gelir elden yumurtalı yağ mutlaka köpürüyor. Bir çok taktik uygulamama rağmen bir türlü engel olmayıyorum. Bir ekmek at köpüğünü alır hikayesi vardır o da hikaye olarak kalır hiç bir işe yaramaz. Seviyoruz karnıbahar kızartmasını yumurtayla...
Bende yumurtası az unu fazla olacak şekilde yapıyorum bol yumurtalı kadar olmasa da güzel oluyor.

Karnıbahar kızartması malzemeleri:

1 orta boy karnıbahar 
4 yemek kaşığı un
1 yumurta
Su
Karabiber,tuz,kırmızı pul biber

Karnıbahar kızartması tarifi:


•Karnıbaharın dışını temizleyip orta büyüklükte parçalara ayırın.
•Tencereye karnıbaharları yerleştirip hafif yumuşayıncaya kadar haşlayın. Yaklaşık 15 dakika çok haşlanmamasına dikkat edin. ( karnıbaharın kokusu için evi bir havalandırın) :)
• Büyük bir kasenin içine unu,yumurtayı ve baharatları koyun. Karnıbaharları bulayacak kıvama gelinceye kadar su ilave ederek karıştırın. 
• Karnıbaharlar hafif haşlandıktan sonra suyunu süzün. Hazırladığınız unlu harcın içine batırıp yağda kızartın. 

Ben tam buğday unu kullandım dilerseniz böylede yapabilirsiniz. 
Kızartırken tavsiyem tabi bilenler bilir ama yine de söylim, ilk partide sorun yaşamazsınız sonrakilerde karnıbaharları atarken dikkatli olun yağ köpürebiliyor. 
Afiyet Bal Şeker Olsun...

Yufkalı Sosis Sarma


yufkalı sosis sarma
Blogumu ihmal etmenin endişesiyle bu gün bir hayli tarif yazdım. Sanırım bu basit ve kolay sunumu kısaca anlatmadan geçemeyeceğim.
Özel kahvaltı sofralarınıza, çocuklara,kanepelerin yanına  ikramlık bilinen ve sevilen bir sunum. Benim özellikle çocuklarım için önceden yapıp buzluğa attığım basit bir tarif. Bu sosis sarmalarını işimiz gereği yapılan fuarda gelen müşterilerimize atıştırmalık olarak ikram etmek için hazırladım.Bunun yanında kolay çikolata toplar tık tık ve kanepelerde tık tıkyaptık.
Sosis sarmalarını yaparken tek dikkat edilecek nokta sıkı sarmanız ve aralarını su ile ıslatmanız.

Yufkalı Sosis Sarma:

1 paket sosisten bir hayli çıktığı için çok bereketli oluyor. Bir yufkaya 2 tane sosis kafi geliyor. Yaklaşık bir yufkadan dilimlere göre yufkalı sarmadan 10-15 arasında çıkar.
Yufkayı tezgaha açın üzerine fırça ile suyu yayın. İkiye katlayın ve üzerine yine suyu sürün tekrar eşit şekilde ikiye katlayın. Dairenin dörtde biri olacak şekle gelecektir. içine sosisleri yerleştirin ve kıvırın. Yağda kızartıp servis yapabilirsiniz.
Afiyet Bal Şeker olsun...

Karamelli Ayva Tatlısı


karamelli ayva tatlısı
Merhabalar hanımlar
Herkesin bildiği klasik ayva tatlısı şu son zamanlarda mevsimi itibariyle de çok meşhur bir hassa hazır tatlı furyası sonunda en basit tatlı olan ayva tatlısına bile el atmış durumda. Bu kadar kolay yapılan bir tatlıyı bile hazır malzemelerle yapmak bana hiçte cazip gelmiyor. Şimdi her misafir olduğumuz evde ayva tatlısını görür görmez hazır mı? diye mutlaka sormak içimizden geçiyor. Ne gerek var bu kadar basit ve organik bir tatlıya işlem görmüş ürünler eklemeye.
Bu yüzden önce size klasik ayva tatlısını fırında nasıl yapıldığını iki dakikada (nasıl oluyorsa iki dakika :)paylaşayım. Bu fırında yapılanı:
Ayvaları soyup çekirdeklerini çıkarıp bir kenara alın.
Ayvaları ikiye bölün ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.
Ayvaların ortalarına 2 yemek kaşığı kadar şeker koyun. Tepsinin içine de bir parmak  kadar su koyun.
O suyun içine ayva çekirdeklerini 2-3 karanfili ve çubuk tarçını atıp fırına verin. Üzerine kaymak yada krem şanti ile servis yapın.
NOT: Ayva çekirdeğini 6-7 tane atmanız yeterli tabi yine arzunuza kalmış
Birde tencerede yapmak isteyenler 2 ayva için 1 su bardağı su. bir su bardağı şeker. 
Yine ayvaları soyup çekirdeklerini çıkarıyoruz.
Tencereye suyu koyup ayvaları yerleştirin. Ayvaların ortasına şekeri eşit şekilde koyun. 
Tenceredeki suyun içine çekirdeğini,2 karanfili ve tarçını atın. Ayvalar yumuşayınca ocaktan alıp kaymakla servis yapın.

 Fakat ben alışılmışın dışında daha farklı bir sunumla ayva tatlısı yaptım. Umarım beğenirsiniz.
Herkes kaymakla servis yapar ben karamel ile kaplayıp yaptım.

Karamelli ayva tatlısı malzemeleri:

2 tane ayva
2,5 yemek kaşığı toz şeker 
1 su bardağı su
1 çubuk tarçın
2 karanfil
file badem yada fındık
Karameli için:
1 su bardağı şeker
6-7 kaşık su

Karamelli ayva tatlısı tarifi:

  • Ayvaları soyup ikiye bölün ve çekirdeklerini çıkarın. Tencereye çekirdekleri çıkardığınız tarafı üste gelecek şekilde yerleştirdikten sonra üzerine eşit şekilde 2 kaşık şekeri paylaştırın.(karamel kullanacağımız için şeker oranını az kullandım)
  • Suyuna tarçını,karanfili ve 4-5 tane çekirdeğini de ilave edip ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Karameli yapmak için bir çelik tencereye yada tavaya şekeri koyun. Üzerine suyu ilave edin. Kesinlikle kaşık kullanmadan ocağa alın ve kısık ateşte 10 dakika kadar pişirin. Pişirme süresi net değil fakat renginden bunu siz ayarlaya bilirsiniz.
  • Haşlanmış ayvaları ocaktan alın ve ters çevirip üzerine karameli dökün. En son badem yada fındıkla süsleyin.
Afiyet Bal Şeker Olsun...

Zeytin Piyaz

Merhabalar
Kış aylarının tam ortasında olmamıza rağmen güneşin ve ortalamanın üstündeki sıcağın hala tadını çıkarıyoruz. Bu olay bizlere ve sokakta yaşayan bir çok insana ne kadar cazip görünse de işin diğer boyutunu da düşünmeden edemiyorum. Havalar iyi hoş güzel ama sonrasında ki yaşanacak su ve yetersiz kalacak tarımsal gıda sorunu beni bir hayli endişelendiriyor. Benim gibi sıcağı ve yazı seven biri neredeyse yağmur duasına çıkacak. Allah inşallah kısa sürede havayı olması gereken seviyeye getirir ve su ile gelen bir bereket olur.
Bu tarifi zeytin piyazını bir çoğumuz biliyordur o yüzden fazla konuşmama gerek yok. Bizim evde acil durumlarda devreye giren ve hepimizin çok sevdiği kurtarıcı,kolay ve lezzetli bir öğünü zeytin piyazı. Öğünü dedim her ne kadar meze tarzı olsa da dengeli beslenmek adına haftanın bir gününü bu şekilde hafif bir atıştırmalıkla geçiriyoruz. Yeşil zeytini bu mevsim bol miktarda her yerde kolaylıkla bulabilirsiniz. Bundan dolayı bende bu tariften hemen sonra Gaziantep'li hanımların iç harcını hazırladıktan sonra ekmek fırınına gönderip yaptırdığı zeytin böreğini tık tık de paylaşacağım.

Zeytin piyazı malzemeler:

1 su bardağı doğranmış zeytin
1 demet maydanoz
dere otu
yeşil soğan ve sarımsak
kırmızı biber 
Ben rokada ekledim (bağımızdan taze geldiği için kullandım.Tabi arzunuza kalmış yeşil sebze ne isterseniz olur)
Yeşil zeytin 300 gr
3 yemek kaşığı Nar Pekmezi
limon suyu,tuz,karabiber

Zeytin piyazı tarifi:

Zeytin piyazının tarif edecek tek önemli püf noktası olmazsa olmaz nar pekmezidir. Tüm malzemeleri doğrayıp karıştırın ve baharatlarını atın. Bu kadar kolay :)
Afiyetler Olsun...

Kıymalı Zeytin Böreği


gaziantep zeytin böreği
Merhabalar
Gaziantep' e has bir yemektir özellikle yörenin ekmek fırınlarında yapılır,fakat bunu her çeşit börek hamurunun içine de kullanabilirsiniz. Eski zamanlarda kıyma yerine içine topaç denilen (eti kavurup kuyulara sallandırılarak yada güneş görmeyen esintili yerlerde kurutulup saklanan top şeklinde et yumruğu) eski yöntemlerle kurutulmuş etle yaparlarmış.Biz kavrulmuş kıyma ve yeşil zeytinin olmazsa olmazı ceviz ile zeytin böreğini yapacağız.
Tarifi yazarken bile iç harcının fotoğrafına baktıkça ağzımı sulandıran bence özel bir yemek. Biz bu yemeği aynı lahmacun gibi iç harcını hazırlar ekmek fırınlarına göndeririz. Fırından gelmiş halinin fotoğrafını ne yazık ki çekemedim sanırım zeytin böreğini yemeden aklıma gelmedi o yüzden farklı bir adresten alıp fotoğrafı kullanacağım umarım affolur. Zeytinli börek harcını, hazırlayacağınız kolay poğaça tık tık hamuru ile yufka ile yada milföy hamuru ile de yapabilirsiniz. Hem doyurucu hemde acayip lezzetli oluyor.

Zeytin Böreği malzemeleri:

15 tane fırın Böreği için
3 su bardağı yeşil zeytin(çekirdeksiz)
200 gr az yağlı kıyma
1 su bardağı doğranmış ceviz
1 tane kuru soğan
5-6 tane taze soğan
4 tane taze sarımsak
1 çay bardağı zeytin yağı
2 demet maydanoz
karabiber ,tuz,kırmızı pul biber

Zeytin böreği Tarifi:

  • Zeytin yağı ile birlikte evinizde var ise sade yağ yada tereyağ kullanabilirsiniz.Yağı genişçe bir tencereye koyup eti kavurun. Et kavrulmaya yakın kuru soğanı yemeklik doğrayıp onuda kavurun.
  • Et kavrulurken bir taraftan yeşillikleri, cevizi ve zeytini doğrayın. Etle soğan kavrulunca yeşil zeytini de üzerine ilave edip bir iki çevirin.
  • Zeytin yumuşayınca taze soğanı, cevizi ve sarımsağı ilave edin. Bu malzemelerde hafif kavrulduktan sonra en son maydanozu ilave edip ocaktan alın.
  • Baharatlarını da ilave ettikten sonra ekmek fırınına gönderebilirsiniz. yada hazırladığınız hamura  kolay poğaça tık tık yerleştirip pişirebilirsiniz.
Afiyet Bal Şeker Olsun...

20 Ocak 2014 Pazartesi

Doğrama Tarifi Gaziantep Usulü


gaziantep ususlü doğrama
Merhabalar hanımlar
Uzun süredir paylaşımda bulunamadım. Telefonumdaki fotoğraflara bakarken yazdan kalma yaptığım ve blogumda paylaşmak için hazırladığım bu fotoğrafı buldum. Ne yazık ki böyle güzel bir yemeği es geçmişim. Bende hemen doğrama tarifimi paylaşmak için bilgisayarımın başına geçtim.
Gaziantep'in en sevilen ve sıklıkla yapılan yemeklerinden birini sizlerle paylaşmaya çalışacağım. İsminden de belli olduğu üzere doğrama işlemi bol bir yemek fakat bu doğrama işleminden başka hiçbir uğraşı olmayan,büyük büyük doğranan,ocak yemeğini kolaylıkla yapabilirsiniz. Kolay yemeklerden bir tanesidir doğrama.Gaziantep de hamarat hanımların aniden gelen misafirlerine hiç üşenmeden el birliği ile hem sohbet edip hemde hazırladıkları basit bir yemektir. 
Patlıcanda nikotin olduğunu ve bağımlılık yaptığını öğrenince kendi kendime e boşuna denilmiyormuş ''patlıcan delileri çıktı'' diye demeden geçemedim. Çünkü güzel memleketimin yemeklerinin bir çoğunun patlıcanla yapılması ve genelde yaz aylarında bu tabirin kullanılması tesadüf olmasa gerek.Lafı çok uzatmadan doğrama tarifine geçelim.

Doğrama malzemeleri:

250 gr kuşbaşı et bunu daha az yada daha çok yapabilirsiniz amaç etin lezzetini katmak
1 su bardağı nohut
1 kg patlıcan
3 sivri biber
3 domates
2 soğan
1 yemek kaşığı biber salçası, 1 yemek kaşığı domates salçası
15 diş sarımsak
zeytin yağı,nane,tuz, karabiber

Doğrama Tarifi:

  • Eti ve bir gece önceden suda bekletilmiş nohutu tenceye alıp pişirin.(genelde bizde önceden pişirilmiş nohut ve et mutlaka buzluğun bir köşesinde bulunur)
  • Et kefini bırakınca suyun yüzünden alıp temizleyin ki berrak bir et suyumuz olsun. Etiniz pişerken
  • Patlıcanları çizğili şekilde soyup iri iri doğradıktan (kuş parmağınızın yarısı kadar)sonra su dolu bir kaba koyup üzerine 1 tatlı kaşığı tuz koyun ki patlıcanın acılığını alsın.Tüm malzemeleri iri şekilde doğrayıp yanınızda bulundurun
  • Pişirmeye yakın etin içine soğanı ve salçaları ekleyip kaynamaya bırakın.Eti nohutu iyice pişince içine patlıcanı,kabuğu soyulmuş doğranmış domatesi,biberleri ve dörde bölünmüş diş sarımsakları da ekleyin.tuz karabiber ilave edip pişirmeye bırakın.
  • Patlıcan piştikten sonra üzerine 1 tatlı kaşığı limon tuzunu ilave edin. 1-2 taşım kaynattıktan sonra doğramanız hazırdır.
küçük bir tavada biraz zeytin yağını ısıtın ocaktan alır almaz nane ekleyin ve bu sosu doğramayı servis yaparken üzerine dökün.
Afiye Bal Şeker Olsun hanımlar