Merhabalar
Sütlaç yapmayı sevmem ama yemeye bayılırım. Sütlacın yapım aşaması ne kadar kolay olsa da pişirirken taşma riski benim gibi herkesi tedirgin ediyordur. O yüzden sütlaç yapma işini annemin maharetli ellerine bırakıp ben yemenin keyfini çıkarıyorum.
Gaziantep de ramazan bayramında sabahları yuvarlama (yuvarlama çorba değildir) yemek ne kadar adet ise yine az şekerli sütlaç ile fıstıklı(sade yağlı) kurabiye yemek ve ikram etmekte bir o kadar adet haline gelmiştir. Bol Antep fıstıklı baklavadan daha lezzetli fıstıklı kurabiyeleri neredeyse sıfır şekerli sütlaçla yemenizi şiddetle tavsiye ederim. Bu arada sadece bayramlarda değil özel günlerde de evlerimize misafir geldiğinde evin hanımı, baklava yada kurabiyenin yanına mutlaka sütlaç veya zerde yapar. (Zerde de sütlaç benzeri yapılır fakat içine süt konulmaz, karanfil ve tarçın konularak aromalandırılır.) Bu adetin sırrı da sanırım kıvamlı yada bol şekerli bir tatlıyı sütlü bir tatlı ile hafifletip damaklara şölen yaşatmak...
Kendi adetlerimizden bahsettim ama biliyorsunuz ki sütlaç çok eski tarihi olan tatlılarımızdan biridir. Aslında adı sütlü aş olan sütlaç 15. Yüzyılda tıbbi kitaplarda ve Kaygusuz Abdalın şiirlerinde de sütlü aş olarak geçmekteymiş.
Gelelim en kolay sütlaç tarifine...
Kolay Sütlaç Malzemeleri:
Sütlacı fazla ölçülerde yapmak istiyorsanız her bir kilo süt için 1 bardak su 1 çay bardağı pirinç kullanın.
Her bir kg süt ölçüsünden de yaklaşık 6 kase sütlaç çıkar.
Çoğu tarifte nişasta kullanmışlar, pirincin nişastası sütlacın kıvamını vermede yeterli olacaktır.
1 kg süt
1 su bardağı su
1 çay bardağı pirinç
arzunuza göre şeker (1 çay bardağı)
Kolay Sütlaç Tarifi:
Sütü ve suyu önce bir taşım kaynatın.
Pirinci yıkayıp bir kenara alın.
Kaynayan sütün içine pirinci ve şekeri ekleyin. Bu aşamadan sonra sütlacın başından ayrılmayın ve sık sık karıştırın.
Pirinç piştikten sonra 10 dk kadar daha kaynatıp kaselere alın.
Afiyetler Olsun...
Bende Antepliyim bir çok tarifi baktım ama bizim annemizden öğrendiğimiz sizin tarifinizde ki gibiydi. Tarif ararken çok yapmam gerektiği için tutturamam diye korkuyordum ama buldum. Sütlaç böyle yapılır teşekkürler
YanıtlaSilYapmayi dusunuyorummm
YanıtlaSilDenicm ins güzel olur..
YanıtlaSilşuan yapıyorum inşallah güzel olur
YanıtlaSilİnşallah yorumunuzu bekliyorum
Silçok teşekkür ediyorum, gayet güzel oldu tam benim istediğim gibi hafif. şuan tekrar yapıyorum misafirlerime:))))
YanıtlaSilçok güzel olmuş, tam benim istediğim gibi hafif. şuan tekrar yapıyorum misafirlerime :))) çok teşekkür ediyorum....
YanıtlaSilBen teşekkür ederim. Gerçekten çok naziksiniz yorum yazmanız beni öyle mutlu etti ki tarif edilemez. Sütlaçlar sizede misafirlerinize de bal şeker olsun.
YanıtlaSilSevgiler
Ben yaptim cok sulu oldu anlayamadim ki acaba buzdolabinda mi kivamini alacak :s
YanıtlaSilMerhaba evet bir süre kaselerde oda sıcaklığında bekletip daha sonra buzdolabına koyacaksınız
SilHayırlı sahurlar.. Bugün de yaptım misafirlerime yinede çok güzel oldu.. tekrar çok teşekkürler:))
YanıtlaSilnot: sade yağlı süt olunca daha koyu oluyo evet buzdolabında bekleyince tam kıvamını buluyooo.. deneyin vazgeçmeyin::
Sutu ve suyu karıştırp mi kaynaticaz
YanıtlaSilAntepin vazgecilmez bayram tatlisi Aynen bende boyle yapiyorum ellerinize sağlık
YanıtlaSilDenedim ve yuzde yuz onayladim.Annemin sutlaci aynen. Çok seviyorum ama tutturamiyordum bir turlu. Anacim geldikçe yapardi. Artik ben ona yapicam. Tesekkur ederim. Harika bi tarif :)
YanıtlaSil1 kg sut kac su bardagi oluyo acaba
YanıtlaSil