Çilek REÇELİ
1 kilo çilek
5-6 damla limon
Çilekleri saplarından ayırın iyice yıkayın ve suyunu
süzelim. Bir tencereye alın bir gece önce şekeri üzerine dökün. Ertesi gün
şekerini çekmiş, su bırakmış olacaktır. Kaynamaya başlayana kadar yüksek ateşte,
kaynayınca altını biraz kışı, kıvam alıncaya kadar kaynatalım. Reçel kaynarken
hiç karıştırmayın. Sadece arada reçel pişerken olan köpüğü kaşıkla üzerinden
alıp atalım. Şekerlenmemesi için ocaktan indirmeye yakın 5-6 damla limon damlatın.
Pişerken kıvamını anlamak için bir tabağa reçelden 1 damla damlatın 5 dakika
kadar bekletin. Bekleyince koyulaşırsa altını kapatabilirsiniz. Üzerine tül
yada delikli hava alabilecek bir şey kapatıp 1 yada 2 gün güneşte bekletin. Ben
evde bu işler için kullandığımız tülü örtüyorum. Reçeli kavanoza aldığınızda üzerinde köpük
varsa mutlaka alın. Köpük ileride şekerlenme yapmasına neden olur.
Limon Reçeli
1 kilo şeker
1,5 kilo limon (8-9)
Limonları yıkayın. Limonların tepesindeki ve altındaki
yerleri kesip atın. Kabuklarını çıkarın ama çıkarırken içini ezmemeye dikkat
edin. Kabuklarını çıkardıktan sonra limon içlerini de ezmeden doğrayıp bir
kenara alın. Kabuklarını ince şeritler halinde doğradıktan sonra üzerine kaynar
su koyup bekletin daha sonra suyu dökün.
Bu işlemi limon kabuklarının acılığını almak için 3 kez tekrarlayın.
Limon kabuklarını en son bir tencereye alıp üzerini geçecek
kadar su koyup bir taşım kaynatın daha sonra içinde ki suyu dökün. Limon
kabuklarının olduğu tencereye doğradığınız limon içini de ekleyip üzerine
şekerine döküp bir gece bekletin.
Küçük bir ipucu şekeri genelde sadece üzerine döküyorlar ama
ben bir kat reçelini yapacağım meyveyi bir kat da şekeri koyarak ilave ediyorum
amacım her yerine ulaşması şekerin.
Şekerde bekledikten sonra kaynatın ve yine 1 yada iki gün güneşte
üzerini tül ile örtüp bekletin. Kıvamı koyulaşınca kavanozlara koyup
saklayabilirsiniz.
Bir öneri limonun içini kullanmadan kabukları ile yapmak
isterseniz ki ben daha çok tercih ediyorum. Aynı işlemleri yapacaksınız fakat
şekeri 1 kilo kullanacaksınız yani yine bire bir oranında.
Tavsiyem limon içini değerlendirebilirseniz kabuklarından
yapmanız.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
YORUMLARINIZ BENİM İÇİN ÖNEMLİ
ADI/URL KISMINA SADECE ADINIZI YAZARAK YA DA ANONİMİ SEÇEREK HERKES YORUM YAPABİLİR.