1 Nisan 2014 Salı

Ekşili Taraklık Gaziantep Yemekleri

taraklık tarifi
Merhabalar hanımlar
Gaziantep'in yöresel yemeklerinden biri olan ekşili taraklık tarifini bir Gaziantepli olarak paylaşmasam olmazdı. Gaziantep'in bilinen en eski yemeklerinden birisidir. Koyunun en kıymetli ve az olan bölümlerinden alınan etle yapılır. Bu da bu yemeği lezzetli kılan sebeplerden biridir. Taraklık  yöreye has söylemidir; aslında 1 yaşında yine yöreye has tabiri ile hallik koyunun,pirzolalık kısmıdır. Kısaca pirzolalık kemikli et ile yapılır. Gaziantep de çok eski dönemlerde, o zamanın zenginleri, büyük düğün yemeklerinde ağalara,paşalara yapılan bu yemeği ikram ederlermiş.
Ekşili taraklık ayvasızda yapılabilir. Yemeğe lezzetini ve ekşi sıfatını kazandıran içindeki nar pekmezi. Nar pekmezini özellikle belirtmeliyim marketlerdeki nar sosu yada nar ekşisi değil nar pekmezi kullanacaksınız. 
Küçük not etin pişirme süresi dışında çok kolay bir tarif mutlaka denemlisiniz...

Ekşili Taraklık Malzemeleri:

  • 1kg Pirzolalık kuzu eti 
  • 1 kg ayva 
  • 9-10 küçük soğan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 3 yemek kaşığı nar pekmezi
  • Tuz,karabiber 
  • Sıvı yağ

Ekşili Taraklık Tarifi:

Aslında pirzolalar mangalda pişirilir fakat biz az yağ ile tencerede sote yapıcaz.( eti kemiklerinden ayrıp pişirirseniz daha kolay olur) 
Etler sotelenirken küçük soğanları temizleyip etle soteliyoruz. 
Soğan ve etlerin üzerine 1 lt kadar sıcak su ilave edin. Tuzunu, salçalarını,karabiberini ve nar pekmezini ilave edip etler pişene kadar kaynatın.  Diğer tarafta avyavaları temizleyin.
Et piştikten sonra küp küp doğradığınız ayvaları ilave edin. 
Ayvalarda piştikten sonra ekşili taraklık servise hazır afiyetler olsun. 

1 yorum:

YORUMLARINIZ BENİM İÇİN ÖNEMLİ
ADI/URL KISMINA SADECE ADINIZI YAZARAK YA DA ANONİMİ SEÇEREK HERKES YORUM YAPABİLİR.