Merhabalar hanımlar
Herkesin bildiği klasik ayva tatlısı şu son zamanlarda mevsimi itibariyle de çok meşhur bir hassa hazır tatlı furyası sonunda en basit tatlı olan ayva tatlısına bile el atmış durumda. Bu kadar kolay yapılan bir tatlıyı bile hazır malzemelerle yapmak bana hiçte cazip gelmiyor. Şimdi her misafir olduğumuz evde ayva tatlısını görür görmez hazır mı? diye mutlaka sormak içimizden geçiyor. Ne gerek var bu kadar basit ve organik bir tatlıya işlem görmüş ürünler eklemeye.
Bu yüzden önce size klasik ayva tatlısını fırında nasıl yapıldığını iki dakikada (nasıl oluyorsa iki dakika :)paylaşayım. Bu fırında yapılanı:
Ayvaları soyup çekirdeklerini çıkarıp bir kenara alın.
Ayvaları ikiye bölün ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.
Ayvaların ortalarına 2 yemek kaşığı kadar şeker koyun. Tepsinin içine de bir parmak kadar su koyun.
O suyun içine ayva çekirdeklerini 2-3 karanfili ve çubuk tarçını atıp fırına verin. Üzerine kaymak yada krem şanti ile servis yapın.
NOT: Ayva çekirdeğini 6-7 tane atmanız yeterli tabi yine arzunuza kalmış
Birde tencerede yapmak isteyenler 2 ayva için 1 su bardağı su. bir su bardağı şeker.
Yine ayvaları soyup çekirdeklerini çıkarıyoruz.
Tencereye suyu koyup ayvaları yerleştirin. Ayvaların ortasına şekeri eşit şekilde koyun.
Tenceredeki suyun içine çekirdeğini,2 karanfili ve tarçını atın. Ayvalar yumuşayınca ocaktan alıp kaymakla servis yapın.
Fakat ben alışılmışın dışında daha farklı bir sunumla ayva tatlısı yaptım. Umarım beğenirsiniz.
Herkes kaymakla servis yapar ben karamel ile kaplayıp yaptım.
Karamelli ayva tatlısı malzemeleri:
2 tane ayva
2,5 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı su
1 çubuk tarçın
2 karanfil
file badem yada fındık
Karameli için:
1 su bardağı şeker
6-7 kaşık su
Karamelli ayva tatlısı tarifi:
- Ayvaları soyup ikiye bölün ve çekirdeklerini çıkarın. Tencereye çekirdekleri çıkardığınız tarafı üste gelecek şekilde yerleştirdikten sonra üzerine eşit şekilde 2 kaşık şekeri paylaştırın.(karamel kullanacağımız için şeker oranını az kullandım)
- Suyuna tarçını,karanfili ve 4-5 tane çekirdeğini de ilave edip ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirin.
- Karameli yapmak için bir çelik tencereye yada tavaya şekeri koyun. Üzerine suyu ilave edin. Kesinlikle kaşık kullanmadan ocağa alın ve kısık ateşte 10 dakika kadar pişirin. Pişirme süresi net değil fakat renginden bunu siz ayarlaya bilirsiniz.
- Haşlanmış ayvaları ocaktan alın ve ters çevirip üzerine karameli dökün. En son badem yada fındıkla süsleyin.
Canımmm eline sağlık karamelli hiç denemedim en kısa zaman da ayva zamanı geçmeden denemek isterim afiyetler olsun :)
YanıtlaSilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilKaramel tarifini baska yerden alin. Bu karamel hemen tas gibi oluyor. Icine krema eklenmeliydi sanirim 😢
YanıtlaSil