11 Mart 2013 Pazartesi

Bir parça meyveli çikolataya nedersiniz?

İşte mutluluk hormonuna takla attıran kakao... Çikolata ve çikolatalı tatlılar, tatlı tercihlerimizin her zaman başında gelir. Tarifi anlatmadan kısa bir kakao tarihi anlatalım ki, renk gelsin yazıma, bu da benim farkım olsun.
Kakao aslında tropik iklimlerde yetişen bir meyve ağacıymış, meyve ağacı olduğunu bende hayretle yeni öğrendim. Şekli kabağı andıran fakat içinde tohumları olan bu meyvenin, tohumlarından toz kakaosu çıkarılmadan önce yağının alındığını, sonrasında tekrar kurutularak toz haline getirildiğini biliyor musunuz? Yağı çok faydalı olan bu meyvenin toz kakaosunun da bir o kadar faydalı olduğu kanıtlanmış. Meyvelerden böğürtlen, çilek familyasından bile önce gelen faydaları saymakla bitmez. Elbette ki zamanın en kötü ve her hastalığı tetikleyen illeti strese bile iyi geliyorsa o zaman bir çikolatayı hakkettik.
Dipten bir not: Kullanacağınız çikolatanın kuvertür oranının %70 olmasına dikkat ederseniz hem kakaolu hemde kakao yağından yapılmış bir çikolatayı midenize götürdünüz demek. :)
Alttaki tarifi çikolatalı sos olarak kullanın.

meyveli kakao yapılışı
Malzemeler:
9 yemek kaşığı şeker
9 yemek kaşığı un
Yarım vanilya
3 kaşık kakao
yarım paket margarin
2 yumurta
1,5 fincan süt
Yarım limon kabuğu rendesi
Arzuya göre çilek, kabuklu doğranmış portakal yada sizin seçtiğiniz bir meyve

Yapılışı:

Yağınızı bir tavada öncelikle eritip bekletin.
Ayrı bir kapta Şekerle yumurtayı iyice karıştırın. Toz şekerlerin kaybolması gerek bu işlem biraz sizi yorabilir. ( çırpma süresini şekerler belirleyecek) Daha sonra kakao, un, şeker, vanilya, limon rendesi ve sütü ilave edip yine 15 dakika kadar daha çırpın. En son tavada oda sıcaklığında beklettiğiniz yağıda ilave edin. Soğuduktan sonra çikolatalı sosunuz hazır. Diğer sayfalarımda bir kaç tane daha çikolatalı sos tarifi mevcut

Dipten not: Çikolatalarınızı buzdolabında 20 dakikadan fazla bekletmeyin aksi takdirde çikolatalarınız bozulur.

Bir diğer tarif:
Kakao oranı yüksek bir miktar çikolatanızı, benmari usulu eritip, meyvelerinizin üzerine dökebilirsiniz.
Benmari usulu yaparken, sıcak suya çikolata olan kabınız asla deymeyecek ve içine su kaçmayacak şekilde yapın. Ayrıca çikolatalar erimeye başlayınca ocaktan alın, kendi ısısında hepsi eriyecektir.

kakao ağacı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ BENİM İÇİN ÖNEMLİ
ADI/URL KISMINA SADECE ADINIZI YAZARAK YA DA ANONİMİ SEÇEREK HERKES YORUM YAPABİLİR.