Merhabalar
"Yemede yanında yat" tabirine uyacak yemeklerden birisi ayvalı tas kebabı. Hem görselliği hemde lezzetiyle damağımızda kalacak bir tarif.
Annemin özenerek yaptığı bizimde bayılarak yediğimiz ayvalı tas kebabını hiç vakit geçirmeden sizlerle paylaşacağım. Kış aylarının vazgeçilmezlerinden ayva ile yapılan bu yemeği umarım sizlerde beğenirsiniz.
Annemin ellerine sağlık...
Ayvalı Tas Kebabı malzemeleri:
200 gr küçük doğranmış et
7-8 arpacık soğan
4 ayva
2 havuç
2 kase pirinç
Su
Defne yaprağı
Çubuk tarçın
Varsa tane karabiber
Tuz
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
Ayvalı tas kebabı tarifi:
• Ayvaları yıkayıp soyduktan sonra orta büyüklükte küpler şeklinde doğruyoruz. Soğanların sadece dışını temizleniyor. Havuçları soyup doğradıktan sonra bir kenara alıyoruz.
• Eti kavurmak için tencereye alıyoruz. ( kullanacağınız yağ tereyağ olursa hatta sade yağ pilav daha lezzetli olacaktır çünkü pirinci etrafına koyup pişirirken yağ kullanmıcaksınız) Hafif kavrulan etlerin üzerine arpacık soğanları ekleyip kavuruyoruz. Bu arada pirinci sıcak suda bekletiyoruz.
•Soğanların ardından sırasıyla havuçları ve ayvayı ekleyip pembeleşinceye kadar kavuruyoruz.Malzemeler sotelendikten sonra salçasını, tuzunu, karabiberini karıştırıyoruz.
•Ayvalı tas kebabının tas malzemeleri yağda sotelendikten sonra ateşe dayanıklı geniş bir kaseye alıyoruz. ( biz bakır kase kullandık ısıya dayanıklı cam kase kullanabilirsiniz)
• Pilavı pişireceğimiz tencereyi kasenin üzerine kapatıp ters çeviriyoruz. Kase tencerenin ortasında kalacak şekilde yerleştirin.
• Sıcak suda beklettiğiniz pirinçleri yıkadıktan sonra tencereye kasenin etrafına koyuyoruz. Pirincin üzerini 2 parmak geçecek şekilde sıcak su ilave edin. Bu işlemi yaparken ortadaki kaseyi elinizle bastırarak tutun yoksa suyun etkisiyle kasenin içindekiler dağılabilir.
• Pilavınız pişerken imkan varsa kaseyi bastıracak bir kaşık koyup kapağını öyle kapatın.
• Pilav piştikten sonra üzerine servis yapacağınız tabağı kapatıp tencereyi ters çevirin. Ortasından kaseyi çıkarın.
İşte mükemmel sunumu ile ayvalı tas kebabınız...
Afiyet Bal Şeker Olsun...
Şahene görünüyor,peki pilava hiç yağ koymuyormuyuz..ellerinize sağlık..
YanıtlaSilSelmacım teşekkürler yorumun için et kavrulurken koyduğumuz yağ yeterli oluyor ama haklısın onu belirtmemişim.
YanıtlaSilAysun çok şık bir yemek olmuş ayvalı değişik lezzetli miss gibi ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilOooo muhtesem gorunuyor. Ellerine saglik canim
YanıtlaSil