5 Nisan 2013 Cuma

Pratik Meyveli Tart Tarifi

Merhabalar...
Tartın lezzeti ağızda dağılması ve üstündeki meyvelerden gelir. Bir çok tarifi denedim, iyi bir tart için kendimce küçük ipucları ve kolay yöntemler buldum. Cafe tarzı yerlerde yediğim hamuru sert ama ağızda dağılan bir tart hamuru yakalamaya çalıştıkça epey bir deneyim kazandım diyebilirim. Bazen tarifleri okurken ufak detayları gözden kaçırıp daha sonrada istenilen olmadı mı vahlanıp oflanıyordum daha dikkatli olmaya çalışıyorum özellikle ipuclarını kaçırmamaya çalışıyorum. İlk aklıma gelen ipucu bu pasta tariflerinde hep oda sıcaklığı derler ya tart içinde derlerse hikaye anlatırlar sebebini aşağıda detaylı anlatacağım.
Tart hamurunun püf noktaları:
Tart hamurunu yaparken diğer pasta tariflerinden farkı malzemelerin özellikle de tereyağının buzdolabından yeni çıkmış dolayısıyla da diğer malzemeler gibi soğuk olmalı. Tart hamuru içine oda sıcaklığındaki malzemeleri kullanırsanız hamurun içindeki yağ ve yumurta elinizin sıcaklığıyla daha cıvık bir tart hamuru olacak, un koyma ihtiyacı duyacaksınız.
Diğer bir püf noktası ise elinizle fazla hatta hiç yoğurmamaya özen gösterin ben rondoda tüm malzemeleri çekerek kum kadar tanecikler yapıyorum.
Bir püf noktası daha tart hamurunu buzdolabında en az 1 saat dinlendirin  hatta tart hamurunu hazırlayıp, buzdolabında muhafaza edip, istediğiniz zaman kullanabilirsiniz( dondurucuda hava almadan kapalı bir kapta beklemeli hafif çözüldükten sonra şeklini vererek kullanabilirsiniz.)
Son püf noktası herkesin bildiği gibi üzerine ağırlık koymalısınız bunu genelde bakliyatlarla yapıyorlar ama ben evde kalıbıma uygun düz sıcağa dayanıklı tabak kullanıyorum.
Bu da benim tart tarifimin püf noktası kabartma tozu kullanmayın çünkü tartı daha yumuşak yapıyor ve istediğim sonucu alamıyorum.

meyveli tart tarifiMalzemeler:

3 bardak un
250 gram terayağ
1 yumurta
1/2 çay kaşığı tuz
2,5 yemek kaşığı pudra şekeri

Kreması:
2 bardak süt
2 kaşık un
1 tatlı kaşığı nişasta
1 limon kabuğu rendesi
3 yemek kaşığı şeker
1 vanilya
300 gram çilek
2 kivi

Yapılışı:
Tüm malzemeler soğuk olmalı. Hepsini rondaya koyup kum haline getirin. ( yağı küp şeklinde doğrayıp koyun) Kum halindeki malzemeleri streç filmin üzerine döküp spatula ile bastırarak şekil verin ( zorlanırsanız elinizle hafif bastırarak şeklini verin) daha sonra buzdolabında 1 saat bekletin. Oklava yardımıyla tekrar düzeltip tart hamurunu oklavaya sarıp yağladığınız tepsiye yerleştirin. Üzerine yağlı kağıt yada alüminyum folyo ve ağırlığınızı koyup 175 derece fırında kremalı yapacaksanız 15 dakika kadar pişirin. Son 5 dakika öncesinde üzerindeki ağırlığı alıp öyle pişirin.
Krema için:
Tüm malzemeleri pişirme kabımıza alıp önce iyice karıştırıyoruz, daha sonra orta ateşte devamlı karıştırarak pişirin. Kabarcıklar olmaya başladımı ocaktan alın yine soğumaya başlayana kadar karıştırın.

Kremayı tarta koymadan önce, servis yapacağınız zaman kremanın içine istediğiniz meyveleri doğrayabilirsiniz. Kremayı tarta koyup üzerini dilediğiniz gibi süsleyin.




2 yorum:

  1. merhabalar siteniz sanırım yeni hayırlı olsun sizi izlemeye aldım bende sizi beklerim
    www.kendimceseyler.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar bende sizi takipteyim. Mutlaka ziyaret edicem

      Sil

YORUMLARINIZ BENİM İÇİN ÖNEMLİ
ADI/URL KISMINA SADECE ADINIZI YAZARAK YA DA ANONİMİ SEÇEREK HERKES YORUM YAPABİLİR.