5 Nisan 2013 Cuma

Çağla Aşı

Dün farklı ne yapabilirim diye düşünürken aklıma tam da mevsimi olan bu yemek geldi. Çağla aşı kolay bir tarif hatta bir gün önceden etiniz ve çağla pişmiş ise bir gün sonra çok kısa sürede hazır edebileceğiniz bir yemek. Çağla aşının faydaları, yararları söylemekle bitmez bir de kemik suyu ve etle birleşince harika bir kalsiyum kaynağı haline geliyor. Yaklaşık bir ay yiyebileceğimiz bu sağlıklı meyve türünden mutlaka yararlanalım. Çağlanın faydalarına gelecek olursak potasyum ile tansiyonu düzenler, kilo kontrolüne yardımcı, safra taşının oluşumuna engel,yüksek lif içeriği  sayesinde bağırsaklardaki iyi bakteriler oluşturur, yine lif sayesinde kan şekerini yükseltme düzeyi düşüktür ve kalp için bir çok mineral içerir birde içindeki E vitamini sizlere müthiş bir vitamin ve mineral desteği sağlayacaktır. Bu kadar yararlı olan çağla herkesin de bildiği gibi badem be kayısı çekirdeğinin çiğ halidir. Yaklaşık bir avuç çağla da 160 kaloridir. Bu güzel meyveyi salatalarınıza katarak farklı lezzetler yaratabilirsiniz. Ama elinizi çabuk tutun çünkü çağladan kısa bir dönem fayda görebilirsiniz.

Çağla Aşı Malzemeler:
Çağla 400 gr kadar
Yemeklik et ve kemik
1 kase nohut
Süzme yoğurt 7 kaşık kadar ( bu ölçü yoğurdun kıvamına bağlı ben enka'nın süzme yoğurdunu kullandım)
1 yumurta
1 çay bardağı süt
Tuz karabiber
Aspir
Tereyağ

Yapılışı:
Çağla aşı için önce bir tarafta etinizi kemiğinizi ve nohudu ( nohudu bir gece önceden suda bekletin) pişirin. Kemikleri ve kefini alın berrak bir et suyumuz olsun çünkü yoğurtlu yemek yapacağız. Çağlaları görselde ki gibi yada yandan keserek, çekirdeğini çıkarıp iyice yıkayın. Bir kaba su koyup çağlayı kaynatın daha sonra bu suyunu döküp tekrar sıcak su ekleyip kaynatın ve çağla piştikten sonra( çatalla dokunduğunuzda yumuşamış olacaktır.) o suyunu da dökün ki içindeki ekşimsi tat kalmasın. Çağlayı et suyuna katın ve kaynamaya bırakın ki et suyu ile özleşsin. Diğer bir tarafta yoğudu hazırlayalım. Yoğurdun içine yumurtayı, sütü ve bir parça ( kaşık ucu ile) tereyağı koyup ocakta sık sık karıştırarak hatta mikser ile karıştırırsanız daha kolay olur bir taşım kaynatın( kabarcıklar olmaya başladı mı alın ocaktan) yoğurt kesilir gibi olursa mutfak robotu ile çekin. Çağlalı et suyunun altını kapatın ve yavaş yavaş yoğurdu, et suyuna koyarken bir taraftan da yemeği karıştırın. Bu işlemi yavaş yapın ki yoğurt kesilmesin( pürüzsüz olsun) Sonra zeytinyağı yada tereyağı bir tavada ısıtıp,aspir ve karabiber ekleyip çağla aşının üzerine dökün.
Çağla aşı umarım dener ve beğenirsiniz.
Afiyetler Olsun...

Çağla aşının en pratik tarifi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ BENİM İÇİN ÖNEMLİ
ADI/URL KISMINA SADECE ADINIZI YAZARAK YA DA ANONİMİ SEÇEREK HERKES YORUM YAPABİLİR.