30 Nisan 2013 Salı

Evde lahmacun Nasıl yapılır?

Merhabalar hanımlar
Söze ilk evde lahmacun tavada yapılmaz diyerek iddia ediyorum ki deneyenler bilir denememiş olanlarda denemesin diye. İddia etmemin en kuvvetli sebebi kıyma sadece tavanın ısısı ile istenilen oranda pişmez ve çiğ kalır bu da iyi bir sonuç değildir. Evde tavada lahmacun yapayım derken ya hamuru yakarsınız yada kıyma çiğ kalır. Bir kaç gündür sizlerle abiye, kombin ve trend nail art tırnak süslemelerini paylaşıyorum.Asıl zevk aldığım kısmını basit kolay yemeklerimi ihmal etmeden tariflere devam etmeliyim. Bu sıralar yöresel yemeklerden epeyce tarifim oldu. İlerleyen günlerde hatta hafta boyunca yöresel yemekler paylaşacağım. Bunlardan biri de evde lahmacun ilk bakışta zor görünür ve bu genel bir yargıdır evde yapılmış  lahmacuna da haksızlıktır. Hakkını savunarak girdiğim evde yapılmış lahmacun arapça bir kelimeden türetilerek bu güne kadar gelmiş. Bu güne kadar derken 5000 yıllık bir geçmişi olan bu yemek öyle hafife alınacak bir lezzet değil. Babillerden bahsediliyor okuduğum yazılarda sonuç olarak doğunun o güçlü kudretli insanlarının yiyeceği olduğu içindeki malzemelerden belli. Türk pizzası olarak da bilinen lahmacun içine limon sıkılarak, maydanoz koyularak yada közlenmiş patlıcanla dürüm şeklinde afiyetle yeniyor. O zaman evde pizza yapıyorsak pek ala evde lahmacun da yapabiliriz hemde en kolay tarifi ile ...
Evde yapılmış lahmacun kadar hiç bir şey sağlıklı ve lezzetli olmaz denemenizi tavsiye ederim.
Sağlıklı diyorum çünkü normalde bu kadar sarımsak,soğan ve maydanozu bir arada pek kimse tüketmiyordur. Öte yandan evde yapılan lahmacun için kullandığınız malzemeleri kendiniz en güzel şekilde yıkıyorsunuz bu da bana göre en büyük artıdır. ( güvendiğiniz ve lahmacun yapmayı bilen kasabınız var ise daha şanslısınız) lahmacunun en kıymetlisi de kıyması zırhta çekilmiş ve pide fırınında( taş fırında) pişmiş olanıdır.

Evde lahmacun malzemeleri:

Mevisimi olduğundan 5 tane taze soğan (büyük boy)yada 1 kuru soğan
2 tane taze sarımsak yada 3 diş sarımsak
4 domates 
300 gram kıyma
1 demet maydanoz
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı karabiber
Tuz kimyon
Kıymanızın yağ oranına göre biraz zeytin yağı ekleyebilirsiniz.
Hamuru için:
2,5 bardak un
1 çay kaşığı instand maya
1-1,5 bardak su
1 çay kaşığı Tuz

Evde lahmacun tarifi:

Önce lahmacun hamurunu yapalım. Unu bir kaba alıp mayayı ve tuzu içinde karıştırın.  Hamura suyunu ekleyip kulak memesi kıvamına getirin. Bir kenarda üzerini kapatıp dinlenmeye bırakın.
Tüm iç malzemeleri temizleyip yıkayın ve  kıyma hariç hepsini bahartlarda dahil, doğrayıcınıza alıp macun olana kadar çekin. Kıymanız yağsız ise 1 fincan yağ ekleyin.  Ben büyük tefal rondo ile yapıyorum. Kıymayı da ekleyip elinizle karıştırın olması gereken adı gibi macun kıvamı yapacaksınız. 
30 Dakika dinlenen hamuru istediğiniz büyükte bölüp (10 tane çıkıyor) ince bir şekilde unlayarak açın. 
Açtığınız hamurların içine yaklaşık 1 yada 1,5 yemek kaşığı lahmacun içinden koyup elinizle bastırın. 
Bir tepsinin tabanını unlayın lahmacunların iki tanesini yerleştirip 200 derece fırında 8 dakika kadar gözetleyerek pişirin. İşin en zor kısmı da bu pişirme; takipte olmanız ve pişirmek için 40 dakika ayırmanız gerek. İmkanınız var ise pide fırınlarında pişirilebilir. 



2 yorum:

YORUMLARINIZ BENİM İÇİN ÖNEMLİ
ADI/URL KISMINA SADECE ADINIZI YAZARAK YA DA ANONİMİ SEÇEREK HERKES YORUM YAPABİLİR.