21 Mayıs 2013 Salı

zeytin yağlı sarma ve Asma yaprağı saklama

Merhabalar hanımlar
taze nohutGeçenlerde annemle birlikte bol ekşili lezzetli sarmamızı yaptık. Ayrıca bununla birlikte mevsimi zamanı olan üzüm (asma) yaprağından ve saklama şeklinden,erikten, taze sarımsaktan ve yeşil nohuttan bahsedeceğim. Yeşil nohut yani taze nohut hiç yediniz mi? Genelde İç Anadolu, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde bilinir. Bilmeyenler için söylemeliyim çok lezzetli oluyor hemde onu demetinden patlata patlata koparmak içinden kaç tane çıkacak diye merakla açmak ayrı bir zevktir. Pazarlarda mayıs ayının ortalarında çıkan yeşil nohutlar resimde ki gibi demet şeklinde çokta uygun fiyata satılır. Bu yeşil nohutlar yani taze nohutlar bir kere yedin mi durmak bilmeyecek kadar lezzetli oluyor. Şu yada bu ne zaman çıkar denildiğinde anında cevap veremem ama taze nohut ne zaman çıkar? Sorusunun cevabı anında gelir mayıs ortaları ve haziran başı yani güneşi gördü mü şenlenir çocukluğumuzun eğlenceli organik çerezleri. Öyle işlem görmüş nohut gibi şişkinlik vermez.
Mevsimi olan üzüm yaprağından ve saklama şeklinden bahsedelim. Mayıs ortalarında üzüm  ( asma) yapraklarının en etli görüneni ve orta boyları toplanır. Bu yapraklar yıkandıktan sonra kaynayan suya atılıp  rengi değiştiği solduğu an çıkarılır. Üst üste desteler yapılıp buzlukta kışa saklanır.
Gelelim bol ekşili dolmamıza

Zeytin yağlı sarma iç malzemeleri:

    zeytin yağlı sarma tarifi
  • 4 doğranmış kuru soğan
  • 5-6 diş sarımsak
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 2 su bardağı dolmalık pirinç
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 2 adet kesme şeker
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • yarım su bardağı sıcak su
  • Tuz karabiber 1 tatlı kaşığı

  • Sarmanın pişirme suyuna:
  • 2 yemek kaşığı nar pekmezi
  • 1 limon
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası

  • Zeytin yağlı Sarma tarifi:

  • Zeytin yağını tencereye alın. Yemeklik doğradığınız soğanı biraz tuz ile üzerine çam fıstığını ilave edip fıstıklar pembeleşinceye kadar kavurun. 
  • Yıkadığınız pirinçleri de ekleyip pembeleşinceye kadar kavurun ve en son sarımsakları da ekleyip karıştırın. Ardından tüm iç malzemelerini ve en son suyu da ekleyin pirinçler suyu çekene kadar pişirin. Dolma içini bir kenarda demlenmeye bırakın.
  • Taze asma yaprağı ile yapacaksanız kaynamış suya atıp bir taşım rengi değişene kadar kaynatın. Salamura yapacaksanız yine sıcak suda bekletip daha sonra 3-4 su yıkayın.
Tencerenin tabanına asma yapraklarının saplarını yada yırtık asmaları ve taze sarımsakları yerleştirin. Üzerine sarmaları dizdikten sonra ara ara erikten ve sarımsaktan yerleştirin. Eriğin verdiği ekşilik ve sarımsakla çok hoş bir lezzet yakalayacaksınız.
Tencereye dizdikten sonra üzerine bir agırlık koyun( porselen tabak gibi) bir bardak suya tuzu,ekşiyi,salçayı ve karabiberi karıştırıp sarmanın üzerine dökün eğer yetmez ise sarmaların üzerini 1 parmak geçecek kadar su koyun 40 dakika kadar pişirin. Erik ve sarımsakla pişirilmiş sarmaya bayılacaksınız.
Afiyetler olsun
resimli zeytin yağlı sarma


2 yorum:

YORUMLARINIZ BENİM İÇİN ÖNEMLİ
ADI/URL KISMINA SADECE ADINIZI YAZARAK YA DA ANONİMİ SEÇEREK HERKES YORUM YAPABİLİR.