25 Mayıs 2013 Cumartesi

Çilek Reçeli ve Limon Reçeli


Çilek REÇELİ

1 kilo çilek
çilek reçeli nasıl yapılır4  su bardağı şeker
 5-6 damla limon
Çilekleri saplarından ayırın iyice yıkayın ve suyunu süzelim. Bir tencereye alın bir gece önce şekeri üzerine dökün. Ertesi gün şekerini çekmiş, su bırakmış olacaktır. Kaynamaya başlayana kadar yüksek ateşte, kaynayınca altını biraz kışı, kıvam alıncaya kadar kaynatalım. Reçel kaynarken hiç karıştırmayın. Sadece arada reçel pişerken olan köpüğü kaşıkla üzerinden alıp atalım. Şekerlenmemesi için ocaktan indirmeye yakın 5-6 damla limon damlatın. Pişerken kıvamını anlamak için bir tabağa reçelden 1 damla damlatın  5  dakika kadar bekletin. Bekleyince koyulaşırsa altını kapatabilirsiniz. Üzerine tül yada delikli hava alabilecek bir şey kapatıp 1 yada 2 gün güneşte bekletin. Ben evde bu işler için kullandığımız tülü örtüyorum.  Reçeli kavanoza aldığınızda üzerinde köpük varsa mutlaka alın. Köpük ileride şekerlenme yapmasına neden olur.  

 Limon Reçeli
limon kabuğu reçeli

1 kilo şeker
1,5 kilo limon (8-9)
Limonları yıkayın. Limonların tepesindeki ve altındaki yerleri kesip atın. Kabuklarını çıkarın ama çıkarırken içini ezmemeye dikkat edin. Kabuklarını çıkardıktan sonra limon içlerini de ezmeden doğrayıp bir kenara alın. Kabuklarını ince şeritler halinde doğradıktan sonra üzerine kaynar su koyup bekletin  daha sonra suyu dökün. Bu işlemi limon kabuklarının acılığını almak için 3 kez tekrarlayın.
Limon kabuklarını en son bir tencereye alıp üzerini geçecek kadar su koyup bir taşım kaynatın daha sonra içinde ki suyu dökün. Limon kabuklarının olduğu tencereye doğradığınız limon içini de ekleyip üzerine şekerine döküp bir gece bekletin.
Küçük bir ipucu şekeri genelde sadece üzerine döküyorlar ama ben bir kat reçelini yapacağım meyveyi bir kat da şekeri koyarak ilave ediyorum  amacım her yerine ulaşması şekerin.
Şekerde bekledikten sonra  kaynatın ve yine 1 yada iki gün güneşte üzerini tül ile örtüp bekletin. Kıvamı koyulaşınca kavanozlara koyup saklayabilirsiniz.
Bir öneri limonun içini kullanmadan kabukları ile yapmak isterseniz ki ben daha çok tercih ediyorum. Aynı işlemleri yapacaksınız fakat şekeri 1 kilo kullanacaksınız yani yine bire bir oranında.
Tavsiyem limon içini değerlendirebilirseniz kabuklarından yapmanız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ BENİM İÇİN ÖNEMLİ
ADI/URL KISMINA SADECE ADINIZI YAZARAK YA DA ANONİMİ SEÇEREK HERKES YORUM YAPABİLİR.