16 Mayıs 2013 Perşembe

Yumurta Piyazı ve Kimyon

yumurta piyazı
Şehirli tavukla, köylü tavuk gezerken, bir vitrinde iri ve beyaz yumurtalar görürler. Şehirli, gururla yanındakine döner:
- Görüyor musun; bunları ben yumurtlarim, tanesi otuz kuruşa satılıyor!
Az ilerde ki vitrinde daha büyük ve sarı kabuklu yumurtalar görünce köylü tavuk arkadaşını dürter:
- Bak bunlar da benim yumurtalarım; kırk kuruşa satılıyor!
Şehirli altta kalmaz:
- Şekerim bizim horoz bey, on kuruş için kendimi paralamama değmez diyor!...
Güne yumurtalı fıkra ile başlayalım. Yumurta piyazı tarifini uzun uzun anlatılacak bir işi yok ama kısaca anlatıp asıl anlatacağım küçük bir dialoga geleceğim. Yumurta piyazına genelde küçük küçük doğranıp konulan yumurtadan pek tat almıyorum, çünkü kısa süre sonra lapa haline geliyor. Şimdi diyeceksiniz basit bir yumurta piyazının senin tarifinde ki farkı ne? Hiç bir fark yok yine yeşillik ne varsa doğradım tek fark yeşilikleri terbiyelerken içine limon, tuz, karabiber ve yumurtaya çok yakışan kimyon da koyuyorum. Kimyon biliyorsunuz özellikle mideye faydalı bir baharat tabi her yiyecek kararında kullanıldığı zaman sağlıklıdır. 

Asıl paylaşmak istediğim konu ise: Köy yumurtası dışında çiftliklerde yetiştirilen yumurtalar hakkında bir arkadaşımın anlattığı olayı sizlerle paylaşmak istedim. Arkadaşım hayvanları seven biri olduğu için bahçesine bir de tavuk almaya karar veriyor. Bir çiftlikten 3 tane tavuk alıp yola koyuluyor. Bu tavuklar eve gelene kadar her 15 dakikada bir 5 yada 6 yumurta çıkarıyor. Tabi öncesinde çiftlikten hayvanlara vermek için yemde alınıyor tavsiyeleri üzerine.  Velhasıl eve geliyor ki tavuklar bir düzine yumurta çıkarmış. Şimdi bu tavuklara o yemleri kullanmıyorlar yeşillikle ve bahçeden besleniyorlarmış haftada 8-9 yumurta alıyorlar. Aradaki farka bakar mısınız!   Diyeceğim o ki çiftlik ve benzeri fabrikasyon çalışan yerlerde üretilen, süper yemlerle beslenen hayvan ürünleri ne derece sağlıklı ve besleyici olur? Ama ne gelir elden hepimiz kullanıyoruz. 

Kimyonun faydaları:

İdrar söktürücü, mide şişkinliğini azaltır ve mideyi kuvvetlendirir.Anne sütünü arttırır. Bağırsak solucanlarını düşürmeye yardımcı olur. Yüksek tansiyonu ve kolestrol oranını düşürür. Vücudu terleterek zararlı maddeleri atmasına yardımcı olur. 
Kimyonun faydalarından sonra haşlanmış yumurtaya ilave edince en büyük iyiliğide kokusunu hafifletmesi oluyor. 
Herkese sağlıklı günler...



7 yorum:

YORUMLARINIZ BENİM İÇİN ÖNEMLİ
ADI/URL KISMINA SADECE ADINIZI YAZARAK YA DA ANONİMİ SEÇEREK HERKES YORUM YAPABİLİR.