28 Mayıs 2013 Salı

Portakal Kivi ve Ayva Reçeli

Reçel yapmak aslında kimine göre eziyetli olarak düşünülse de bence evimize zamanında yaparak kullandığımız en sağlıklı ve organik yiyeceklerden biridir. Dolayısıyla eziyet olarak görülen bu sağlıklı besinimiz, hormonlu gıdalarla beslenen reçeli eziyet olarak gören  bizler ve çocuklarımız için büyük bir avantaj haline dönüşüyor. Haydi o zaman mutfaklara taze meyvelerimizi alıp reçellerimizi yapalım.

Portakal Reçeli

4 adet  portakal
3 su bardağı şeker
5-6 damla limon
  • Portakalın kabuklarını soyun. Daha sonra portakal kabuklarını ince şeritler halinde doğrayın.Kabuğun beyaz kısmı çok kalın ise inceltin. Kabukları tencereye koyun 3 su bardağı su ile kaynatın.

  • Kaynadığında ocağın altını kısıp 20 dakika pişirin.20 dakika sonra ocaktan alıp suyunu dökün.  Kabukların üzerine bir kere daha 3 su bardağı su ilave ederek kaynatın.

  • Yine suyunu dökün ve iyice süsün suyunu dökmemiz de ki amaç portakal kabuğunun acı tadını almak.Portakalların içlerini de küçük küçük doğrayın ve bir tencereye suyu süzülmüş kabuklarla birlikte koyun. Portakalları koyarken bir sıra şeker bir sıra portakal olacak şekilde şekeri ilave edip bir gece bekletin.  
  • Ertesi gün  tencerenizi ocağa alıp kaynatın. Kıvamını alınca limon susyunu ekleyip 5 dakika daha kaynattıktan sonra yine üzerini bir tül yada süzgeç  ile kapatıp güneşte 2 gün kadar bekletin. Daha sonra kavanozlara koyun.

Afiyet bal şekerler olsun…


Kivi Reçeli

10 adet olgunlaşmamış  kivi
5 su bardağı toz şeker
4-5 damla limon suyu

Hazırlanışı:
  • Kivilerin kabuklarını soyduktan sonra istediğiniz şekilde doğrayın. Tencereye alıp üzerine şekeri koyun. 
  • Yaklaşık  6 saat kadar bekletin daha sonra ocağınıza alıp kısık ateşte kıvamı koyulaşıncaya kadar pişirin. Her reçel tarifinde olduğu gibi kıvamını denemek için porselen bir tabağa bir damla damlatıp soğuduğunda kıvamının koyuluğunu görebilirsiniz. 
  • Koyulaşan reçele limon suyunu ekleyip 5 dakika daha kaynattıktan sonra altını kapatıp soğumaya bırakın. 
  • Dilerseniz kıvamını tam alması için üzerini bir örtü ile kapatıp güneş alan bir yerde 2 gün kadar bekletebilirsiniz.

Afiyet bol şekerler olsun…

Ayva Reçeli 

1 kilogram ayva (yaklaşık 2 iri ayva)
1  kilogram şeker
Yarım  limon suyu

  • Ölçüleri çoğu reçelde olduğu gibi bire bir kullanacaksınız ayvalara göre şeker oranını ayarlayabilirsiniz.
  • Ayvaları yıkadıktan sonra soyun ve dilerseniz rendeleyerek yada küçük küçük doğrayarak yapabilirsiniz. Fakat rendelenince marmelat şeklinde olur.
  • Rendeleme ayva reçeli yapacaksanız haşlamanıza gerek kalmıyor, üzerine şekeri koyup bir gece bekletip bir gece sonra içine 1 yavanın çekirdeklerini de ilave edip  kaynatarak yapabilirsiniz.
  • Eğer doğrayarak ayva reçeli yapacaksanız bir gece şekerde bekletmeden önce üzerini geçecek kadar su ve 1 ayvanın çekirdeğini koyup kaynatıyoruz. Yumuşayan ayvaların suyunu süzdükten sonra üzerine şekeri koyup bir gece beklettikten sonra ertesi gün orta ateşte pişiriyoruz.
  •  Kıvamını aldıktan sonra limon susyunu da ilave edip 5 dakika kadar kaynattıktan sonra altını kapatın. Ayva reçelini 2 gün kadar güneşte bekletip kavanozlara koyuyoruz.


Ayva reçelinin içine koyacağınız çekirdekler reçelin daha pembe olmasını ve jöle kıvamını almasını sağlıyor.

2 yorum:

YORUMLARINIZ BENİM İÇİN ÖNEMLİ
ADI/URL KISMINA SADECE ADINIZI YAZARAK YA DA ANONİMİ SEÇEREK HERKES YORUM YAPABİLİR.