3 Temmuz 2013 Çarşamba

Cilt Tipine Göre Parfüm Seçimi

Merhabalar
Parfüm seçimlerimizi yaparken bir başkasında kokusundan hoşlandığımız parfümü özenle gidip alırız. Bu parfümü kullandıktan sonra cilt tipimiz ve terleme oranımız aynı değilse o çok beğendiğimiz parfüm ne yazık ki beklediğimiz sonucu vermez. Ben çoğu kez böyle bir şeyle karşılaştıktan sonra mutlaka ama mutlaka parfümlerin içeriğini öğrenip daha sonra tenimde deneyerek almayı tercih ettim. Bu gün ki yazımda araştırdığım ve nacizane bildiklerim kadarıyla hangi parfüm hangi cilt tipine uygundur yada nasıl parfümler tercih etmeliyiz şeklinde ufak tüyolar paylaşacağım.
Cilt tipine göre parfüm seçerken en önemli faktörün ten salgısı terleme oranı olduğu söyleniyor. Elbette ki kişiye özel parfüm bulamayız ama tenimizin rengi ve terleme oranı bu genellemeyi biraz da olsa özele indirgemekte. Öncelikle ten rengimize göre parfüm kokularını inceleyelim.

Esmer tenli kadınlar:

Esmer ten rengine ve fazla terleyen yani yağlı bir tene sahip ise yasemin ve gül gibi temel nota kokularından uzak durmalılar.
18-30 yaş arası kadınlar genelde baharat ve fresh kokuları tercih ederler şekerli kokulardan pek hoşlanmıyorlar itici durduğunu savunuyorlarmış.
30-45 yaş arası esmer kadınlarda yoğun baharatlı ve tatlı kokular hoş durduğu savunuluyor.
 40 yaş üzeri esmer hanımlar hormonel dengesi bozulmaya başlayan yani menopoz döneminde ki hanımlar baharatlı ve oryantal kokuları tercih etmemeleri gerektiği aksi halde migren taklarını tetiklediği söyleniyor.

Beyaz tenli kadınlar:

Beyaz tene sahip kadınların en çok dikkat etmesi gereken nokta meyve kokularını kullandıkları zaman güneşe çıkmamaları gerekiyor çünkü meyve kokuları zaten hassas olan beyaz tenlerde güneş ışınları ile birlikte lekelere sebep olabiliyor. Beyaz tenlilerin dikkat etmesi gereken meyve kokuları, turunçgilleri içeren portakal, greyfurt, kayısı gibi özleri içeren kokular. Beyaz tenli kadınlar özellikle plajda parfüm kullanmamaya özen göstermelidirler.
20-30 yaş kadınlar baharat ve oryantel kokuları iyi taşırlar.
30-45 yaş arası kadınlar vanilya kokusu ağırlıkta parfümleri tercih edebilirler.
50 yaş üzeri kadınlar ise tatlı kokulardan uzak durmalı ve fresh kokuları tercih etmelilerdir.Bu tarz parfümler piskolojik olarak rahatlatır.

Buğday tenli kadınlar:

Buğday ten rengine sahip hanımlar yaş gruplarına ayrılmadan menopoz dönemleri hariç, çiçek, baharat karışımı kokuları tercih edebilirler.
20-45 yaş arası buğday tenli kadınlar daha çok oryantal sıcak tatlı kokuları ve tarçın gibi afrodizyak içeren baharat kokularını tercih edebilirler.Ayrıca bu kokular buğday tenli kadınlarda uzun süre kalıcı olduğu söylenmekte.

Gelelim terleme oranımıza ve cilt tipimize göre parfüm seçimlerimize: Yağlı cilde sahip olan hanımlar çok terledikleri için kırmızı yağ içeren parfümlerden uzak durmalı.  Kuru ve beyaz tenli hanımlar ise meyveli çiçek karışımı sümbül, nergis, kayısı, karpuz kabuğu gibi kokuların karışımını tercih edebilirler.
En ideal cilt tipi olan nemli ciltler ise baharat kokularını iyi taşırlar bunun yanı sıra fresh, çiçek, vanilya kokularını tercih edebilirler.
Terleme oranı çok fazla olan kadınlar ağır kokulardan(temel nota olan gül yasemin baharat gibi) uzak uzak durmalılar. Çünkü bu yoğun kokular bir süre sonra kendi kokusunu kaybedip tende ekşimeye benzer bir koku bırakıyorlar.
Mevsime göre parfüm seçimlerinizde ise tüm bunları dikkate aldıktan sonra yaz aylarında daha fresh ve hafif kokular tercih etmeniz yeterli olacaktır.

2 yorum:

  1. Aysun Hanımcığım,
    Yine çok güzel faydalı bir post hazırlamışsınız,çok teşekkürler canım.Selamlar,sevgiler.

    YanıtlaSil

YORUMLARINIZ BENİM İÇİN ÖNEMLİ
ADI/URL KISMINA SADECE ADINIZI YAZARAK YA DA ANONİMİ SEÇEREK HERKES YORUM YAPABİLİR.