6 Şubat 2014 Perşembe

Şiveydiz Tarifi

Şiveydiz tarifi
Merhaba hanımlar
Gaziantep'in yöresel yemeklerinden biri olan şiveydiz yemeğini bilenler bilir. Bilmeyenler de yemeğin sadece taze sarımsak ve soğan ile yapıldığını görüp ön  yargılı yaklaşmasınlar benden söylemesi...
Bir çok yoğurtlu yemekten emin olun daha lezzetli,sağlıklı,ekonomik ve vitaminlidir. Daha önce yediğiniz ve yaptığınız şiveydizler kokulu geldiyse buyurun birde benim tarifimle deneyin bu konuda bir hayli iddalıyım. 
Çocuklarınıza bile pırasa olduğunu söyleyerek bu sağlıklı yemeği, şiyevdizi (birde sarımsak soğan yemeyen çocuklarınız var ise kandırabilirsiniz) gönül rahatlığı ile yedirebilirsiniz. 

Şiveydiz Malzemeleri:

500 gr taze soğan 
500 gr taze sarımsak
200 gr pırasa ( arzuya göre)
250 gr yemeklik et ( kuşbaşı) 
1 çay bardağı nohut
1 yumurta 
500 gr süzme yoğurt 
1 yemek kaşığı un ( silme)
1 yemek kaşığı haspir ( kırmızı safran) bulamayanlar nane kullanabilir
1 çay kaşığı karabiber
Tuz 
1 yemek kaşığı tereyağ


Şiveydiz Tarifi:

• Öncelikle soğan sarımsağın sadece beyaz kısımlarını kullanacağız. Beyaz kısımlarını  2-3 cm uzunluğunda doğrayın.
• Eti tereyağ yada zeytin yağı ile pişireceğiniz tencerede mühürleyin. Tencerenin içine sıcak su ile nohutu ilave edip pişmeye bırakın. 
• Diğer tarafta ( kokusunu almak için bu önemli bir nokta) bir tencereye su koyup önce pırasaları pişirin. Pırasaları bir kenara alıp aynı tencereye soğanları atıp pişirin ve en son sarımsakları pişirip suyunu süzüp bir kenara alın. Böylelikle yemeğiniz ağır kokudan kurtulmuş olacaktır.
• Diğer tencerede pişen nohut ve etin üzerine bu pişirdiğiniz diğer malzemeleri ekliyoruz.(soğan,sarımsak ve pırasayı haşladığınız suyu kullanmayın)
•Bir tencereye yoğurdu,unu, yumurtayı ve 1 kaşığa yakın yağı koyup mikser ile karıştırın. Orta ateşte baloncuklar olana kadar karıştırarak pişirin.
•Yoğurtlu karışımı et,soğan,sarımsak vs. olan tencereye karıştırarak ilave edin. 
•Şiveydizimiz hazır. Üzeri için, bir kaşık tereyağını erittikten sonra içine hasbiri( kırmızı safran) ve karabiberi ilave edin. 
Şiveydizi tabaklara servis yaptıktan sonra üzerine sosunu ilave edip servis yapın. 
Afiyetler Olsun...

5 yorum:

  1. soğan ve sarmısaklı herşeyi çok severim :)
    Ama taze sarmısak şu anda nerede bulunur onu bilmiyorum :)
    eminim çok lezzetli olmuştur :)
    Elleriniz sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. Gülay hanım yorumunuz için teşekkürler
    taze sarımsağı hala bu yörede bulabiliyoruz.

    YanıtlaSil
  3. deneyeceğım bu corbayı ellerıne sağlık

    YanıtlaSil
  4. Şiveydizi bizde cok yapariz Sadece beyaz olan kisminin kullanilmasi gerektigini ve onceden ayri bir tencerede haslanmasi gerektigini soylemeniz en onemlk puf noktalari

    YanıtlaSil
  5. Canımmmm şiveydizi çok duydum bilirim de ne yedim ne de gördüm yapmak için de her zaman çekincelerim oldu ya beğenmezsek diye.Aslın da Gaziantep yemeklerinin çoğunun çok çok lezzetli olduğunu da bilirim.Bak şimdi aklım bir kere olsun pişir tadına bak diyor sen de çok methettin ya inşaAllah bir ara yapmak nasip olur ellerine sağlık afiyetler olsun sevgilerimle canımm.

    YanıtlaSil

YORUMLARINIZ BENİM İÇİN ÖNEMLİ
ADI/URL KISMINA SADECE ADINIZI YAZARAK YA DA ANONİMİ SEÇEREK HERKES YORUM YAPABİLİR.