21 Ocak 2014 Salı

Kıymalı Zeytin Böreği


gaziantep zeytin böreği
Merhabalar
Gaziantep' e has bir yemektir özellikle yörenin ekmek fırınlarında yapılır,fakat bunu her çeşit börek hamurunun içine de kullanabilirsiniz. Eski zamanlarda kıyma yerine içine topaç denilen (eti kavurup kuyulara sallandırılarak yada güneş görmeyen esintili yerlerde kurutulup saklanan top şeklinde et yumruğu) eski yöntemlerle kurutulmuş etle yaparlarmış.Biz kavrulmuş kıyma ve yeşil zeytinin olmazsa olmazı ceviz ile zeytin böreğini yapacağız.
Tarifi yazarken bile iç harcının fotoğrafına baktıkça ağzımı sulandıran bence özel bir yemek. Biz bu yemeği aynı lahmacun gibi iç harcını hazırlar ekmek fırınlarına göndeririz. Fırından gelmiş halinin fotoğrafını ne yazık ki çekemedim sanırım zeytin böreğini yemeden aklıma gelmedi o yüzden farklı bir adresten alıp fotoğrafı kullanacağım umarım affolur. Zeytinli börek harcını, hazırlayacağınız kolay poğaça tık tık hamuru ile yufka ile yada milföy hamuru ile de yapabilirsiniz. Hem doyurucu hemde acayip lezzetli oluyor.

Zeytin Böreği malzemeleri:

15 tane fırın Böreği için
3 su bardağı yeşil zeytin(çekirdeksiz)
200 gr az yağlı kıyma
1 su bardağı doğranmış ceviz
1 tane kuru soğan
5-6 tane taze soğan
4 tane taze sarımsak
1 çay bardağı zeytin yağı
2 demet maydanoz
karabiber ,tuz,kırmızı pul biber

Zeytin böreği Tarifi:

  • Zeytin yağı ile birlikte evinizde var ise sade yağ yada tereyağ kullanabilirsiniz.Yağı genişçe bir tencereye koyup eti kavurun. Et kavrulmaya yakın kuru soğanı yemeklik doğrayıp onuda kavurun.
  • Et kavrulurken bir taraftan yeşillikleri, cevizi ve zeytini doğrayın. Etle soğan kavrulunca yeşil zeytini de üzerine ilave edip bir iki çevirin.
  • Zeytin yumuşayınca taze soğanı, cevizi ve sarımsağı ilave edin. Bu malzemelerde hafif kavrulduktan sonra en son maydanozu ilave edip ocaktan alın.
  • Baharatlarını da ilave ettikten sonra ekmek fırınına gönderebilirsiniz. yada hazırladığınız hamura  kolay poğaça tık tık yerleştirip pişirebilirsiniz.
Afiyet Bal Şeker Olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

YORUMLARINIZ BENİM İÇİN ÖNEMLİ
ADI/URL KISMINA SADECE ADINIZI YAZARAK YA DA ANONİMİ SEÇEREK HERKES YORUM YAPABİLİR.