12 Temmuz 2013 Cuma

Semizotlu Çorba ( Pirpirim aşı)


Merhabalar 
Ramazanda iftarlarınız için sağlıklı ve doyurucu lezzetli bir çorba. Çorba diye adlandırdım ama aslında bizim yöremizde doyurucu dolu dolu bir yemektir adı da pirpirim aşıdır. Özellikle yaz aylarında her evin mutfağında bir kere de olsa mutlaka yapılır. Tadına lezzetine doyum olmayan pirpirim aşını bir kere denedikten sonra semizotunun da faydalarını biliyorsanız Semizotu faydaları için tık tık yeniden yapacaksınızdır. 
Semizotundan kış aylarında da bu çorbadan yapmak isterseniz yaz aylarında topladığınız semizotlarını  güneşte kurutup, baharatlarınızın yanında kavanozda muhafaza edip kullanabilirsiniz. 
Malzemelerin çok olması gözünüzü korkutmasın çok kolay bir tariftir. Semizotlu çorbayı ( pirpirim aşını) etli yaptım ama genelde etsiz yapılır ben tarifi etsiz olarak anlatmaya çalışacağım.

Semizotlu çorba ( pirpirim aşı) malzemeleri:

1/2 çay bardağı börülce
1 çay bardağı yeşil mercimek
1 çay bardağı bulgur
1 çay bardağı nohut
1 demet semizotu( pirpirim)
4 bardak sıcak su
1 adet kuru soğan
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
Tuz, karabiber
1 limon suyu ( 1 çay kaşığı limon tuzu)

Semizotlu çorba tarifi( pirpirim aşı tarifi)

1.Börülceyi ve nohutu geceden suya ıslayın. Aklınızda bulunsun  Börülce ile yaptığınız yemeklere siyah suyu çıkacağı için ayrı bir tencerede pişirin.
2. Semizotunun sık sık suyunu değiştirerek yıkayın ve soğanla sarımsağı doğrayın.
3.Tencereye biraz yağ koyup önce soğanı daha sonra sarımsağı ( etli yapacaksanız bu aşamada eti ilave edebilirsiniz.) soteledikten sonra salçasını,tuzunu,karabiberini ilave edip karıştırın. 
3.Tencereye nohutu ve kaynamış suyu ilave edin,nohut pişmeye yakın mercimeği koyup pişirin. 
4. En son tenceredeki malzemeler hazır olduktan sonra börülceyi,doğradığınız semiz otunu,bulguru ilave edip 20 dakika kadar pişirin. Ocaktan alırken limon suyunu ekleyin. 
Afiyet bal şeker olsun...


2 yorum:

YORUMLARINIZ BENİM İÇİN ÖNEMLİ
ADI/URL KISMINA SADECE ADINIZI YAZARAK YA DA ANONİMİ SEÇEREK HERKES YORUM YAPABİLİR.