7 Haziran 2013 Cuma

Kabak Çiçeği Dolması ve Mezesi

Merhabalar Bu gün sizlerle görüntüsü dişi ve çekici olan ama doğasından dolayı erkeği kullanılan kabak çiçeği mezesini ve dolmasını anlatmaya çalışacağım. Öncelikle kabak çiçeği alırken dikkat etmeniz gerekenlerden bahsedelim. 
  • Genel de çoğumuz pazardan alıyoruz fakat pazardan alacaksanız bunu bilenler iyi bilir mutlaka sabah saatlerinde almaya çalışın. Çünkü toplandığı andan itibaren zaman çiçeğin alehine çalışmaya başlıyor yani çiçekler solmaya, bozulmaya başlayacaktır. Kabak çiçeklerini ne kadar taze kullanırsanız bir o kadar da sonuçtan memnun kalırsınız.
  • Kabak çiçeklerinin tazeliğini anlamak için öncelikle rengine bakmanız gerekiyor. Canlı renklerde ve uç kısımları turuncu olmalı. Kahverengi olanları bir kaç günlük olduğunu gösterir. 
  • Bir diğer tazeliğini anlamanız için dikkat etmeniz gereken nokta ise çiçekleri elinize aldığınızda sulanmış yani ıslak olması taze olmadığına işaret eder.
Eğer bahçeden toplanacaksa sabahın erken vakitlerinde çiçekler açmış iken ve altında kabağı olmayanlar yani kabakların erkek olanları toplanır.
Kabak çiçeğinin hafif, baskın olmayan lezzetinden dolayı  yapacağınız yiyeceklerde fazla baharat kullanmamaya özen gösterin.
Pişirirken dikkat etmemiz gerek noktalar ise;
  • Dolma içi yapacaksanız normal dolma içinden biraz fazla su kullanın.
  • Kabak çiçeklerini doldurduktan sonra pişirmek için biraz zeytin yağı ve yaklaşık 10 tanesi için 1 çay bardağı kadar su kullanın.Fazla su çiçeklerin görüntüsünün ve lezzetinin bozulmasına sebep oluyor.
  • Son olarak kabak çiçeği dolmasını pişirirken geniş bir tencere kullanın ve düşük ateşte  yaklaşık 15-20 dakikada pişirin (10 tanesi için)

kabak çiçeği salatası yapımı

Kabak çiçeği Mezesi malzemeler:


10 tane kabak çiçeği
beyaz peynir 200gr
1 kaşık yogurt
doğranmış maydanoz
1 tutam tuz

Kabak çiçeği mezesi yapılışı:

  • Kabak çiçeklerini yıkayıp ortalarını aldıktan sonra kaynatıp bir kenara aldığımız tuzlu suyun içine atıp 1 dakika kadar bekletin.Kabak çiçeklerini bir kenara alın.
  • Diğer tarafta bir kabın içinde yoğurdu,peyniri ve maydanozları karıştırın.
  • Kabak çiçeklerinin içine karıştırdığımız harcı doldurup servis yapabilirsiniz.

Kabak çiçeği dolması malzemeleri:


10-15 kabak çiçeği
1 su bardağı pirinç
1 küçük soğan
1 domates rendesi
1 diş sarımsak
tuz,karabiber,nane
1 tatlı kaşığı domates salçası
pişirmek için 1,5 çay bardağı su

kabak çiçeği dolması yapılışı:

  • Kabak çiçeklerini yıkayıp ortasını çıkarın. Tencerenize yağı koyup doğradığınız soğanları kavurun. Yıkadığınız pirinçi de ilave edip kavurun.Daha sonra doğranmış sarımsağı ilave edip ocaktan alın. En son diğer malzemeleri ekleyip karıştırın.
  • Hazırladığımız dolma içini soğumaya bıraktıktan sonra kabak çiçeklerini yırtmadan 1 tatlı kaşığı kadar azar azar doldurun.Kabak çiçeklerinin uç kısmını kıvırarak, fazla sıkıştırmadan kapatın. İçini fazla doldurmamaya özen gösterin.
  • Dolmayı pişireceğiniz tencerenin altına zeytin yağı gezdirin ve kabak çiçeği dolmalarını yerleştirdikten sonra üzerine suyunu koyun. Kısık ateşte  15-20 dakika kadar pişirin.
Yoğurtla servis edebilirsiniz ama ben sade tercih ediyorum. 
Afiyetler Olsun...

4 yorum:

  1. kim bilir ne lezzetlidir ...

    YanıtlaSil
  2. merhaba. yazdıgınız bilgiler çok güzeldi. Sadece merak `ettigim bişey var bu dolma etli yapılırmı? Sevgiler Azerbaycandan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim... Elbette yapabilirsiniz ama etin lezzeti kabak çiçeğini bastırıyor daha çok etli dolma içinin lezzetini alırsınız. Tabi tercihinize kalmış.

      Sil

YORUMLARINIZ BENİM İÇİN ÖNEMLİ
ADI/URL KISMINA SADECE ADINIZI YAZARAK YA DA ANONİMİ SEÇEREK HERKES YORUM YAPABİLİR.