29 Mart 2013 Cuma

Pratik Tarif ( Cevizli sarma)

Milföy sarmalı ayva tatlısını yaparken evde pratik olarak sıklıkla yaptığım şekerli milföylerin tarifini paylaşmak istedim. Bu kadar basit bir tarifi hiç bir yerde bulamazsınız hem de her misafirde her şeker krizinizde pratik bir şekilde yapabileceğiniz çok kolay atıştırmalık. Dilerseniz içine fıstık,badem,hatta vişne reçeli bile sürerek yapabilirsin. Benim gerekli malzemeleri söylememe gerek yok zaten görselden çıkarırsınız. Sadece ceviz yada fıstıkla yaparken içine bir tutam toz şeker serpin. Renkli reçellerle de harika sonuçlar alırsınız bir önerim olacak fazla sürmeyin, reçel parçaları ortasında kalacak şekilde sarın. Kestikten sonra da biraz elinizle üzerine bastırın. Pratik kolay atıştırmalıklar mutfağımızda mutlaka olmalı...
Afiyetler olsun...
kolay tatlı tarifi

Ev Yapımı Katmer


Gaziantepliler bu tatlının ne kadar lezzetli olduğunu çok iyi bilirler, yada böyle söylemeyelim katmeri tatmış herkes nasıl lezzetli olduğunu çok iyi bilirler diyelim. Antep fıstığı diğer bir deyişle  boz fıstıkla (baklavalık fıstık) ve özellikle tereyağ ile yapılan müthiş bir tatlı. Ben tarifi anlatırken yufka ile yada baklavalık yufkalarla yapmanızı tavsiye edeceğim çünkü katmer hamurunu açmak büyük ustalık ister yok ben öyle severim derseniz Gaziantep'e gidip yemeniz lazım :) İçinde kullanılan kaymak ve fıstık mutfak  bütçenizi bir hayli zorlayacağı için ben sizi evde kendiniz yapabileceğiniz yalancı kaymak tarifini vereceğim. Emin olun hiç kimse anlamayacak, hatta gerçek kaymaktan daha hafif olacaktır. 

katmerin resimli yapılışı

Kaymak malzemeleri:
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı irmik
1 tatlı kaşığı şeker

4 yufka
boz Antep fıstığı
1 kase şeker
tereyağ



Yapılışı:
Önce evde yapılan yalancı kaymak yapılışını anlatayım.Sütü,şekeri ve irmiği bir tavaya alıp orta ateşte katı bir hal alana kadar pişirin.İrmikler iyice sütü çekmeli, bu kadar basit evde kaymak yapmak :)
yufkayı açın orta kısmına fıstığı, şekeri serpin ve küçük parçalar halinde tereyağını koyun. zarf gibi katlarken her katın arasına mutlaka tereyağ parçaları koyun.Bir tavaya bir parça tereyağ koyup katmerin önce katladığınız tarafını daha sonra altını tavada pişirin.
Afiyet olsun...

AYVA VE ARMUT TATLISI


farklı sunumlarda tatlılar pastalar
Ayva tatlısı aniden gelen davetsiz misafirlerinizle hem sohbet edip hemde bir taraftan yapabileceğiniz basit bir tarif. Ayva tatlısını hazırlama süresi 20 dakikanızı alacak geri kalan süre ise pişirme süresidir. Ben farklı olsun diye ayva ile yaptım çok lezzetli oldu fakat diğer fotoğraftaki gibi armutla yapabilirsiniz tabi armutla, şerbette pişirme süreniz daha kısa olacaktır. Artık yaz da geliyor yanında bir top dondurma ile harika olacak şerbetli süper bir ayva tatlısı...
4 Ayva için malzemeler: 
3 su bardağı su
4 su bardağı şeker(şeker oranını artırabilirsiniz)
3-4 tarçın
karanfil(5)
milföy
Ayva tatlısının Yapılışı:
Ayva tatlısı için suyu, şekeri,tarçını,karanfili ve ayvayı bir kaba alıp orta ateşte pişiriyoruz. Ayvayı çok fazla pişirmenize gerek yok zaten fırında da pişeceği için, çatalla kontrol ederek yarı pişmiş haldeyken ocaktan alabilirsiniz. Ben ayrıca elma çöpü çıkaracak bir aletle ayvaların ortasını çıkardım. Şerbetten aldığınız ayvaların etrafına şeritler halinde kestiğiniz milföyleri sarın. Ayva tatlısı yaklaşık 15 dakika önceden ısıttığınız 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir. 
Afiyetler olsun...


24 Mart 2013 Pazar

Hangi Balık Hangi Mevsim Yenilmeli

Bu tablo benim gibi balık kültürü az olanların mutlaka yararlanacağı bir tablo o yüzden bloğumda paylaşmak istedim. Hem lezzet açısından hemde bilinçli tüketim açısından faydalı olacağını düşünüyorum. Hangi balığın hangi aylarda yenileceği konusunda bu kadar bilgim yoktu, en azından balık yemeden önce balık tablosuna bir gözatarım.
Tablo alıntıdır.

aylara göre balığın en lezzetli olduğu dönemler

22 Mart 2013 Cuma

Kolay Muzlu Rulo pasta

Hiç kıvıramam diye korkmayın! vauv nasıl bir giriş oldu bu böyle ama gerçekten de öyle rulo pastalar artık oval değil yus yuvarlak olacak nasıl mı? Çok kolay ve basit bir cevabı var bunları tarifin yapılışında anlatacağım. Ben size pastayı yapma maceramı anlatayım :) macera yerinde bir tabir olmasa da macera bana göre ... Undan başlamalıyım bir şekilde eve girmiş olan tam buğday unu ile yaptım yani kepekli un buraya kadar sorun yok gibi görünse de var! Tam buğday unu kakaosuz pastalarda kepekli ekmek görüntüsü veriyor bu bir, kremayı da onunla yapmak zorunda kaldım krema da daha vahim bir hal aldı görüntüsü bu da iki hadi dedim tam buğday unu, beyaz undan daha sağlıklı böyle olsun derken çırpmış olduğum yumurta şeker karışımına, yeni açtığım sütü ilave edecektim ki kapakta bir sorun olduğunu farkettim ve bir miktar lavaboya döktüm ki sütün kapağı hafif açılmış ve süt yoğurt olmuş neyse ki yumurta ve şekeri kurtardım :) marketlerden alış veriş yaparken özellikle de bu tarz ürünlerin son kullanma tarihinin yanında kapaklarına da bakın yoksa benim gibi bir çuval inciri berbat etme aşamasına gelirsiniz:)
Şimdi gelelim pandispanya pastaya size tavsiyem soslu yapacaksanız sosu önceden hazırlayıp soğutun.

pandispanya muzlu rulo pasta tarifiPandispanya için:
4 yumurta
1 çay bardağı pudra şekeri
1 fincan süt
7 yemek kaşığı un
1 paket kabartma tozu ve vanilya
Yarım limon kabuğu rendesi
Yağlı kağıt

Krema için:
500 gram ( 2 su bardağı) süt
4 yemek kaşığı un
Yarım paket vanilya
1 su bardağı şeker
En son 50 gram ( 1 kaşık) tereyağ

Çikolata sos için;
1,5 bardak süt
1,5 bardak şeker
1 yemek kaşığı kakao
1 tatlı kaşığı buğday nişastası
Yarım paket vanilya
En son 1 tatlı kaşığı tereyağ

Yapılışı:
Oda sıcaklığındaki yumurta ve şekeri iyice çırpın bu süre biraz uzun olacak, daha sonra diğer malzemeleride katın. Unu tepeleme koyucaksınız yani kaşığa bir tepe kondurun. Limon kabuğu rendesini her kek tarifimde göreceksiniz mutlaka sizde kullanın. Yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine harcı dökün, mutlaka spatula yada kaşık ile her tarafına eşit yayın bu da bir püf noktası eşit yayılmaz ise kıvrılırken şekli bozuk çıkabilir. ( benim tepsinin kenarları çok yuvarlaktı bende kağıdı kare bir tepsi şeklinde köşelerini katladım içe doğru) Fırını önceden ısıtılma kısmını yazmaktan sıkıldım zaten herkes biliyordur ;) yine yazdım ama . Neyse 180 derecelik fırında 15 -20 dakika kadar pişirin. Fırından çıktıktan sonra soğumadan kağıdıyla pastayı rulo yapıp bir kenarda bırakın en önemli püf noktası bunu yaparsanız daha kolay kıvrılır pasta.
Kremaya gelince yağ hariç tüm malzemeleri önce bir karıştırın ve orta ateşte ( kaynayana kadar)göz göz olana kadar pişirin daha sonra ocaktan alıp yağını karıştırıp, arada karıştırarak soğutun.
Çikolatalı sosun tarifinide daha önce yayınlamıştım tarifeBuradan  bakabilirsiniz.
Pastanın rulosunu açın içine eşit kalınlıkta kremayı sürün, kenarlardan 2 cm lik boşluklar bırakın. Muzu yerleştirip sıkıca sarın mutlaka sıkı sarılmalı yoksa yamuk olur. Kremadan artan kısmı dışına sürüp en son çikolatalı sosu dökün
Dolapta 1 saat kadar bekletip servis yapın.
Afiyetler olsun...

21 Mart 2013 Perşembe

Çikolata Soslu Pasta

Çikolatalı tariflerim arasında severek yaptığım sizlerinde pratik kolayca yapabileceğiniz lezzetli bir tarif. Çikolatalı tarifimin içindeki un oranı sayesinde kekiniz yumuşacık olacak, ayrıca portakal aromasıyla ağır bir çikolata tadı almayacaksınız.Bu tarifte de farklı bir çikolatalı sos tarifi yayınladım eminim ki bu tarifi daha çok beğeneceksiniz çünkü çikolatalı sos daha uzun süre parlaklığını koruyor.

çikolata soslu pasta tarifiPasta için malzemeler:
4 yumurta
3 fincan un
4 yemek kaşığı kakao
1 çay bardağı portakal suyu
2 yemek kaşığı süt
Yarım limon rendesi
1 paket kabartma tozu ve vanilya
Üzeri için krem şanti
Çikolatalı sos :
    1,5 su bardağı şeker
    1,5 su bardağı süt
    2 yemek kaşığı kakao
    1 tatlı kaşığı tereyağ
    1 paket vanilya
    1 tatlı kaşığı nişasta
    yarım bardak damla çikolata ( isteğe bağlı)
    Yapılışı:
    Öncelikle çikolata sosunu yapalım çünkü soğumaya bırakmalıyız. Çikolata sos için şekeri, sütü, nişastayı ve kakaoyu ocağa almadan karıştırın. Önce orta ateşte, kaynadıktan sonrada kısık ateşte karıştırarak kaynatın. Bir süre sonra koyulaşıp kıvamını alacaktır ve üzerine tereyağ, vanilya ile dilerseniz damla çikolatayı( benmari eritilmiş)  ekleyip karıştırın. soğuduktan sonra sosunuz hazır.
    Kek için oda sıcaklığında olan malzemelerden yumurtayı ve şekeri iyice çırpın ardından diğer malzemeleri ekleyip karıştırın. Önceden ısıttığınız 180 derece fırında pişirin. Krem şantiyi hazırlayın. Kekinizi sütle ıslattıktan sonra üzerine şantiyi en üste de çikolata sosunuzu dökün.
    Afiyetler olsun...


20 Mart 2013 Çarşamba

Ceviz Kabuğu Kurabiyesi

ceviz kabuğu kurabiye tarifiCeviz kabuğu kurabiyelerin kalıplarını ilk gördüğümde ne yani bu mu yapıyor o güzelim cevizleri deyip inanmamıştım ve yaklaşık 2 senedir dolap köşesindeydi.Ceviz şeklinde kurabiyeyi ilk denemem başarısız olmuştu, bu da benim için ceviz kurabiye sayfasını kapattırmıştı.  Fakat aklına koyduğunu er yada geç yapan biri olarak, bu tarifi tekrar denememde hiçte haz etmediğim 3. şahısların ben yaptım edasıyla ikram etmelerinin büyük payı oldu diyebilirim ki sonuç ortada. :) Her neyse sonuç olarak  eksiklerimi ve ipuçlarını sizlerle paylaşacağım umarım sizlerinde hoşuna gider. Evinizde bu pişirme aletinden  yoksa ceviz kabuklarının dışına sarıp, fırında deneyebilirsiniz ama aynı sonucu beklemeyin derim :)
Krema tarifimde yazdıklarımı aynen uygularsanız pürüzsüz ve lezzetli kolay krema yapabilirsiniz.
http://www.mutfakdelisi.com/Ceviz-Kurabiye-Kalibi,PR-8611.html?gclid=CJ-w86bmibYCFUkd3godtAcAcw  Bu linkten satışı var eğer size fiyatı uygun değilse arama motorundan ceviz kurabiye kalıbı diye aratabilirsiniz.

ceviz kabuğu kurabiye tarifiMalzemeler:
3 su bardağı un
2 yumurta
200 gr margarin
1 çay bardağı pudra şekeri
1 yemek kaşığı yoğurt
yarım paketen biraz fazla kabartma tozu
bir tutam tuz
1 paket vanilya
Üzeri için pudra şekeri
İç kreması:
500 gram süt
4 kaşık un
1 paket vanilya
Yarım bardak şeker
Yarım limon kabuğu rendesi
En son 50 gram margarin
Yapılışı:
Tüm malzemeleri karıştırıp biraz sert bir hamur elde ettikten sonra, kalıbınızı yağlayın. Kalıbı ocağa alıp ısıtın ve hamurdan fındık kadar alıp her birine yerleştirin (elinizi yakmayın) tekrar ocağa koyup takip ederek önce bir tarafını sonrada diğer tarafını pişirin. Benim kalıbımda 9 tane yarım kabuk var yani iki partide 9 tane tam ceviz çıkarıyorum. ceviz kabukları pişerken (kontrolü bırakmadan) diğer bir tarafta da krema malzemelerinizi ( yağ hariç)tavaya alıp önce bir karıştırın (unu iyice karıştırın) sonra ocağı orta ateşte yakıp, kremayı karıştırarak pişirin. Bunları yaparken ceviz kabuklarını unutmayın!
Krema kıvamını aldıktan sonra yağını ilave edip sık sık karıştırarak soğutun.(krema kabuklanmasın)bunları sırasıyla uygularsanız pürüzsüz kolay krema elde edersiniz.
Yarım cevizlerin içini krema ile doldurup kapatın. Üzerine pudra şekeri döküp servis yapın.
Afiyetler olsun...







Çikolatalar

Bir kaç gündür evde yapılabilecek çikolata tarifi arıyorum. Benim istediğim içine çikolata eritmeden kendim kakao ile yapılabileceğim bir tarifti fakat bir kaç farklı dilden olan sitelerde dahil istediğim yada olması gereken çikolata sonucu veren bir tarif bulamadım. Uyanık yurdum insanları çikolatayı eriterek yine çikolata yapımlarını tarif etmişler. Bunun yanı sıra ev yapımı çikolata tarifi başlığı altında çikolatayla alakası olmayan tarifler yayınlamışlar hatta bende bu tariflerden bir tanesini ne yazık ki yayınladım, (http://basitkolayyemekler.blogspot.com/2013/03/bir-parca-meyveli-cikolataya-nedersiniz.html) neden ne yazık ki ilk yaptığınızda harika bir görüntüsü var fakat 1 saat sonrasında matlaşıyor ayrıcada donmuyor sadece kek süslemede kullanabilirsiniz. Bir tarif daha buldum sanki daha mantıklı gibi görünüyor. Bu tarifte kıvamı tutturmak için şerbet yapılıyor belki bu sayede çikolatayı dondurmak daha kolay olur hemde daha sert bir çikolata elde edersiniz. Ben denedim sanırım şerbeti tutturamadım bir kaç kere daha deneyeceğim eger başarabilirsem sizlerle paylaşırım. Sonuç olarak yapılabilecek güzel bir tarif bulamadım yani tek çare kaliteli bir çikolata alıp benmari eritip kullamak oluyor. Kuvertür çikolata bulmak için iyi bir marka kullanmak gerekiyordu işin bu bölümü de kolay gelişmedi, metroda satılan pastalık çikolata bölümünde bir çok marka bulunuyor ve fiyat farklarıyla...  Hemen hemen hepsinin içeriklerini okudum diyebilirim. Birde internetten araştırdım hem fiyatı uygun, hemde kuvertür oranı yüksek elit marka çikolatayı buldum bunun yanı sıra, valrhona ve zambo marka çikolatalarda kaliteli fakat fiyatları elite göre daha yüksek bundan sonra tercih size kalmış. Kendiniz uygun çikolatayı bulmak için ise kuvertür oranına yani kakao yağı oranının yüksek olan çikolatayı tercih etmelisiniz. Kısacası kakao oranı % 52 ve üzeri bir çikolata bulursanız alıp gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz. Aklıma gelmişken toblerone çikolatayı da kullanabilirsiniz.

Çikolata tarifi :
çikolatadan şekiller- 1/2 su bardağı su
- 1,5 su bardağı şeker
- 1 su bardağından biraz az süt tozu
- 90 gram margarin
- 40 gram kakao ( 3 kaşık)

Su ile şekeri ocakta şerbet kıvamına getirin ardından margarin hariç tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra en son margarini ekleyip karıştırın.

Benmari usulu çikolata eritme:
Arzu ettiğiniz ölçüde çikolatıyı cam kaba koyun, daha sonra yarım su doldurduğunuz kabın üstüne çikolatalı kabı yerleştirin ( çikolatalı kabınız suya temas etmemeli ve çikolataya asla su kaçırmamalısınız.) Bir kısmı eridikten sonra ocaktan alın istediğiniz şekli verin.

Balonlarla çikolatalı kuplar yapmak için ise önceden şişirip yıkadığınız balonları çikolatalara batırıp yağlı kağıt üzerinde yerleştirip 1 saat buzdolabında ( buzlukta değil)bekletip tekrar bir kat daha batırıp beklettikten sonra balonların uçlarından küçük kesikler yapıp balonları söndürün. İçine çikolataya batırdığınız meyveleri yerleştirip yada kremalarla servis yapabilirsiniz. İşte size çikolatalı meyve sepetleri...


Şık Sunumlar

Hepimiz yemeklerimizin lezzeti için ayrı bir özen gösteririz fakat görselliğe gelince ufak detaylarla geçiştiririz mesela bir meyve yada domates kabuğundan bir gül yaparız bu da sırf süslenmiş görünsün diye yapılan akla ilk gelen yöntemdir. Halbuki pratik ve kolayca yapabileceğimiz o kadar basit yöntemler vardır ki hiç birimizin o yemek telaşında aklına gelmez işte bende bulduğum basit yapılabilecek resimli salata süslemelerini, bir kaç ipucuyla sizinle paylaşacağım.
farklı salata süsleme yöntemleri
Havuçla yapılan bu kalpler klasik halka doğranmış havuçları kıskandıracaktır. Havucun ortasından üçgen bir şerit çıkarıp, patates soyacağı ile kenarlarını düzeltin ve çıkanları da salatanıza katın. Bu işlemi pastalarınızı süslerken de kullanabilirsiniz misal muza yada kiviye uygulayabilirsiniz.
değişik sunum yöntemleriGörüntüsü çok zormuş gibi görünse de inanın çok basit bir tabak süsleme şekli sadece düzgün şeritler çıkarın salatalıktan ve hafif çapraz şekilde ince ince doğrayın, sonrada tabakta birleştirip şekil verin. Tabağınızın yanına salatanızı koyup ikram edebilirsiniz.

içecek süsleme yöntemleriBu da benim en sevdiğim yöntem ben genelde limon parçalarıyla yapıyorum özel günlerde kolayca kullanmak için ( özel günlük bir özelliği yok dolapta kalma süresi uzayınca çözülürken tadı farklılaşabiliyor o yüzden sık yapmıyorum) bazen dolapta bulunduruyorum. Görselde yok ama sizler limon ve naneyi birlikte kullanıp yapabilirsiniz. Meşrubatlara kolayca yapabileceğiniz şık bir sunum şekli ayrıcada espirili ve lezzetli...
Ufak bir uyarı buzdolabında 1 haftadan fazla bekletmeyin kokusu ve tadı farklılaşabiliyor ayrıca resimdeki net olmadığından soda kullandıklarını düşünüyorum ve meyveler görünmemiş ama siz kreçsiz su kullanırsanız daha net görüntüler çıkarabilirsiniz.


süsleme yöntemleri




Çocuklara Yemek Tabakları

çocuklar için değişik sunumlar
Benim dönemimde heman shera yada bunny izlenirken şimdiki çocuklar yine disney in fineas ve förb gibi çizgi filmlerini izliyorlar. Kahramanlık ve kurtarıcı karakterleri izlerken büyüklerimizin devamlı kavgacı olarak eleştirdikleri bu çizgi filmler bizler için vazgeçilmezdi. Şimdi ise munzur çocuk karakterleri ve inanılmaz hayal gücüyle çocuklara sınırların ötesinde görsellik sunuluyor. Şimdi büyüklerin sıkıntısı ise sınır tanımayan çocuk filmleri çocukları ilerde nasıl bir beklentiye sokacağı. İşin pisikolojik yanı bir tarafa önemli olan çocukların film izlerken onları takip ederek yanlışı doğruyu o an anlatabilmektir.
değişik sunum şekilleriGelelim eğlenceli kahvaltılık fineas ve förbe evinizdeki malzemelerle kolayca yapabilirsiniz. İhtiyacınız olan dilim ekmekler, kaşar, zeytin, saç için brokoli,muz,krem çikolata,mandalina ve havuç geri kalanı sizin yaratıcılığınıza kalmış.
fineas ve förb karakterlerinin sunum şekilleri





19 Mart 2013 Salı

Dereotlu Krep(Yeşil krep)

dereotlu krep yapılışı ve pembe sos
dereotlu krep
Daha önce paylaştığım krep tarifinden biraz farklı bir tarif anlatmaya çalışacağım. Bu krep tarifinin içine koyduğumuz dereoto görüntüsünü diğer tariflerden farklı kılıyor fakat bu tarifte aynı görüntüyü yakalamak için kullandığınız yumurtaların sarısını katmadan hatta artmasını istemiyorsanız en azından 1 tanesinin sarısını ekleyin.Amaç bu renği yakalamak sarıları girince bu görüntüyü vermiyor dolayısıyla tercih size kalmış.(Mesela aynı gün börek yapacaksanız üzerine kullanabilirsiniz) Sayıya göre yapmak isteyenlere de ufak bir ipucu vereyim benim verdiğim krep tarifine göre 10 tane orta büyüklükte çıkıyor tabi bu tava büyüklüğüne yada krepin inceliğine de bağlı, bu sayıyı temel alıp hesaplayabilirsiniz.

Malzemeler:
8 çorba kaşığı un
5 yumurta akı
yarım bardak sıvı yağ
2 bardak süt
bir tutam tuz
yarım demet dereotu(ince doğranmış)
içi için peynir, zeytin ezmesi, patates püresi vs.

Yapılışı:
Yumurtaları,yağı, tuzu ve sütü iyice karıştırın, unu da ilave edip tekrar karıştırın, sonda dereotunu da ilave edin. Her krep için mutlaka bir kere krepi karıştırmanız gerekiyor yoksa dereotu dibine iner. Kıvamı da yoğun yapılmış ayran kıvamında olacak. İçine peynirinizi yayıp rula şeklinde sarın.

Pembe sos:
Pembe sos için ise bir ölçek mayonez bir ölçekte yoğurta iyice kıyılmış(pürede yapabilirsiniz) mor lahana yaprağını karıştırıp yapabilirsiniz.

Afiyetler olsun...

18 Mart 2013 Pazartesi

Pizza Poğaça

Klasik poğaça görüntüsünden bıkanlar buyurun size kapalı margarita pizza...
İç malzemelerini domates yerine ince halka patates koyup üzerine brokoli ve peynirler yapabilirsiniz. Yada sucuk üzeri bezelye peynir... Bu sizin yaratıcılığınıza kalmış. Herkesin yapabileceği kolay basit bir tarif, tereddüt etmeden kabarırmı olurmu demeden yapabileceğiniz değişik bir poğaça tarifi. Yanlız malzemelerinizi tüm hamur işlerinde olduğu gibi, 1 saat önce oda sıcaklığında mutlaka bekletin.
Dilerseniz bu tarifle içine bir şey koymadan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp poğaçayı pişirdikten sonra arasına ceviz ezmesi sürüp servis edebilirsiniz.

pratik poğaça tarifleri
pratik poğaça
Malzemeler:
2 su bardağı ılık süt
1 su bardağı sıvı yağ
5- 6 bardak un
1 paket instant maya yada yaş maya ( yaş maya ise sütle yumuşatıp kullanın)
1 yemek kaşığı şeker
kolay poğaça ve yemek tarifleri
resimli poğaça yapılışı
1 tatlı kaşığı tuz
1 ymurta akı
İç malzemeleri:
dilimlemiş domates, bir tutam kekik
Maydanoz, peynir

Yapılışı:
Poğaça hamurunun kıvamı kulak memesinden yumuşak olmalı. Önce sıvı malzemelerle şekeri tuzu karıştırın en son İnstant mayayı una karıştırıp tüm malzemelerle hamuru hazırladıktan sonra üzerini kapatıp 40 -45 dakika bekletin. Şekildeki gibi hamuru açın üzerine ( şekilden ince kesin domatesleri)sırasıyla domatesleri, kekiği ve peynir maydanoz karışımını koyun. Üstünü yine açtığınız hamurla kapatın. Kesme işlemini domateslerden büyük bir bardakla yapın.( domateslere yakın keserseniz pişerken şekli bozulabiliyor) yine 30 dakika kadar bekletip, yağlı kağıt üzerine yerleştirip, poğaçayı önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.
Afiyetler olsun...



PİLİÇ ŞİNİTZEL VE KROKET

pratik şinitzel yapımı                                             TAVUK ŞİNİTZEL

6 adet dövülmüş tavuk göğsü
2 yumurta
süt
galeta unu(kurutulmuş çekilmiş ekmek)
tuz,karabiber
un
  
Yapılışı:   Yayvan bir kapta tuz ve karabiberle tavuklarınızı ovun. Önce süte ardından una sonra yumurtaya en son da galeta ununa batırıp, kızgın yağda iki tarafı da kızarıncaya kadar kızartın. 
Yanına haşlanmış brokoli ve havuçla zenginleştirebilirsiniz.

                                                 TAVUK KROKET

kroket tarifi300 gr kıyma tavuk eti
2 çorba kaşığı margarin
1.5 kahve fincanı un
3/4 bardak ( su bardağından bir parmak az) süt
1 kahve fincanı kaşar peynir rendesi
3 yumurta sarısı,   sıvı yağ,  un
karabiber,tuz,galeta unu  2 yumurta

Yapılışı:   Margarini tavaya alın azar azar unu ilave edin. 1-2 dakika kavurduktan sonra çabuk çabuk karıştırarak, sıcak sütü ilave edin.tavayı ateşten alın. Rendelenmiş peyniri,tuzu,karabiberi, yumurta sarısını ve tavuk etini karıştırın. karışımı düz bir zeminde soğumaya bırakın. Daha sonra ceviz büyüklüğünde parçalar alın şeklini verin, önce una sonra yumurtaya en son galeta ununa batırıp kızgın yağda kızartın.


AFİYETLER OLSUN......

Parmesan Sepetli Kremalı Makarna

Değişik sunumuyla göze hitab eden bol parmesanlı kelebek makarna...

Malzemeler:
makarna tarifleri
parmesanlı makarna
1 paket kelebek makarna
2 havuç
3kırmızı biber
3 yeşil biber
3 diş ezilmiş sarımsak
Arzuya göre mantar
3 çeri domates
Tuz, karabiber,
Permesan peyniri
Tereyağ sote için
Dereotu

Yapılışı:
Parmesan sepeti için teflon tavayı orta ateşte ısıtınız ve tabanı kaplayacak şekilde toz parmesan serpiniz. Toz parmesan eridikçe tabanı inceleyecektir. Üzerine parmesan ilave ediniz. Tabanı yeteri kadar kalın olduğunda ve kenarları kızarmaya başladığında spatula yardımı ile kenarları hafifçe kaldırınız.
Parmesan tabanı ters çevrilmiş bir kase üzerine koyunuz, kenarların sarkmasına izin veriniz ve soğumaya bırakınız. Sepeti karaler halinde kesmiş olduğunuz yufkaları, derince bir kaba koymuş olduğunuz kızgın yağın üzerine koyup daha sonra kepçe yardımıyla bastırarakta yapabilirsiniz. Makarnayı paket üzerindeki pişirme önerisine göre al-dente haşlayınız, süzünüz ve bir miktar soğuk sudan geçiriniz. Sebzeleri doğrayınız, tereyağında sote edip, sonra makarnaları ilave ederek tekrar karıştırınız.

Parmesan sepet içine koyarak üzerine biraz parmesan serperek servis ediniz.

Pesto Soslu Makarna

Pesto soslu makarna ile çocuklarınıza bir taraftan çok sevdikleri makarnayı yedirip onları mutlu ederken, diğer taraftanda anneler tam bir protein, demir, lif ve magnezyum açısından zengin olan ayrıca B5,B9,A,Cve kalsiyum içeren bu sağlıklı sebzeyi yedirmenin huzurunu yaşarız.

fasulyeli makarna
fasulyeli makarna
Malzemeler:
1 paket Papardelle makarna
1 küçük paket çiğ krema
2 yemek kaşığı zeytinyağı ile çekilmiş fesleğen
2 adet haşlanmış patates
20 adet haşlanmış fasulye (4-5’e bölünmüş)
5-6 tatlı kaşığı toz parmesan
4 tatlı kaşığı zeytin yağında bekletilmiş 3 diş sarımsak

Yapılışı:
1 paket makarnayı üzerindeki pişirme önerisine göre al-dente kıvamında haşlayınız. Bir tavaya çiğ kremayı ve fesleğen sosunu koyunuz ve ateşi yakınız. Sırasıyla küp şeklinde doğradığınız patates ve haşlanmış taze fasulyeyi ilave ediniz.

Haşlanmış ve süzülmüş makarnayı sosa ilave ediniz. Biraz sote ettikten sonra son olarak zeytinyağlı sarımsak ve kaşar peyniri ilave ediniz ve karışıtırınız.
Afiyetler olsun...

Brokolili Makarna

Ben yakışan bir isim bulamadım artık isim yorumlarıda size kalmış. İçindeki malzemelerden bir isim yazdım kendimce o da çok hoşuma gitmedi.
kremalı brokolili makarna
Malzemeler:
500 gram Makarna (Rigatoni)
4 tatlı kaşığı zeytin yağında bekletilmiş sarımsak
1 kase yeşil zeytin
1 adet haşlanmış brokoli
Tereyağı
Kurutulmuş ekmek (ince şeritler halinde doğranmış)
1 su bardağı toz parmesan yada kaşar peyniri
1 tavuk bulyon

Yapılışı:
Tavaya sarımsaklı zeytinyağını koyunuz ve sarımsakları sararıncaya kadar kavurunuz. Bu arada yeşil zeytinleri ortadan bölünüz ve sarımsaklı zeytinyağına ilave ederek 1-2 dakika kavurunuz. 1 çay bardağı ılık suda erittiğimiz bulyon, brokolileri ve 1 yemek kaşığı kadar tereyağı ilave ediniz ve kısık ateşte pişiriniz.

Makarnayı üzerindeki pişirme önerisine göre al-dente kıvamında haşlayınız, süzünüz ve sosa ilave ederek karıştırınız. Son olarak toz parmesan peyniri ( veya kaşarı) ve ekmeği ilave ederek karıştırınız. Makarnanız servise hazırdır.


Atıştırmalık sunumlar

Hepimiz kendimize kahvaltı hazırlarken yada pratik atıştırmalık bir şeyler yapaken görselliğe çokta önem vermeyiz. Çünkü sonuçta sadece ben yiyeceğim yada aman çabuk olsunda, karnım doysunda bana yeter mantığıyla özensiz hatta ayak üstü atıştırırız. Fakat bir misafirimiz gelecekse yada bir arkadaşımızla atıştırıcaksak pratik ufak dokunuşlar yapmak çokta zorumuza gitmez heralde, o zaman sizlerle kolay, pratik, şık sunum şekillerinden bir kaç tanesini paylaşayım.
Ekmekli ve biberli yumurtalar görülmüş sunumlar fakat benim hep hoşuma gitmiştir. (Benim gibi yumurta sarısının üzerindeki akından rahatsız oluyorsanız, bir kaşık yardımıyla sarısının etrafında kesikler yapıp, sonrada zarını üzerinden yumuşakça bir kenara çekip pişirin)

Yada eğlenceli pancakeler yapabilirsiniz pancake hamurunun tarifini daha önce (http://basitkolayyemekler.blogspot.com/2013/03/pancake.html) vermiştim. Yanmaz kalıpları tavanıza yerleştirin üzerine pancake hamurunu koyun biraz bekleyin çevireceğiniz zaman kalıpları kaldırıp çevirin. Mesela bende pancake hamuruyla ailemdeki kişilerin baş harflerini yaparak şirinlik yapıyorum.  :)
Birde gıda boyasıyla haşlanmış yumurtalar baya bir renk verir soframıza...
atıştırmalık tariflerYumurtaları haşladıktan sonra sert bir zemine vurarak çatlaklar oluşturun ve bu çatlakların arasından küçük parçalar çıkarıp, boşluklardan gıda boyaları dökün. Yumurtaları soyduğunuzda eğlenceli görüntüler çıkacaktır.
çocuklar için sunumlar
aparatif
çocuklar için eğlenceli sunumlar





16 Mart 2013 Cumartesi

Çin Böreği tarifi

Çin böreğine sanal ortamda tariflerine şöyle bir göz attım fakat kreple yapılan tarif yok denilecek kadar az, bu da benim için bir fırsat dedim ve tarifi yazmaya karar verdim. Sorun şu ki ben göz kararı ölçü ile yaparım özelliklede bu tarif için, çünkü krep malzemere yetecek kadar çok olmalı bunu siz yaparken kolaylık olsun diye daha önce yayınladığım krep tarifimin iki katı ölçü verdim. Yapmanız gereken öncelikle tava sıcak olmalı ve krep tavadan ayrıldığı zaman ( kenarlardan belli eder) ters çevrilmeli bir de tavayı mutlaka arada yağlamalısınız. Tavuklu soteye genelde soya koyuluyor fakat ben kullanmıyorum sebebi son zamanlardaki mısırdan sonraki gdo lu ürünlerden biri olması ama siz arzunuza göre isterseniz kullanabilirsiniz.

Malzemeler:
4 havuç
çin böreği yapılışıKüçük lahana
200 gr tavuk
arzuya göre pırasa
Yarım kilo biber
2 soğan, yine arzuya göre soya
Tuz, karabiber, pul biber
Galeta unu
2 yumurta

Krep: 2 bardak süt,
2 bardak un, 4 yumurta
•14 tane krep çıkar

Yapılışı:
Tüm malzemeleri jülyen usulu ( ince uzun şerit halinde) doğrayın buna tavukta dahil. Bir tavaya sote için yağ koyup sırasıyla önce tavuk ve soğanları ardından diğer sebzelerin tamamını ekleyip sote edin. En son baharatlarını atın. Bir tarafta da krep malzemelerini karıştıp kreplerinizi hazırlayın. ( zamandan tasarruf olsun diye bir kaç krep yaptıktan sonra sarmaya başlarım bir tarafta da krepleri yaparım) Kreplerin içine sote yaptığımız sebzeleri koyup sarma sarar gibi köşeleri içine katlayıp iyice sarın. Önce çırptığımız iki yumurtaya daha sonrada galeta ununa batırıp fırın tepsinize dizin. 180 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişin.
Afiyet olsun

ARI KOVANI MAKARNA

Tarifini merak ettiğim bir makarna yemeğini ararken, görüntüsüyle beni çeken bu makarna tarifini buldum. Neden olmasın ki dedim kendimce ve denedim ilk denemeye görüntüsünü pek yakalayamadım sorun makarnaları tam kurutmamış olmamdı. Bunun sebebi de hep tarifleri okurken nedense malzemesine birde yapılışına bakıyorum, başında yapılan açıklamaları okuma ihtiyacı duymuyorum. Böylelikle bu da bana ders oldu artık her köşesini okuyacağım tariflerin. Sizde benim gibi yapmayın. :)
Dipten not: Makarnaları haşladıktan sonra kağıt havluyla iyice kurutun, yapışkan bir hal alması gerekiyor. pişirme kabınızın altına makarnaları dizdikten sonra bir ağırlık koyun ben küçük servis tabağı koydum.

Malzemeler:
1 paket bucatini (fırın makarnası, kalın spagetti arbella ve filiz makarnada mevcut)
arı kovanı makarna yapılışı250  gram et kıyma yada tavuk kıyma 
2 havuç
1 kabak
1 soğan
2 diş sarımsak
1 patates rendesi
arzuya göre mantar,brokoli,karnıbahar
tereyağ yada margarin
1 yumurta 
1 paket krema
1 kaşık un

Yapılışı:
Makarnanızı üzerindeki tarife göre haşlayın ve bir kağıt havlunun üzerine alıp yapışkan bir hale gelene kadar kurutun. Kullanacağınız pasta kalıbının büyüklüğüne göre makarnalarınızın bir kısmını içi ve üzerini kapatmak  için ayırmalısınız eğer yetmezse içi için yüzük makarna haşlayıp kullanabilirsiniz. Kabınızı yağlayıp, tabanından başlayıp kenarlara doğru makarnaları dizin ( tabana ağırlık koymayı unutmayın) Kıymayı makarnaların üzerini kapatacak şekilde ince bir tabaka yayın. Bu işlemleri yaparken makarnadan ve kıymadan üzeri için bir miktar ayırmanız gerekiyor. 
İçi için :  Diğer bir tarafta ayıklayıp ince  şeritler(jülyen) şeklinde doğradığımız sebzelerin  hepsini pişirme sürelerine göre yağlanan tavada hafif sote edin. En son kremayı da ekleyip 3 dakika kadar karıştırın.(karnıbaharı kullanacaksanız ayrıda biraz haşlamalısınız, brokoliyi küçük parçalar yapın,patates rende olacak)Zaten fırında da pişeceği için tavada fazla pişirmenize gerek yok. Ocaktan aldıktan sonra kalan makarnaları, yumurta ve unu koyup karıştırın.
Harcı kalıbın içine dökün, üzerini tekrar kıymayla kapatın, en üstüne de makarnaları dizip yüzünü yağlayın.(Isıya dayanıklı bir ağırlık koyun en üste aksi halde şekli bozulabilir) 180 derece fırında 30 dakika pişirin.
arı kovanı makarna yapılışıarı kovanı makarna yapılışı

14 Mart 2013 Perşembe

OMAÇ

Evinizdeki bayat ekmeklerle yapabileceğiniz, köfte görüntüsünde peynirli lezzetli bir tarif omaç. Omaç ile hem bayat ekmekleriniz değerlenecek hemde bu nefis lezzete bayılacaksınız.Omaç tam bir bayat ekmek yemeğidir, bu yüzden eviniz de birikmiş bayat ekmekler omaç ile hem damagınız lezzetlenecek hemde büyük bir israftan bir nebze olsun kurtulacaksınız. Omaç çok kolay bir tariftir fazla zamanınızı almaz, yoğurması ile birlikte yaklaşık yarım saatinizi almıcaktır.
Dipten not: Aslında omaç bazlamanın büyüğü olan ev ekmekleri (yufka ekmek, açma ekmek) kırılarak yapılır.

Malzemeler:
resimli yemek tarifleri
omaç
Kullanacağınız ekmeğe bağlı ölçüsü orta boy tencerenin yarısını dolduracak kadar doğranmış ekmek. ( bayat ekmekle yapabilirsiniz)
Yada 3 tane açma ekmek(yufka ekmek)
3 adet rendelenmiş domates
3 adet doğranmış yeşil biber,
1 doğranmış kuru soğan
Yarım demet maydanoz (ince doğranmış)
birer yemek kaşığı biber ve domates salçası
Bir kase rendelenmiş Antep peyniri, kaşar peyniri yada edirne peyniri ( peynir çeşitini isteğinize göre kullanın)
Karabiber, tuz, kırmızı biber

Omaç tarifi :
omaç tarifi
yufka ekmek yada açma ekmek
Ekmek ile rendelenmiş domatesi, salçaları ve baharataları, ekmekler yumuşayana kadar yoğurun. Geri kalan malzemeleri de ekleyip omacı yoğurduktan sonra çiğ köfteden daha büyük şekil verip, turşu ile ikram edin. Omaç tarifi bu kadar basit ve kolay yapılışıda o kadar basit.
Afiyetler Olsun...

Malhıtalı Köfte


Yöresel ağızlardan dolayı malhıta adını kırılmış mercimekten alan bu köfte bu güne kadar yediğiniz bütün köfteleri unutturacak lezzette...
Malhıtalı köfte yoğurması çiğ köfteye nazaran daha kolay çünkü mercimekle ıslanan ince bulgur kolayca yoğrulmasını sağlıyor. Ayrıca da malhıtalı köftenize bir miktar tarhın koyarsanız hoş bir aroma katarsınız.
malhıtalı köftenin tarifi
malhıtalı köfte

Malzemeler:
6 bardak kırmızı mercimek
3 bardak simit (ince bulgur)
1 adet orta boy haşlamış patates
2 tane kuru soğan
1 bardak sıvı yağ
1 demet doğranmış maydanoz
6 adet doğranmış yeşil soğan
6 adet doğranmış yeşil sarımsak
Tuz, karabiber, su
Arzuya göre tarhın

Yapılışı:
Mercimekleri bir tencereye alın üzerini 4 parmak geçecek kadar su ve tuz koyup, mercimekleri iyice pişirin. Bir tavaya yağı ve ince doğradığınız kuru soğanı koyup, soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun, ocaktan alırken 1 yemek kaşığı kırmızı biber ilave edin. Lapa olan mercimekleri sıcakken geniş bir yere alıp üzerine ince bulguru, haşladığınız patatesi,salçalarını, biberi koyup kaşıkla karıştırın, ardından  biraz soğuduktan sonra  5- 10 dakika yoğurun. Daha sonra doğranmış diğer malzemeleri ve kavurlmuş soğanları yağıyla birlikte köfteye ekleyin 5 dakika daha yogurun. Köfteniz servise hazır
Afiye olsun...


SEBZELİ MANTARLI GRATEN

Hazırlaması 30 dakika, fırında pişmesi 8-10 dakika süren kolay hemde alışılmışın dışında bir pilav

sebzelerle yapılan kolay bir tarif
sebzeli mantarlı graten 
Malzemeler:
1 su bardağı pirinç. 2 adet soğan
1,5 su bardağı su. 2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytin yağı
1 adet patlıcan. 300 gram mantar
2 domates. 1 adet mozzarella peyniri( rendelenmiş kaşarda olur)

Yapılışı:
İnce kıyılmış soğan ve ezilmiş sarımsağı zeytin yağıyla kavurun. Hemen üstüne yıkayıp süzekte kuruttuğunuz pirinçleri ve tuzunu ekleyip biraz daha kavurun. Suyunu ilave edip pilavı pişirin. Patlıcanı halka şeklinde kesin yağda kızartın. Mantarlarıda yağda sote u edip üzerine tuz ve karabiberini ekleyin.
Pirinç pilavını ısıya dayanıklı bir kabın içine alın. Üzerine patlıcan dilimlerini onun üzerinede halka doğranmış domatesleri ve peyniri ilave edin. Fırında 8-10 dakika pişirin.


Sofra peçeteleri katlama çeşitleri

Sofra peçetelerinin kalpli ve damatlık şeklinde olanlarını daha önce yayınlamıştım.( http://basitkolayyemekler.blogspot.com/search/label/dizayn) Bu mendil katlama çeşitlerini sosluk olarak kullanarak sofranıza renk katabilirsiniz. Bu kadar romantikliğin içine çiçek açtıralım ve çiçek şeklinde mendil katlama yöntemlerini uygulayalım.

1. model mendilde bir kere köşelerden katladıktan sonra ters çevirip yine aynı işleni yapıyoruz. En son köşe uçlarını alttan kumaşı çekerek çıkartıp ortasına bir dal çiçekle albeni katıp süslüyoruz.
2. modelin kağıt peçeteyle yapımı

2. Model mendili hem kumaş hemde kağıt peçete ile yapabilirsiniz.
İlk köşelerden katlanıyor, sonra tekrar köşelerden katladıktan sonra ters çevirip tekrar köşelerden katlanır. Son olarak yine köşelerin altından kumaşları  dışarı doğru çekip( 8 yerden çekiyoruz yapraklar için) son şeklini veriyoruz. Kağıt peçeteyle yaparken yukarı doğru iyice çekin.
resimli mendil katlama
2. model mendil katlama şekli

mendil katlama resimli anlatımı
1. model mendil katlama şekli




Sofra Peçeteleri katlama çeşitleri

 Sofralarımızda ikramların lezzeti ve sunumunun yanında dikkat ettiğimiz bir diğer nokta da hazırladığımız masamızın dizaynıdır. Masamızdaki tabak, çatal, bardak seçimlerimizin dışında bunlarla uyumlu kullandığımız muntazam şekilde katlanmış peçetelerimiz, soframızın genel görünümüne hem renk hemde ahenk katmıştır. Hesaplı olması açısından peçetelerimizi kağıt kullanırız fakat daha nostaljik hava katmak için kumaş peçetelerde kullanabiliriz. Şimdi bir kaç modelin katlama şekillerini sizinle paylaşacağım.
damatlık şeklinde mendil
damatlık mendil katlama

Kalp şeklinde mendil yapımı

35 e 40 cm ölçülerinde kumaş mendilimizi ikinci şekildeki gibi katlıyoruz.
 3-Katladığımız mendilin bir köşesinden alıp çapraz olarak diğer tarafın üstüne getiriyoruz.
4-bir tarafını köşeli olacak şekilde birini üstüne diğerinide altına doğru katlıyoruz 5. şekildeki gibi bir (L)görüntü elde ettikten sonra kalbin yuvarlak hatlarını vermek için köşelerini içe doğru kalıyorsunuz. Yaptığınız kalbi çiçek yada diğer aparatlarla süsleyebilirsiniz.

Damatlık  mendil yapımı

1-Mendilin bir köşesini diğer köşesine doğru katlayın ama arada biraz mesafe kalacak.
2-Sonra katladığımız yeri yaka yapmak için iki parmak kadar arkaya doğru katlayın.
3- Şekildeki gibi iki taraftan katlayıp yakayı elde edin.
4-En son altta kalan kısmı da arkaya doğru katlayın
Kurdeleden yada bir çiçekten süsleyebilirsiniz.
çeşitli mendil katlama
kalp mendil katlama

Elmalı dolma tatlısı

Kolayca yapabileceğiniz bir tarif, hoş görüntülü elma dolmaları sadece 10 dakikanızı alacaktır. Dilerseniz bu iç harcının şeker miktarını( yarım bardak daha) artırıp, miflöy hamuruna şekil vererek veya pratik bir kurabiye tarifinin şeker miktarını azaltıp ( 4/1 oranında) bu harcla şekil vererek yapabilirsiniz. Bu tarifle birlikte kolay karamel yapılışını da ekledim.
Şimdiden afiyet olsun

Malzemeler:

4 tane elma
Yarım su bardağı toz şeker
5 yemek kaşığı fındık yada ceviz
1 çay kaşığı tarçın
2 yemek k. tereyağı
Krem şanti veya krema

Yapılışı:
Elmaların içlerini şekilde ki gibi çıkarın, çıkardıklarınızı rondodan geçirin yada rendeleyin. Bir tavada elma içiyle birlikte tüm malzemeleri karıştırıp orta ateşte şekerler eriyene kadar pişirin. Hazırladığınız içi elmaların içine paylaştırın. Üzerini arzunuza göre krema veya krem şantiyle süsleyebilirsiniz. İşte size pratik bir tarif. Üzerinede harika bir karamel...

Karamel için:
Önce karamel malzemelerinizi yanınıza alın çünkü sırasıyla koymanız gerekiyor aksi halde şekeriniz yanabilir. 1 bardak şekeri orta ateşteki tavamıza alıp yanlarından erimeye başlayıncaya kadar bekliyoruz. Yanlardan erime sinyalleri başlayınca yavaş yavaş karıştırıp hepsi erir erimez 6 kaşık tereyağını koyuyoruz. Tereyağ eridikten sonra ocaktan alıyoruz, yavaş yavaş yarım bardak yada yarım paket kremayı karıştırarak ekliyoruz. Karamel hazır soğuduktan sonra 2 hafta buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

elmayla yapılan kolay bir tarif ve karamel yapımı
elma dolması tatlısı

SOS TARZI MEZELER

                                                        TARATORLAR
 Aslında etli yemeklerin yanında sos olarak ikram edilen fakat bizim ağırlıkla meze olarak ikram ettiğimiz sarımsaklı ekmek ezmeleri. Bu sabit malzemeler  içine fıstık, badem,ceviz ile zenginleşebilir.
ekmek ve sarımsakla yapılan tarator meze tarifi
 Malzemeler:
100 gram dolmalık fıstık          2 kahve fincanı zeytin yağı                       3 -4 dilim bayat ekmek
2 diş sarımsak                        1 kahve fincanı limon suyu tuz

 Yapılışı:
Fıstıkları iyice çekin. Ekmeğinizi ıslatıp suyunu iyice sıkın. bir kapta fıstığı da katıp iyice ezin. İyice ezilince yavaş yavaş zeytin yağını ve limon suyunu ilave ediniz. En son tuzunu ve ezilmiş sarımsağını da ekleyip servise hazırlayın.


                                               TARAMA (BALIK YUMURTASI)
balık yumurtasıyla yapılan meze tarifiTaramanın içinde balık yumurtaları kırmızı kırmızı durursa, tarama olmuş demektir. Ayrıca taramayı çogaltmak içide çok az bayat ekmek katabilirsiniz. Genelde soğuk büfelerde ve kanepelerde kullanılan bir sostur.

 200 gram tarama                                            
  1 - 1.5 bardak sıvı yağ                                                                                                                      
1 limon suyu

Yapılışı:     Taramayı porselen bir kapta, aynı mayonez yapar gibi, tahta kaşık ile aynı yöne karıştırılır ve içine azar azar zeytin yağını ilave edilir. Bu işlem 25 dakika sürer.  Mayonez kıvamına gelince olmuş demektir, ardından limonu sıkıp kanepelerinizi süsleyebilirsiniz.



Ezo gelin çorbası

Çorbaların gelini ezo gelin çorbasını anlatmaya çalışıcam fakat ben bir çorba için uğraşmam bu kadar derseniz, bir tencerenin içine 1 bardak mercimek, yarım fincan pirinç birde soğan atın pişirip birde iyice çekin. Bahratlarınıda koyun en son ocaktan alırken 1 bardak süt... oh! alın size harika kolay basit lezzetli bir çorba :)
Bu ezo gelini de bir deneyin.
ezo gelin çorbası yapımı
Ezo gelin çorbası

Malzemeler:
2 su bardağı mercimek
2 yemek kaşığı pirinç
1 kuru soğan, 8 bardak su
1 ilikli kemik yada 1tablet et suyu
Yarım limon ve tuz, 1 adet patates

Sos:
2 yemek kaşığı un
Yarım ( küçük soğan yada) ince doğranmış soğan
2 diş dövülmüş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
pul biber, kuru nane, 4 bardak su

Yapılışı:
Soğanlar ince doğranmış ve patateslerde küçük küpler halinde doğranmış olarak tüm malzemeler bir tencerede 40- 45 dakika pişirilir.

Sos:
Bir tavanın içine biraz sıvı yağ koyulup, sırasıyla önce soğanlar biraz soldurulur ardından sarımsak biraz karıştırılır en son un da eklenip pembeleşinceye kadar kavrulur. ocaktan alınıp, İçine salçası ve baharatları eklenir. Hazırladığımız sosu diğer tencerede pişmiş olan malzemelerimize karıştırıp 10 dakika kadar kaynattıktan sonra servise hazırdır.
Afiyet olsun...

Pratik Kestane şekeri

kestanenin kabuklarını nasıl kolay çıkarırsınız cevabı burda
kestane şekeri
Kestaneye kimse hayır diyemez, bir de kestane şekeri olunca ağızlar sulanır. Fakat kabuklarını soymak hepimiz içinde işkence o zaman işte size kolayca kabuklarını çıkarabileceğiniz bir yöntemle kestane şekeri tarifi

Malzemeler
500 gram iri kestane
3 su bardağı toz şeker
3 su bardağı su
1 paket vanilya

Yapılışı:

Kestaneleri çizip yağda 5-10 dakika kadar kızartır, soğuk suya atarsanız kolayca soyulur. Yada yine çizip suda 3-4 saat bekledikten sonra yarım çay bardağı su ile tavada pişirin bu şekilde de kolay soyulur. Tozşekeri ve suyu başka bir tencereye alıp,orta ateşte şeker eriyinceye kadar kaynatın. Kestaneleri ilave edin. Orta ateşte yaklaşık 3 saat pişirin.Pişirme süresini kestanelere bakarak anlayabilirsiniz. Piştikten sonra bir kenarda bekletin. Soğumaya yakın vanilyayı serpin.En az 6 saat yada bir gece suyunda bekletin. Kestaneliri suyundan alıp yanında kaymak yada krem şanti ile servis yapın
Afiyetler olsun...

SALAMDAN PATATESTEN GÜLLER

Özenle hazırladığımız sofralarımıza şıklık katmak için yemeklerin, salataların sunumlarına daha bir özen gösteririz. Hem lezzeti yakalamak hem de hoş görüntüler yaratmak için bir gayret içindeyseniz,
o zaman salamdan  ve patatesten güllerin süslediği bir salata,kahvaltı yada meze tabağı tam da size göre...
salam ve miflöy hamuru ile gül şeklinde atıştırmalıklar
salamdan gül yapılışı

Sosisli güller

Malzemeler:
salam
miflöy hamuru

Yapılışı:
miflöyden  iki parmak kalınlığında uzun şeritler çıkarıp oklavayla biraz açıyoruz. Şekildeki gibi yarım ay kestiğimiz salamları yerleştirip rulo halinde sarıp, önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 10 dakika kadar pişiriyoruz.

Patatesten güller

patatesle gül yapılışı
patatesten gül yapılışı
Patatesleri ince halkalar halinde kesin kürdan yardımıyla bir birine tutturarak şekildeki gibi güller yaparak kızartın. 
Her bir gülü 3 tane kürdanla yaparsanız kızartırken dağılmaz. Dilimlerinizi de çok fazla ince yapmayın aksi halde bir saat içinde gül görüntüsünden eser kalmıyor.

Alaca Çorbası

Alaca çorbası Gaziantep'in yöresel çorbalarından biridir. Alaca çorbasının içindeki malzemelerin özellikle tarhın ve soğanın faydaları söylemekle bitmez, kış aylarında mutlaka bir kere içilmesi gerektiği söylenir.

Tarhının faydaları alıntı "Tatlı bir aroması olan tarhun otu antioksidan, mineral ve vitamin bakımından oldukça zengindir. Manganez, demir, kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyum minerallerini, C, A, riboflavin, niacin, B6 ve folat vitaminlerini içerir. Bitki, dünya genelinde pek çok farklı kültürde diş ağrılarını hafifletmekten, yılan sokmasına ve parazit enfeksiyonlarına kadar farklı rahatsızlıklar ve sağlık sorunları için geleneksel olarak kullanılır."

1 kahve fincanı yeşil mercimek
1 su bardağı dövme yani diğer adıyla yarma ( detaylar için http://tatlar.blogspot.com/2010/03/asurelik-bugday-ve-yarma-dovme-nedir.html?m=1 bu linkten öğrenebilirsiniz.)
1 çay bardağı nohut
4 iri doğranmış kuru soğan
1 yemek kaşığı kuru tarhın ( taze tarhında doğraya bilirsiniz)
2 yemek kaşığı tereyağı
6-7 parça iri doğranmış kırmızı biber (kuru yada taze)
1 tatlı kaşığı kırmızı biber , 1 yemek kaşığı biber salçası ve tuz

Yapılışı:
Dövmeyi ve nohutu bir gece önceden ıslayın. Bir tencere su koyup dövme ve nohutu pişirin daha sonra ayrı bir tencerede pişen mercimeğide( suyunu süzdükten sonra) ekleyin. Doğradığımız soğanlarıda koyup, soğanların pişmesine yakın, kuru biber yada taze biberleri ve tuzunu ekleyin ( kurutulmuş kullanacaksanız alaca çorbanıza mutlaka biberleri ayrı bir yerde bir taşım haşlayın) Malzemeler pişince, bir tavada tereyağını eritip ısınınca kırmızı biberi, karabiberi ve tarhını koyup yemeğinizin üstüne dökün.
Suyuna salçayı yazmayı unutmuşum siz unutmayın salçasını koymayı.
Mis gibi alaca çorbanız hazır Afiyetler olsun...